Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od stycznia nauczyłem się podstaw programowania w trzech językach:

- C#

- C++

- Java

Moim marzeniem (mam 12 lat) jest stworzenie gry typu "Super Mario Bross".

Który język wybrać?

Opublikowano

w każdym dasz rade napisać taką grę. Wybierz ten, który bardziej Ci spasował, czyli ten który Ci się bardziej podoba.

Opublikowano

Właśnie wiem, tylko nie mam pojęcia który wybrać, dlatego piszę. Może ktoś miał sztyczność z tymi językami to jakiś poleci...

Opublikowano

:D skoro java tak wiele pamięci żre to może od razu wszystko robić na wskaźnikach w c++ i automatycznie dbać o usuwanie wszystkiego, więc pamięć nie będzie tak *żarta*

Opublikowano

Wszystkie jeżyki przez ciebie wymienione są dobre do pisania gier w każdym z nich ją stworzysz. Jest tylko jedna zasada ile czasu chcesz poświęcić na naukę każdego z nich. Najkrócej będziesz się uczył C++ a najdłużej Javy, dodatkowo trzeba uwzględnić który z podanych przez ciebie języków jest dziś najczęściej używany. Z doświadczenia wiem że najbardziej używanym językiem do tworzenia gier w tych czasach jest C++ z powodu na małe zużycie procesora i prostotę pisania, Java i C# w dzisiejszych czasach a najbardziej Java (z powodu na duże zużycie procesora) są uważane za przeżytek to znaczy bardziej Java bo C# to tam jeszcze jest używany do niektórych programów. Mam nadzieje że pomogłem w wyborze.

Opublikowano
Najkrócej będziesz się uczył C++ a najdłużej Javy

CO?

najbardziej używanym językiem do tworzenia gier w tych czasach jest C++

raczej do tworzenia silników. Reszta w dużej mierze to skrypty.

Do 2D niezbyt ma znaczenie wybierany język. Przede wszystkim liczy się jak kod jest napisany, a nie w czym.

najbardziej Java (z powodu na duże zużycie procesora) są uważane za przeżytek to znaczy bardziej Java bo C# to tam jeszcze jest używany do niektórych programów

i lol'd

Opublikowano

­Super mario bros lol. Niska poprzeczka.

Bier co chcesz.

I nie słuchaj tych hejterów javy to po #1 a po #2 z samymi podstawami nie dostrzegniesz walorów tych języków więc aktualnie wybieraj co chcesz.

mvaYOpT.png

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...