Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z pamięcią RAM

Shockx2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem otóż mam w komputerze zamontowane 4x4 GB Ram czyli razem 16 gb DDR3 1333Mhz i mój problem polega na tym że w systemie pokazuje się dostępne 12GB zamiast 16.

Zdjęcie:

:37520_Ram.png

Żadnej zintegrowanej grafiki w kompie nie mam, więc nie wiem czemu się tak pokazuje.

Płyta Główna: Asrock Extreme 9 990FX

Procesor: AMD FX-8350

Grafika: Asus Radeon HD 6970 2GB GDDR5 

Opublikowano

Tylko jak resetujesz bios, zworką czy w biosie dajesz reset ?

Masz go zresetować zworką na płycie, nie żadne bezsensowne wyciąganie bateryjki czy reset w ustawieniach biosu.  Po resecie należny dać defaultowe ustawienia biosu i sprawdzić ile widzi pod systemem. Dopiero potem ustawić bios jak należy.    

Ta płyta ma jakiś feler z tym rozpoznawaniem pamięci, czasem pomaga też przeflashowanie biosu, nawet tą samą wersją jeśli jest najwyższa. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu

Nie wiem co to jest ta zworka.

Robiłem reset biosu przez wyjęcie pinu CMOS, wyjęcie baterii, zresetowanie ustawień w biosie, ale to nic nie pomaga.. Na mainie w biosie, bios widzi pamięci.

feecb0345ad8a.jpg

Opublikowano

Zworkę się przekłada, jak masz na 1 i 2 pinie przekładasz na 2 i 3 pin, załącza komputer na chwilę ( czasami jeśli się nie chce włączyć to jest OK, zresetowało ) , w manualu pisze jak. Wyciąganie baterii i reset w biosie nic ci nie da.   

Pozostaje przeflashować bios jeszcze raz.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po przyciskaj te ram lub wyjmij i włóż to samo miałem w płycie głównej:

Gigabyte Ga-M565-S3

Miała z milion napraw ;) miałem ją od 3 roku życia a teraz już nie działa :( '

Jeśli ci nadal nie działa zainstaluj windows 8 lub 8.1 bo ten system może nie czytać aż tyle

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...