Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fera 2 na 4,80Ghz...

#Azu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam procesor i7 4790k oraz chłodzenie Fera 2 V2, zrobiłem OC procesora, osiągnąłem "chyba" bardzo dobry wynik ponieważ podkręciłem ten procesor do 4,80Ghz na standardowym napięciu czyli 1,226w. Problem w tym, że posiadam chłodzenie Fera 2 V2 od SilentiumPC, procesor osiąga podczas katowania go np. OCCT temperaturę ok. 80 stopni, podczas gier ok. 60 stopni, a w idle 40 stopni. Wiem, że 80 stopni to dużo jak na procesor, ale takie temperatury osiągam tylko podczas odpalania testu syntetycznego, w grach temperatura jest ok. I teraz pytanie: Czy jest sens zmieniać chłodzenie na jakieś inne skoro temperatura podczas rozgrywki i w idle jest dobra na tym chłodzeniu? Myślałem też żeby kupić lepszą pastę do tego chłodzenia, a mianowicie: Arctic Silver 5. Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak mi się zdaje, ale możecie mnie wyprowadzić z błędu. Czy podbijanie taktowania zwiększa temperaturę procesora? Raczej nie. Tylko podbijanie napięcia to robi. Kup lepszą pastę. Zależy jaką miałeś wcześniej, ale dobra pasta potrafi o 5'c zmniejszyć temperaturę, a to już by git było.

Opublikowano

Tak mi się zdaje, ale możecie mnie wyprowadzić z błędu. Czy podbijanie taktowania zwiększa temperaturę procesora? Raczej nie. Tylko podbijanie napięcia to robi. Kup lepszą pastę. Zależy jaką miałeś wcześniej, ale dobra pasta potrafi o 5'c zmniejszyć temperaturę, a to już by git było.

Ja nie wiem jak to jest możliwe, ale bez ruszania napięć na bazowym taktowaniu jest w stresie 60 stopni, zaś przy 4.5/4.8Ghz jest już 80 stopni.

Opublikowano

Tak mi się zdaje, ale możecie mnie wyprowadzić z błędu. Czy podbijanie taktowania zwiększa temperaturę procesora? Raczej nie. Tylko podbijanie napięcia to robi.

Nieprawda. Procesor zwiększając taktowanie nawet bez zwiększania napięcia zwiększa swoje zapotrzebowanie na energię co prowadzi do zwiększonego wydzielania ciepła. Zwiększenie napięcia to dodatkowe podgrzewanie procesora, jednak czasami niezbędne do osiągnięcia wyższych wyników.

Opublikowano

Co to za sztuka, że robi 4.8 na 1.22, jakiś selekt. Niejeden by chciał takiego cepa, jeśli to prawda.

Skoro masz na auto, możesz jeszcze spróbowac obniżyć woltowanie np: do 1.2. Jak dla mnie na fere to dosyć dobry wynik, ale macho czy nawet fortis xe/grandis byłby tutaj wskazany przynajmniej. Robisz stress testy z avx/prime95?

­

Opublikowano

2 minuty to jest nic, a bardzo pełnego obciążenia tego nie oddaje. Gdybyś spróbował linpacka z avx to pewnie temperatura byłaby dużo wyższa.

Ja bym wymienił, bo fera to taki trochu niszowe chłodzenie. Na macho/grandisa przynajmniej, a osobiście bym kupił megahalemsa. 

­

Opublikowano

a po co kombinowac jak temp jest ok ?

gratuluje moja i7 4790k krecie sie do 4.4 bez napiecia, dalej nie chce osiagnelem max 4.7 na troszku wyzszym napieciu i tak zostało, temp w stresie uzycie proca mam 72 stopnie do 75, w grac max 60, idle 33.

ale chlodzenie mam pol wodne czy jak to sie nazywa :)

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

a po co kombinowac jak temp jest ok ?

gratuluje moja i7 4790k krecie sie do 4.4 bez napiecia, dalej nie chce osiagnelem max 4.7 na troszku wyzszym napieciu i tak zostało, temp w stresie uzycie proca mam 72 stopnie do 75, w grac max 60, idle 33.

ale chlodzenie mam pol wodne czy jak to sie nazywa :)

Czyli na razie nie opłaca się wymieniać chłodzenia, tak? Za miesiąc chyba się zaopatrzę w chłodzenie Grandis i lepszą pastę i powinno być jeszcze lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...