Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problemy z Nowym Komputerem

MonoVass

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich kupiłem sobie kompa nowego kompa (karta graficzna tylko została ze starego i jest do wymiany, później kupię MSI GTX 980). Mam małe problemy, otóż niby wszystko jest okej ale komputer który powinien chodzić jak rakieta czasem lubi ściąć w grach które powinny chodzić bez żadnych zwiech na ultra. Mam różne spadki fps, nie przeszkadzające w rozgrywce oczywiście np. mam 55 fps w World of Tanks i zaraz na parę sec sobie spadnie na 30, przy takim sprzęcie chyba taka rzecz nie powinna mieć miejsca. Co jeszcze zauważyłem temperatura wewnątrz obudowy gdy siedzę tylko na necie bądź pulpicie to 25 stopni, Procesora zaś dochodzi do 43 stopni nwm. czy to dużo czy mało, podczas gry max miałem chyba 59 (procek jest podkręcony za pomocą płyty głównej msi i tego guzika msi egine czy jakoś tak) nie jestem jakimś super znawcą, więc zwracam się do was czy wszystko jest w porządku i tak powinno być, tu link do wyników 3d marka na ustawieniach których powinienem mieć 90 fps. (są to te ustawienia z wersji BASIC ponieważ nie chciałem kupować advenced tylko po to żeby raz sprawdzić) i według mnie wynik 30paru fps to mało jak na ten komputer.

Z tego co słyszałem na innych forach to ta karta nawet nie wykorzystuje w całości tego CPU więc myślę że 59 stopni to dużo jak nawet nie wykorzystany w całości procesor.
Mam zainstalowanego windowsa 7 64 bit.

Link do benchmarka: http://www.3dmark.com/3dm11/9715613

Specyfikacja sprzętu:
Płyta Główna: MSI Z97 Gaming 9 ACK
Procesor: Intel Core i7 4970k
Chłodzenie: Cooler Master V8 GTS + 6 wiatraków w obudowie
RAM: G SKILL Tridentx 2666MHZ CL11 2 x 8 gb 
Karta Graficzna: Asus GTX 660 ti
Zasilacz: BeQuiet Dark Rock Pro 10 750w +80 gold
Kontroler wiatraków: Nzxt Sentry 3 - to na nim pokazuje około 25 stopni w obudowie gdy siedzę na pulpicie jak gram temperatura skacze do 32.

Dysk Twardy: SSD 512GB Samsung 850 Pro

Obudowa: CM Storm Trooper 

Czekam na wasze porady i opinie o co może chodzić lub czy wszystko jest w porządku ponieważ się za bardzo nie znam : ) komputer mam od około miesiąca więc pasty ani niczego takiego jeszcze nie muszę wymieniać więc to raczej nie przez to temperatura taka. Ale słyszałem że ten procesor też lubi się pogrzać więc nwm. 

Pozdrawiam MonoVass smile.png

Opublikowano

Temperatura procesora którą napisałeś czyli 59 stopni trudno ocenić czy jest za wysoka czy optymalna bo nie napisałeś w jakie gry grałeś, jakie było wykorzystanie procesora oraz jak mocno jest podkręcony procesor bo jeżeli masz 59 stopni przy grze World Of Tanks to jest zdecydowanie za dużo, jeżeli przy grach takich jak np: Battlefield 4, GTA 5 masz taką takową temperatura oraz biorąc pod uwagę fakt że procek jest podkręcony to temperatura jest idealna i nie ma się czym przejmować.

Odnośnie spadków fps na moje oko są dwie opcje albo jest coś w sterownikach pogrzebane lub druga opcja pasta termoprzewodząca i termopady na grafice.

Proponowałbym na początek sprawdzić temperatur rdzenia grafiki bez stresu oraz przy grze, sprawdzenie temperatury powinno być dostępne w sterownikach grafiki. Jeżeli przy grze bardziej wymagającej temperatura grafiki przekroczy 85-90 stopni to spadki fpsów są winne temperaturze grafiki i w tym wypadku należy wymienić pastę termoprzewodzącą na rdzeniu grafiki oraz wymienić termopady. Jeżeli przy grze bardziej wymagającej temperatury grafiki są od 45 do 80 to znaczy że są optymalne i nic nie należy robić. Jeżeli nie jest to wina temperatury grafiki to proponuje odinstalowanie sterowników grafiki oraz usunięciu zapisu ustawień i zainstalowanie ponowne sterowników z strony producenta.

Tak wyglądam moja opinia na ten temat i sensowne tłumaczenie przyczyn...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...