Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przegrzewanie procesora

konfik23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z przegrzewającym się procesorem. Często podczas grania osiąga temperature 110 stopni C, a gdy osiągnie 122 wyłącza się komputer (zarejestrowalem to dzisiaj dwukrotnie pakując plik do rar strasznie się obciąża).

Mój sprzęt:

AMD Phenom II X4 965

Śmieszy mnie fakt różnicy temperatury między procesorem (80-110), a np grafiką (20-30). Nie wiem jakie są normalne temperatury procesora, ale dodam że od razu po włączeniu na pulpicie jest ~50 stopni. Wiatrak od owego procesora strasznie hałasuje przy wyższej temperaturze.
Znajomy radził mi wymienić wiatrak lub kupić jakąś droższą pastę.

Co o tym sądzicie?

graphic.png

Opublikowano

Jeżeli się na tym nie znasz nie ma co kombinować bo od swoich klientów dużo słyszałem chcieli przeczyścić komputer i wymienić pastę a uszkodzili 2/4 komputera bo uważali co to dla nich... Jedyne co możesz zrobić samodzielnie to kupić sprężone powietrze w butelce i przeczyścić w środku komputer dokładnie to powinno zmniejszyć temperatury, ale co do pasty termoprzewodzącej na procesor to polecam oddanie kompa do kogoś kto się na tym zna.

W przypadku tego phenooma to optymalna temperatura przy chłodzeniu boxowym i paście (nie sylikonowej) to temperatura bez obciążenia powinna być 35 - 45 stopni przy stresie około 90% do 75 stopni.

Opublikowano

Pomogła nowa pasta (Silver 5) i przeczyszczenie. Temperatura znacznie zmalała (20-30 stopni mniej)

Temat można zamknąć

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...