Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Otóż mam zamiar wraz z moim kolegą stworzyć grę 2D na silniku Unity3D 5.0.1 więc mam zapytanie czy ktoś zna jakieś pożyteczne poradniki do C# oraz do tworzenia gry 2D podstawy Unity znam więc nie trzeba mi ich tłumaczyć. Do wszystkich którzy sobie myślą "Następny idiota który tylko zaśmieca forum" nic tu nie piszcie.

@Edit

Mimo odpowiedzi na pytanie co do C# wciąż jestem chętny na jakieś sugestie.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Chodzi ci o pisanie zapewne skryptów które będzie przechwytywać silnik unity. Jeżeli tak w takim razie zalecał bym najpierw nauczyć się choćby podstaw C# gdyż do celu pisania skryptów w tym programie on jest potrzebny. Podam ci link do angielskiego poradnika z którego ja się uczyłem podstaw: http://csharp.net-tutorials.com/basics/introduction/

Opublikowano

Chodzi ci o pisanie zapewne skryptów które będzie przechwytywać silnik unity. Jeżeli tak w takim razie zalecał bym najpierw nauczyć się choćby podstaw C# gdyż do celu pisania skryptów w tym programie on jest potrzebny. Podam ci link do angielskiego poradnika z którego ja się uczyłem podstaw: http://csharp.net-tutorials.com/basics/introduction/

Dziękuję z chęcią przeczytam :).

@Edit

Mam przeczytać tylko "The Basics" czy całą resztę też?

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Możesz też przeczytać kurs ze strony Unity3D - wystarczyło kliknąć Learn > Tutorials > Scripting... W przeciwieństwie do podanego omawia niektóre rzeczy które występują w Unity, takie jak pobieranie wejścia, kwaterniony, podstawowe konstrukcje specyficzne dla Unity itd..

http://unity3d.com/learn/tutorials/modules/beginner/scripting

Patrzyłem na to kiedyś ale jednak zrezygnowałem ;p z czasem na pewno bym do tego zajrzał.

@Edit

Wciąż czekam na sugestie.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko czy na darmowym Unity jak już uda mi się stworzyć grę to czy mogę ją sprzedawać bo coś tam różne rzeczy naczytałem się przypadkowo, że nie można niby trochę poszperałem i nic się nie wyjaśniło. Oczywiście mógłbym zajrzeć do licencji ale mam mało czasu a tu dostane szybciej odpowiedź.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Chyba można, ale do określonej sumy. Później musisz kupić ich produkt.  Ale nie jestem pewien. 

linki w górę

Opublikowano

Chyba można, ale do określonej sumy. Później musisz kupić ich produkt.  Ale nie jestem pewien. 

Chyba do 100000 Dolarów amerykańskich :\.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Tak jak wyżej. Z tym że darmowa wersja Unity ma to irrytujące logo na start którego nie można wyłączyć. Jeżeli chodzi o tutoriale c# to tak jak wyżej a jeżeli o samo Unity chodzi hmm ej pssst...(sygnaturka ;)  ).

Krypto reklama ale prowadzę bloga o Unity dopiero się rozkręca bo 3 dni istnieje ale obecnie kodze gierki do kursów. Pierwsze dwa kursy to będzie jak zrobić podróbkę Flappy Birds z facebookiem i jak to wydać na google play a drugi poradnik to będzie "Minecraft - jak to jest zrobione". Oprócz artów pomagam na PW tutaj na forum i na mailu: [email protected] :D Mam nadzieje że admini nie usuną posta a jak usunął to potraktują mnie łagodnie :(.

http://www.tworzymygry.pl - Kursy tworzenia gier w Unity3D.

Opublikowano

Zdecydowanie najlepiej zacząć od podstaw "czystego" C#. O ile wcześniej nie uczyłeś się JS. C# będzie lepsze, ponieważ dużo więcej skryptów gotowych jest z C#, i dużo więcej osób używa C#.

Potem poszukaj sobie poradników do Unity3D, ale nie starszych niż Unity 3 (zapowiadają już 5 6), pamiętaj aby możliwie samemu tworzyć skrypty, bo przepisywanie z youtube jest lekko... słabe... między innymi dlatego, bo często nie rozumie się tego, co się przepisuje i trzeba się pytać na forum. 

Opublikowano

Zdecydowanie najlepiej zacząć od podstaw "czystego" C#. O ile wcześniej nie uczyłeś się JS. C# będzie lepsze, ponieważ dużo więcej skryptów gotowych jest z C#, i dużo więcej osób używa C#.

Potem poszukaj sobie poradników do Unity3D, ale nie starszych niż Unity 3 (zapowiadają już 5 6), pamiętaj aby możliwie samemu tworzyć skrypty, bo przepisywanie z youtube jest lekko... słabe... między innymi dlatego, bo często nie rozumie się tego, co się przepisuje i trzeba się pytać na forum. 

Unity umiem używać bo mam już to sporo czasu trudno powiedzieć ile. Jeżeli chodzi o pisanie własnych skryptów to już nauczyłem się, że przepisywanie z youtube'a nic mi nie da :D.

Tak jak wyżej. Z tym że darmowa wersja Unity ma to irrytujące logo na start którego nie można wyłączyć. Jeżeli chodzi o tutoriale c# to tak jak wyżej a jeżeli o samo Unity chodzi hmm ej pssst...(sygnaturka ;)  ).

Krypto reklama ale prowadzę bloga o Unity dopiero się rozkręca bo 3 dni istnieje ale obecnie kodze gierki do kursów. Pierwsze dwa kursy to będzie jak zrobić podróbkę Flappy Birds z facebookiem i jak to wydać na google play a drugi poradnik to będzie "Minecraft - jak to jest zrobione". Oprócz artów pomagam na PW tutaj na forum i na mailu: [email protected] :D Mam nadzieje że admini nie usuną posta a jak usunął to potraktują mnie łagodnie :(.

A miałem już w planach pytać się jak to usunąć :D. Z chęcią bym zajrzał na ten twój kurs ale Flappy Birds i Minecraft mnie nie obchodzi ;p.

Whoops :D

Unity3D 6 gdzieś widziałem reklamę :P

Wątpię żeby była takowa reklama ale ok. Unity3D 5.x.x raczej trochę pobyć musi potem dopiero mogą myśleć o 6.x.x

VGE BEZ TŁA.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...