Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Phantom Breaker: Battle Grounds

kotkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2zz8goz.jpg

Phantom Breaker: Battle Grounds jest spin-off'em serii Phantom Breaker stworzonej przez japońską grupę 5pb. odpowiedzialną za gry takie jak: "Steins;Gate" czy "Corpse Party"

Gra została wydana w lutym 2013 na Xbox 360, a następnie rozbudowana i wydana w sierpniu 2014 na PlayStation Vita. 

W styczniu 2015 trafiła na komputery osobiste. Można ją kupić na platformie Steam za 11,99€.

http://store.steampowered.com/app/329490/?l=polish

Phantom Breaker: Battle Grounds to bijatyka 2D w stylu beat'em up nastawiona na kooperację online lub offline, której akcja toczy się w świecie Phantom Breaker'a. Wcielamy się w jedną z bohaterek serii lub też bohatera pobocznego, którego odblokowaliśmy w poprzednich grach. Łącznie mamy do wyboru 11 postaci, z czego 4 dostępne od początku, 6 musimy odblokować, a ostatnią dostajemy po zakupie DLC.

W grze dostępne są 4 tryby rozgrywki:

• Story Mode  - wybranym bohaterem przechodzimy przez planszę samemu, zagłębiając się w fabułę

• Arcade Mode - samemu lub z przyjaciółmi przechodzimy punkty w celu pobicia rekordu czasowego lub punktowego

• Coop Mode - razem z przyjaciółmi zagłębiamy się w fabułę, jest to trudniejsza wersja Story Mode

• Battleground Mode - walczymy z innymi graczami w potyczce online lub offline, tryb w którym prawdopodobnie każdy spędzi najwięcej czasu

Poza mną, bo ja wolę grindować Exp na story mode, ale kogo to obchodzi

Każda z postaci posiada własne* drzewko umiejętności oraz statystyk. Umiejętności z drzewka są ogólnikowe, przez co każda postać ma identyczne drzewko rozwoju, jednak każda umiejętność oddziałuje inaczej na postaci.

Jak wcześniej wspomniałem, Phantom Breaker: Battle Grounds jest grą typu beat'em up, czyli gra skupia się na zdobywaniu dużych ilości punktów oraz combo. Tak więc gra nie skupia się na bardzo wysokim poziomie trudności, przez co zniechęca graczy hardcore.

Wcześniej wspomniałem o drzewku rozwoju, jak i o grindowaniu exp, tak więc można się łatwo domyślić istnienia systemu poziomów postaci. Każdą postać przygotowujemy "od zera", rozwijając jej moce oraz statystyki, by w końcu osiągnąć maksymalny 50 (z DLC 99) poziom doświadczenia. 

Skoro już mowa o DLC, dodatek do Phantom Breaker: Battle Grounds kosztuje 5,99€ na steam. Dodaje on wyższy maksymalny poziom oraz nową postać - Kurisu Makise - z dosyć znanego Steins;Gate.

Skoro już przybliżyłem grę, pora przejść do właściwej recenzji.

Phantom Breaker: Battle Grounds urzekło mnie, gdy tylko je zobaczyłem, jednak po zakupie i instalacji zaczęły się problemy. Najpierw okazało się, że wszelaki opis sterowania oraz tutorial są przygotowane dla pada. Po przerzuceniu się na pada rozpocząłem grę. Sterowanie nie sprawiało trudności, wręcz przeciwnie, grało się łatwo i przyjemnie. Po skończeniu trybu fabularnego postanowiłem spróbować sił w PvP. Okazało się że online multiplayer w PC'owej wersji niestety nie jest ukończony, przez co można grać tylko lokalnie. (Multiplayer został zapowiedziany na lato tego roku). 

Czego się spodziewać po tej grze?

- gra od twórców japońskich hitów

- klimat animu 

- 2D beat'em up, który wciągnie nawet haterów "hińskich bajek"

- humor oraz setki nawiązać do japońskiej kultury

- miejsce akcji jest w bardzo dużej części wzorowane na prawdziwym Tokio

- Cena odstrasza

- Fabuła w Story Mode została przygotowana tylko dla 4 głównych postaci (spory minus)

- Tymczasowo brak online multiplayer

- Ciężko grać klawiaturą, za to świetnie się gra padem

76561198044975849.png

Best Member

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...