Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od 0 do programisty PHP ( Pytanie )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałbym zacząć tworzyć/uczyć się pisania stron i dojść do PHP i tutaj mam pytanie.

Zacząć od HTML'a przez CSS'a JS i dpoiero PHP czy może w innej kolejności ? Może coś dodać a coś usunąć ? 

Liczę na waszą pomoc pozdrawiam ;)

Opublikowano

zależy. jeśli chcesz zajmować się frontendem to html -> css -> js, a jeśli backend to podstawy html'a ci się przydadzą, ale najważneisjze będzie php (chyba, że wolalbys coś innego, np. Python z Django)

Opublikowano

Myślałem bardziej nad backendem, ale jeżeli w przyszłości chciałbym się tym zajmować to raczej przyda mi się to i to ;D

Chciałbym zacząć swoją przygodę z tworzeniem stron od tzw. początku a nie środka.

Opublikowano

Żeby nauczyć się korzystania z bootstrapa trzeba najpierw znać język. Ogarnij podstawy HTMLa, CSSa, bo skoro zaczynasz to raczej nie masz grafików i koderów na zawołanie. Ucz się PHP razem z dwoma powyższymi. Jak chcesz napisać skrypt to jestem całkiem pewien że będziesz chciał pod niego coś prostego zakodować.

Autorski plugin na gildie!

newlogo.png

Opublikowano

Myślałem bardziej nad backendem, ale jeżeli w przyszłości chciałbym się tym zajmować to raczej przyda mi się to i to ;D

Chciałbym zacząć swoją przygodę z tworzeniem stron od tzw. początku a nie środka.

lepiej być dobrym w jednej dziedzinie niż srednim w kilku ;) najlepiej jak będziesz potrafił się posługiwac kilkoma językami, lecz jeden znał na "perfect".

Jeżeli chcesz iść w backend to naucz się bootstrapa i Ci to wystarczy.

:O w bootstrapie napisze dodawanie do db ma się rozumieć? może mylisz backend z frontendem.
Opublikowano

w bootstrapie napisze dodawanie do db ma się rozumieć? może mylisz backend z frontendem.

Nie o to chodzi. Wielu backendowców używa bootstrapa, bo najzwyczajniej nie potrzebują uczyć się HTML'a i CSS. A chcą żeby podczas testów jakoś dobrze się to prezentowało. A przecież pisząc strony w PHP nie da się uniknąć kontaktu z frontendem.

gamedevmania.com

Opublikowano

Ewentualnie mozesz pouczyc sie wpierw na js. Jest to bardzo prosty jezyk a podstawy ma takie same jak PHP(i nie tylko). Nie mowie abys sie uczyl wszystkich zagadnien tego jezyka a jedynie podstawy takie jak petle warunki tablice itp itd...

PHP na poczatku niewiele sie rozni od js wiec to tylko od cb zalezy za co sie wezmiesz. A podstawowe znaczniki html czasami sie przydaja glownie div'y <p> to chyba byl akapit <span> i <a href=link>

Opublikowano

Najpierw naucz się podstaw HTML'a i CSS'a, bo bez tego ani rusz, potem jeśli chcesz to JS, a następnie PHP. Bez HTML'a to nie masz co się PHP uczyć.

Opublikowano

Dziękuję :D

btw. zależy co ci odpowiada, równie dobrze uczyć się Node.JS bo PHP ma ciut nie za dobrą opinię. Jest też oczywiście Perl i Ruby, ale rzadziej stosowane. Teraz popularne jest PHP i Node.JS.

A jak się nauczysz Node.JS to równie dobrze możesz np. stworzyć serwer do własnej gry na Socket'ach

Opublikowano

btw. zależy co ci odpowiada, równie dobrze uczyć się Node.JS bo PHP ma ciut nie za dobrą opinię. Jest też oczywiście Perl i Ruby, ale rzadziej stosowane. Teraz popularne jest PHP i Node.JS.

A jak się nauczysz Node.JS to równie dobrze możesz np. stworzyć serwer do własnej gry na Socket'ach

jest jeszcze c++, java, scala, python, c# [...]

btw. nie wszyscy mają dobrą opinię o node, tak samo jak jest z php

Opublikowano

jest jeszcze c++, java, scala, python, c# [...]

btw. nie wszyscy mają dobrą opinię o node, tak samo jak jest z php

Wybacz, ale co ma C++ do WWW?

Opublikowano

słuchaj, ucz się html i css równolegle w ich najnowszych wersjach (5, 3) ale zgodnie ze standardami, a potem, jeżeli będziesz chciał działać na danych różnych to php.

wielu poleca po html i css ale przed php nauczyć się javascript, ale moim zdaniem jest to całkowicie zbędne na początek (póki nie opanujesz dobrze php)

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...