Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wirtualny pulpit na debianie

dekros123

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

EE popraw rozdzielczość albo zobacz czy masz wszystkie pakiety Lxde.

A przeglądarkę uruchomisz pisząc w konsoli IceWeasel jeżeli masz ją zainstalowaną.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

Chyba na myśli miał zdalny pulpit a nie wirtualny i instalacje środowiska graficznego na nim. 

Serwery VPS nie pozwalają w większości przypadków instalacji środowiska graficznego. Najpierw to trzeba sie dowiedzieć jakie czy serwer obsłuży to co chcemy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ale kolega napisał że ma zainstalowany już Hehe

A nie istnieje coś takiego jak wirtualny pulpit. X-ORG to serwer pod który można się bez żadnego problemu podłączyć z każdego komputera który ma dostęp do odpowiedniej sieci.

A twój problem to mi wygląda raczej na problem z rozdzielczością, ale nie zaszkodzi sprawdzić zależności w systemie.

Opublikowano

Może nie zrozumiale napisałem. On chce zainstalować dodatkowy motyw. Jak pisałem większość serwerów nie dopuszcza instalacji motywów/interfejsówv czyli zmiany standardowego prostego  interfejsu graficznego z powodu zwiększenia zapotrzebowania na RAM czy doinstalowywania dodatkowych pakietów. 

Zrobi to bez problemu jeśli ma wykupiony odpowiedni pakiet który to umożliwia albo zwróci się do administratora serwera z zapytaniem o możliwość instalacji i odblokowania tego. 

Opublikowano

What do you mean "Motyw"?

Po co mu jakieś motywy, jak środowisko wspiera to niech instaluje ale ja tu nie wiedzę problemu w motywach tylko w Środowisku Okien albo Grafiki, a kolorystyka to coś zupełnie nie związanego z problemem.

No chyba że dolny pasek jest w kolorze tła i dlatego go nie widzi xD.

Ale zgadzam się niektóre firmy ograniczają swoich klientów.

I odradzam takich.

Opublikowano

Ależ problemu nie ma żadnego z tym i nie chodzi o grafiki bo środowisko wspiera zmiany. 

Dokładnie jak napisałem nie może zainstalować czy zmienić żadnego motywu  bo nie pozwala na to konfiguracja serwera. Uparł się mieć piękny pasek i wygląd ale go nie dostanie na serwerze tym poza uproszczonym interfejsem środowiska jaki dodał administrator. 

Zresztą posiadanie interfejsu graficznego na VPS to trochę bezsensowne, do dobrego działania wymagane jest dobre łącze i zasoby RAM na serwerze których mu na pewno brak.

Nie prościej uruchomić u siebie na kompie Debiana i mieć wszystko bez ograniczeń, tym bardziej że to tylko ma być dla zabawy a nie pracy w takim środowisku? 

Opublikowano

@Ktosiu co Ty chrzanisz? Nie wiem z jakich vpsów do tej pory korzystałeś, ale jeszcze nie spotkałem się z takim, który ograniczał by co mogę na nim instalować z repo, a czego nie...

@topic Tak jak kolega powiedział, sprawdź czy masz wszystko z Lxde. Jaką komendą odpalasz vnc Server?

W6iB9H1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...