Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA V, spadki fps

Shock-Proof

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zabieram się do utworzenia tego tematu juz 3 dzień, gdyż w internecie nie znalazłem niczego podobnego, a to zapewne z faktu, iż Gta 5 jest dość świeżą produkcją. A więc nawiązując do tematu.

Moja Jednostka :

CPU : i5 2500k 3,3Ghz (Turbo 4,4)

GPU : Gigabyte Radeon HD 6990 w trybie boost 4 GB

Płyta główna : Asrock p67 pro3

RAM: Crucial cl9 2x 4GB 1600Mhz

Zasilacz: Chieftec 750w modularny

Dysk Twardy: WD 1 TB Blue

Zważając na wymagania minimalne jaki rekomendowane, które zaproponował Rockstar, Gta powinno "chodzić" płynnie na wysokich, a już napewno na średnich ustawieniach graficznych. Lecz tak nie jest, gdy zaczynam 1 misję fabularną (2 samochody czerwony i biały- tak do nawiązania), osiągam wynik około 60-70 fpsów, jeżeli wsiąde do samochodu zaczynają się nagłe spadki w wydajności fpsy drastycznie spadają do wartości 5-15, po czym znów skaczą do 50-60 i tak w kółko. Nie pomaga nawet obniżenie ustawień graficznych. Sterowniki jakie pobrałem do Radeona to 15.4 w wersji beta, które rzekomo miały podołać z tą grą. Jakie kroki podjąć, żeby ta gra lepiej działała ? 

Ps. W MSI After Burner po odpaleniu gry, zużycie procesorów graficznych sięga wartości 40-50%, jest to zdecydowanie za mało jak temu zaradzić?

Opublikowano

AMD w zupełności olało karty w sterownikach serii hd 69xx, dodając do tego iż hd 6990 to tak naprawdę dwie hd 6970 to nie ma się czemu dziwić. 

­

Opublikowano

AMD w zupełności olało karty w sterownikach serii hd 69xx, dodając do tego iż hd 6990 to tak naprawdę dwie hd 6970 to nie ma się czemu dziwić. 

Czyli wina karty? ;/ 

Opublikowano

Ta karta to tak naprawdę połączenie dwóch hd 6970, od dawna wiadomo iż jest problem z łączeniem kart czy to w crossfire czy SLI, a tutaj to działa na podobnej zasadzie. Niby można problem rozwiązać ustawiając limit klatek. W twoi przypadku powinno starczeć jakies 60/55. Ale tak, to raczej wina karty. 

­

Opublikowano

Ale nie zawsze tak jest raz jak odpale bfa3 to na max ustaiweniach wszystko ultra, msaa x8 itp to mam 50 fps i wykorzystanie jest po 60+/-, a po kilku restartach gry jak wykorzystanie jest 99% jeden i drugi procesor to jest po 90-120 fps. Dziwna sprawa deczko, cos czuje ze kolo wakacji bede musial sie zaopatrzyc w gtx'a.

Opublikowano

Po części masz rację, tylko że karta swoje tez dokłada i tyle, a AMD pod żadnym względem nie zoptymalizowało sterów pod GTA V dla jakiejkolwiek karty. A to, że są częste ścinki to wina procesora 2 rdzeniowego, który może masz może nie (bo nie podałeś pełnej specyfikacji, a ma to znaczenie), na 4 mocnych rdzeniach to nie występuje. To jest fakt. Dodam, że kart 2 rdzeniowa na pewno nie będzie tak samo renderowała obraz jak 1 rdzeniowa. Tu się rodzą kolejne problemy. 

­

Opublikowano

aaaale pierdolisz ziomek xD kompletnie bezużyteczne są tutaj twoje słowa

Wiele ludzi ma problemy z spadkami FPS w GTA V, nie ważne czy oryginał gry czy też nie, ja także je mam.

Odziwo w innych grach tego pokroju gram na ultra przy 70/90 FPS - zależnie od gry a w GTA V przykładowo stojąc mam prawie 100 na ultra, jadąc autem FPSy potrafią spadać do 30, niezależnie czy VSYNC jest właczony przez karte, gre, cokolwiek, czy wyłączony, po prostu lecą w dół jak magik. Użycie karty to niecałe 2500mb przy 3000 dostępnych, rdzeń nawet do połowy się nie rozkręca a karta ma 50 stopni po kilku godzinach gry. Ram ledwo do 2.5GB wykorzystywanych przez samą grę a o procesorze już nie wspomnę, bo to dla niego wakacje.

Podsumowując, nie ważne czy masz sprzet za 2000 zł czy 12 000 zł i tak będziesz miał spadki, czytałem wiele wątków w całym internecie i każdy ma identyczne objawy, u mnie nawet na niskich są spadki przy jeździe autem do 30 (beka), a ci, którzy mówią, że nie mają, to po prostu ich jeszcze nie zauważyli, bo ja też ich nie widziałem, dopóki nie sprawdziłem tego frapsem :)

Karta czy sterowniki nawet nie mają z tym nic wspólnego, bo na mojej starej gt430 odpaliłem piątke na najnizszych przy 40 fps i też spadały, także to jest bug gry i potrzeba czekać na patcha :)

Nie pie*dol glupot.. komp czy za 2 czy 12 k i spadki beda? Gowno prawda.. ja mam za 5k i na ultra fps nie spadaja ponizej 55 ( jak nie dam renderowania na full w opcjach zaawansowanych to nie spadna ponizej 70 sprawdzae frapsem i actionem.. czy to autostrada czy pustynia nic nie spada wiec nie pisz glupot.. kolega ma kompute za 3k kupiony 2 lata temu i tez zadnego spadku nie ma.. ja mam gtx on ma radeona wiec.. ale fakt moze byc wina gry wiec trzeba czekac na patch..
Opublikowano

Sa spadki, to raczej wina samej gry i trzeba czekac na patche. Ja na laptopie kolegi (i7 4-tej gen. + GT755M) odpalilem gre i bylo widac golym okiem spadki podczas szybszej jazdy samochodem, gdzie na swoim phenomie 965 i grafice hd7870 nie mam zadnych spadkow (sprawdzane frapsem)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...