Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak nauczyć się grać?

Victoremque

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, jak nauczyć się grać w LOLa (ogólnie nie umiem grać w gry moba) oglądałem już bardzo dużo filmików, przechodziłem tutoriale, ale i tak mnie każdy jedzie jak chce. Długo trzeba siedzieć nad tą grą żeby się nauczyć dobrze grać?

Pomocnik
Opublikowano

Nom, aby wbić sensowną ligę to dużo ;) Ogólnie nie ma innego sposobu, niż granie. Jak to mawiają praktyka czyni mistrza :)

Opublikowano

Nie trzeba siedzieć długo i sama gierka nie jest trudna. MOBA opiera się na umiejętności wykorzystania postaci i potencjału itemów/teamu. Zawsze przed meczem spójrz na team comp, do czego jesteście zdolni w grze, czy macie dobry frontlane, dbaj o wizję, nie pozwalaj łatwo się łapać samemu, nie zostawiaj nigdy swojego teamu za sobą. Dbaj o to by każdy miał golda, itemy i dziękuję. Same w sobie opanowanie postaci przyjdzie z czasem, polecam znaleźć dwie - trzy linie, które Ci się najbardziej podobają i na nich grać nie ograniczając się do jednej postaci, bo może przyjść czas w którym będzie banowana, a Ty zostaniesz bez picka. ^^ 

PS. Zaczynałam w s4 grać, doszłam do p5/4 sama, a teraz lecę na diamenta łatwo, więc te '2 lata nauki' to bullshit. 

Opublikowano

Jeśli chcesz mogę Cię trochę poduczyć (PW). ;) Gram już prawie 4 lata, z tego nauka to ok. 2 lata. Trochę trzeba nad tym spędzić czasu, ale jak już się ogarnia przyjemność z gry jest znacznie większa.

Opublikowano

1. Patrz na siebie (jesli Twoj team jest slaby, przemilcz to i patrz tylko na siebie).

2. Staraj sie nawiazac kompunikacje z druzyna.

3. Jesli ktos zaczyna wyzywac, daj mu mute, nigdy nie dyskutuj z kims kto nie umie sie zachowac i wyzywa innych.

4. Staraj sie umierac jak najrzadziej.

5. Nigdy nie greeduj po kille (nie wbijaj sie po fraga, gdy nie masz 100% pewnosci ze przezyjesz... zawsze w krzaku moze czekac enemy jungler na Twoj blad).

6. Postaraj sie znalesc grupe bohaterow, ktorymi przyjemnie Ci sie gra.

­Keelah se'lai

Pomocnik
Opublikowano

Nie trzeba siedzieć długo i sama gierka nie jest trudna. MOBA opiera się na umiejętności wykorzystania postaci i potencjału itemów/teamu. Zawsze przed meczem spójrz na team comp, do czego jesteście zdolni w grze, czy macie dobry frontlane, dbaj o wizję, nie pozwalaj łatwo się łapać samemu, nie zostawiaj nigdy swojego teamu za sobą. Dbaj o to by każdy miał golda, itemy i dziękuję. Same w sobie opanowanie postaci przyjdzie z czasem, polecam znaleźć dwie - trzy linie, które Ci się najbardziej podobają i na nich grać nie ograniczając się do jednej postaci, bo może przyjść czas w którym będzie banowana, a Ty zostaniesz bez picka. ^^ 

PS. Zaczynałam w s4 grać, doszłam do p5/4 sama, a teraz lecę na diamenta łatwo, więc te '2 lata nauki' to bullshit.

Dla kogoś kto nie miał wcześniej styczności z grami MOBA, te 2 lata to nie jest taki bullshit ;)

Opublikowano

Dla kogoś kto nie miał wcześniej styczności z grami MOBA, te 2 lata to nie jest taki bullshit ;)

Również nie miałam styczności z grami MOBA, grałam jedynie MMORPG i FPS, więc bullshit. 

btw. polecam jeszcze grać ze znajomymi z wyższych dywizji - to też dużo daje. 

Opublikowano

Mi 2 lata zajeła nauka gry na poziom diamentu, a w s4 miałem ok. 1k rankedów rozegranych.

Przecież Ty się do tej pory nie nauczyłeś grać :^)

@topic Trzeba grać jak najwięcej + oglądać jak grają Ci najlepsi i podpatrywać różne rzeczy od nich :)

Opublikowano

Wiesz sam zaczyanałem jako "bob" i sporo rzeczy nie wiedziałem na początku. W moich pierwszych grach kupywałem na Jaxa Phantom Dancera co dzisiaj przyprawia mnie to o dreszcze. Robienie swojego buildu pod team, styl gry oraz kupywanie runek było dla mnie bardzo trudne i sam musiałem wszystko wykonywać. Ale jak już przegrałem 70 gier normalnych to powoli coś rozumiałem z tego co tak naprawdę powinienem robić. Jeśli grasz po raz pierwszy w tą grę wybierz postać, która najbardziej przypadnie Ci do gustu; w moim przypadku był to Xin Zhao ponieważ miał obrzydliwie wysoki DMG na pierwszych levelach.
Nastepnie przerzuciłem się na granie jako support co wychodziło mi całkiem dobrze, ale obecnie zdecydowałem iż jeśli chce wycarrować samemu lub pomóc troszeczkę teamowi to zacząłem grać na jungli.

Podsumowując ta gra nie jest łatwa dla początkujacych dlatego RIOT przy wyborze swojego nicku dodał także opcję wyboru poziomu trudności; jest ich 4. Dlatego rekomenduje na początek Beginner. Znajdź dla siebie taką postać, która będzie Ci sprawiać przyjemność z gry :)

mogNI2J.jpg

Opublikowano

Sam przez 2lata się uczyłem, i powiem Ci, że straciłęm 2 lata.

