Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wprowadzenie w Skyrim

Solymr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wstyd przyznać, ale nigdy nie podobały mi się TESy, więc nigdy nie zabrałem się za Skyrima. Stwierdziłem, że pora to nadrobić, jednak nie do końca wiem jak zacząć.

Proszę więc o porady dotyczące samej gry. Jakie mody warto pobrać? Nie chodzi mi o aspekty graficzne (ewentualnie takie, które nie obciążą zbytnio karty graficznej), ale o rozgrywkę.

Opublikowano

Kim chcesz grać? Pomożemy Ci wybrać odpowiednią klasę postaci.

Z modyfikacji polecam:

• Imroved closefaced helmets - dodaje możliwość zobaczenia twarzy bohatera przez hełm, domyślnie jest czarne pole.
  • Sound of Skyrim (Civilization, The Dungeons, The Wilds) - dodaje dodatkowe dźwięki.
  • LC - Become King of Riverhelm (+ spolszczenie) - dodaje nowe miasto w którym możesz zostać rycerzem lub królem.
  • Bandolier - dodaje plecaki, które zwiększają udźwig.
  • Meeko Reborn - dodaje nowego towarzysza, psa.
  • Ducks and Swans - dodaje kaczki i łabędzie na które można polować.
  • Verdant - dodaje nowe rodzaje traw.
  • vwr Eyes - zamazuje lekko ekran po nurkowaniu.
  • Enhanced Lights and FX - nowe światła
  • Immersive detection of NPC - NPC są mądrzejsi.
  • Immersive Spells and Light - dodaje nowe efekty po rzuceniu czarów, rzucane czary dają lekkie światło.
  • Lanterns of Skyrim - dodaje latarnie przy drogach w całym skyrim.
  • More Village Animals - dodaje więcej zwierząt w wioskach.
  • Rainbows - dodaje tęczę po deszczu.
  • Shooting Stars - spadające gwiazdy w nocy.
  • Skyrim Child Overhaul - więcej, zróżnicowanych dzieci.
  • Splash of Rain - Deszcz jest realistyczniejszy.
  • Wearable Lanterns - dodaje latarnie, które można zabrać ze sobą w podróż.
  • Retexture of The Scrolls - poprawia grafikę zwojów.
  • Alternative Stars 1K - niebo w HD.
  • Better Falskaar and Wyrmstooth Map - nowa mapa dla dwóch modyfikacji (opisałem niżej).
  • Natural Eyes - Lepsze oczy NPC.
  • Skyrim HD 2K - Tekstury skyrim w HD.
  • Falskaar (+ Spolszczenie) - nowa mapa z misjami.
  • Wyrmstooth (+ Spolszczenie) - nowa mapa z misjami.
  • Bijin Wives - Lepsze tekstury żon.
  • Unofficial Skyrim Patch ( + Spolszczenie) - nieoficjalny patch poprawiający błędy w grze.
  • A Matter of Time - dodaje zegar w rogu ekranu.
  • A Quarlity World Map - nowy wygląd mapy świata.
  • Better Dialogue Controls - łatwiejsza kontrola dialogów. Gdy gra się na myszce i wybiera dialogi czasem zostają zaznaczone inne niż byśmy chcieli, ten mod to naprawia.
  • Colored Map Makers - kolorowe znaczniki na mapie.
  • No Bethesa Logo in Menu - usuwa logo twórców w menu.
  • SkyUI ( + Spolszczenie) - lepsze menu.
  • Unread Books Glow - podświetla nieprzeczytane książki magii, umiejętności i misji.
  • Dust Effects - Dodaje lepszy efekt pyłu w jaskiniach.
  • Footprints - ślady zwierząt, NPC i bohatera na śniegu.

Niektóre z modyfikacji polepszają grafikę, lecz większość usprawnia tylko rozgrywkę. Żaden mod nie kłóci się ze sobą, polecam pobierać je z http://www.nexusmods.com/games/, a nie z warsztatu steam.

Opublikowano

1. Jak nie chcesz obciążenia to nie dotykaj ENB.

2. Skyrim Workshop teraz jest płatny, Gaben to wprowadził żeby każdy wiedział iż używa się Nexusa.

3. Pan wyżej Ci chyba podał spoko mody, więc pod tym względem nie będę się produkował. Tak, nie ma tam nic co by ci obciążyło komputer. Chyba że wybierzesz opcje 4k itd. 

4. Najłatwiejsza klasa wg. mnie to Spellsword. Spoko też jest Sorcerer ale wiele musisz dać w zaklinanie. Witchhunter też jest ciekawy. Ew. Crusader podobno jest łatwy a z odmian polecam Seraphima. 

Opublikowano

Co do klasy postaci nie mam jeszcze pojęcia. Muszę poczytać o rasach, w każdym razie chciałbym iść w kierunku wojownika, jak to zawsze robię w RPGach.

Dzięki za podane mody. Przy okazji, co sądzicie o tropical mod? będzie lepszy niż summer mod?

Opublikowano

@Solymr nie polecam instalowania takich modów. Oprócz tego, że strasznie się gryzą z innymi to jeszcze psują klimat gry. Jeśli miałbym wybierać to wybrałbym Tropical Skyrim - lepsza grafiki, optymalizacja itd.

Opublikowano

Jeśli grasz pierwszy raz to nie tykaj się takich modów. Ja grałem już wiele razy to takimi modami się bawię, i wiem tyle:

1. Tropical Skyrim jest ciężki bo tona drzew i liści. Gryzie się ze wszystkimi modami zmieniającymi powierzchnie. Nie współpracuje z toną tekstur itd.

2. Summer Skyrim też jest ciężki bo trawa trawę trawą pogania. Gryzie się ze sporą ilością modów zmieniającymi powierzchnie i nie współpracuje z wieloma teksturami. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Polecam Immersive Weapons, Immersive Armours. Bardzo obszerne mody i poprawiające znacznie rozgrywkę :D

Tchórz umiera po stokroć razy, a bohater tylko raz. - J.R.R. Tolkien

kunoha.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...