Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Leczenien kanałowe

KerixLoL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Boli to? Ile ono trwa ?

Ból to kwestia indywidualna. Mnie nie bolało ale to znieczulenie swoje zrobiło. Czułam jedynie, że coś tam dentystka mi robi, że dłubie i momentami łaskocze. Dopiero gdy znieczulenie puszczało odczuwałam drażniący, ciągły ale znośny ból. Ile to trwa to Ci nie powiem bo dawno temu robione miałam. Ale ogólnie mnie bardziej borowanie zęba przeraża niż leczenie kanałowe. 

­

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

­O dziwo mnie aż tak mocno nie bolało podczas samego zabiegu ( z 30 min ) Kwestia indywidualna - tyle dobrze. Borowanie wydało mi się wtedy bardziej bolesne, denerwujące niż leczenie kanałowe ( ale zapłacić w *uj trzeba i tak było :P ) Jednakże jak wychodziłem od dentysty, po nałożeniu jakiejś maści, doznałem przeszywającego bólu  - trwał on kilka minut

Musiałem jeszcze iść do niego 1 raz żeby dentysta zobaczył co tam "słychać" z moim zębem.

Mój tata też miał i mi mówił że cudem wytrzymał to xD

Opublikowano

Przy znieczuleniu wiadomo - ból jest dużo mniejszy, ale tak jak i wyżej napisali, zależy od człowieka. 

Co do czasu trwania. Tu przykłada się wiele czynników - dokładność dentysty, głębokość/położenie kanałów, ubytki w zębie, próchnica. Trwa to od pół godziny wzwyż, da się wysiedzieć. 

~ ~

Opublikowano

Na 1 wizycie na znieczuleniu założą ci truciznę i zaplombują.

Kolejna wizyta już będzie bez znieczulenia 

Nawiercą ci wnętrzności na taką sprężynko-spiralę...

Będą tak wiercić i wchodzić coraz głębiej aż dojdą do zdrowego nerwu.

Ta zatruta, obumarła część nie będzie bolała, ale jak tam dojdą głębiej, to zacznie boleć

Aż podskoczysz z zaskoczenia 

Dalej założą wypełniacz (takie coś, jak gumka z majtek) przypalą kanał rozgrzaną do czerwoności kulką,

no i na koniec założą plombę

Powodzenia  :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...