Moby są banalne, nie patrz na to jako na grę typu ''im większy mój skill tym lepszy jestem''

Prawda jest taka, że musisz tylko umieć zabić. Tyle z trenowania, teraz pamiętaj o:

-kontrolowaniu mapy (wizja, pamiętaj gdzie jest przeciwnik itp)

-musisz znać bohaterów, żeby wiedzieć np, że ten ult ma 60minut więc skoro koleś go użył, to masz jeszcze minutę, żeby go zabić, no bo przecież nie ma ulta no nie?

-kontrolowanie obiektów(smok, baron, wieże itp)

-Pamiętaj, że tu nie wygrywasz statami tylko ogólnym złotem. (kontrola obiektów), farma, jungla. To wszystko to złoto, jesli masz więcej złota niż enemy, masz przewagę.

-Pamiętaj o pomaganiu innym, to że Ty masz full build nie znaczy, że wygrałeś grę, zginiesz a Twój team jest bezużyteczny, przegrałeś :p. Pomagaj innym, żeby też mieli przewagę.

To chyba tyle z podstaw. Pozdrawiam :)

1375198444-U163133.jpg

Opublikowano

Przecież Ty się do tej pory nie nauczyłeś grać :^)

@topic Trzeba grać jak najwięcej + oglądać jak grają Ci najlepsi i podpatrywać różne rzeczy od nich :)

A kto Cie ciągle carruje? KappaHD

@Graj dalej i sie nie załamuj!

Opublikowano

Dbaj o golda dla teamu, a sama wychodzi z gry ze statami 15/0/0 @Silhouette pls.

@top

Jesli Ci sie podoba gra to znajdz sobie jakas postac, graj nia caly czas i reszta sama przyjdzie, z czasem, z biegiem ogladania tych wszystkich prosow.

A jesli dusisz na sile LoL'a bo np. kolega gra i chciales sie dopasowac, to lepiej zagraj w cos innego jakies mmorpg czy fps...

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Ja polecam oglądać streamy graczy z wysokich lig lub LCSy bo można się nauczyć jakiś fajnych zagrań i nie tylko.

Opublikowano

W lolu mam ok. 1300 godzin wiec moge sie wypowiedziec :)

A więc, tu nie ma czegoś takiego jak np. W matmie ze baba ci mowi jak to robic a ty to zapamietujesz i umiesz. Tu musisz po prostu grac. Mnie nikt nie uczyl w to grac. Nawet nie odpalilem tutoriala ( a w zadna mobe wczesniej nie gralem). Ja sie nauczylem grac na w miare poziom golda metodą prob i bledow. Robilem rozne kombinacje itd. W pewnym momencie nauczysz sie sam. Zeby to ulatwic wybierz jakas postac ktora jest latwa i ją lubisz. W moim przypadku byl to master Yi (jungler). Nie ma zadnych skill shotow (umiejetnosci celowanych) i latwo sie nim gra. Mysle ze po ok. 100 godzinach a nawet mniej, bedziesz mogl spokojnie grac na poziomie ok. Brązu 1 czy s5 (wdłg. Mnie ponizej bronzu 3 sa ludzie nie myślący lub tacy ktorzy po prostu nie umieja w to grac i nie jest to gra dla nich lub tez osoby ktore utknely w tym bagnie ;P bo co jak co ale jak nie masz farta i masz afkow i trolli to nie wyjdziesz. Chyba ze jestem takim platynem albo czelenżerem). Zeby grac w goldzie juz trzeba miec taktyke i styl grania, bo klikanie to nie wszystko. A co do twoich teamow to jezeli nie masz 30 lvla to po prostu ludzoe nie sa doswiadczeni i buduja np. Na azira triniti albo ida brandem na topa. Ludzie poprostu testuja z ciekawosci. Co do platyn i powyzej nie bede sie wypowiadal bo puki co ja sam staram sie o platyne :P.

P.S. radze ci przed wbiciem 30 trenowac last hitowanie czyli dobijanie minionow bo to podstawa w lolu.

zDlszn.png

Opublikowano

Oglądaj streamy. Moje konto ma 4lata z czego 2 grałem sobie tak o z dupy, że po prostu co wiedziałem to robiłem, a w 3 roku zacząłem kminić lolca na dobre. Jestem goldem i nie będę sie ukrywać. nie mam czasu na gre, ale teoria diamonda który gra 2 sezony nie równa się z moją  :D Po prostu musisz o tej grze w sumie wiedzieć wszystko, ale spokojnie... Samo przyjdzie :)

Opublikowano

Jak ja się nauczyłem grać na tym poziomie(platyna) ?

Do 30 graj jak umiesz, popatrz filmiki na yt.

-20 lvl runy musisz je mieć koniecznie 3krąg

Powoli ucz się jak działa każdy skill bohatera

Korzystaj z rotacji i graj każdym champem po 2 razy.

Z czasem samo przyjdzie

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Nic dodać, nic ująć, @Silhouette ;) 

Od siebie tylko dodam to, że musisz uzbroić się w cierpliwość i ochronę przed kretynami, bo tego pełno jest w tej grze. Na początku jest łatwo z expieniem, potem idzie troszkę ciężej (do 30 lvl'a od 20 nie jest szybko). Nauczyć się grać dobrze można szkoląc się samemu, bo oglądanie takich już "prosów" sceny LOL'a nic Ci nie da. 

ezgif-com-effects.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...