Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Bezpieczeństwo serwera. Blokowanie komend.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

/?, /bukkit:help, /bukkit:me, /bukkit:plugins, /plugins, /pl, /bukkit:burn, /bukkit:kill, /help.­

Opublikowano

/?, /bukkit:help, /bukkit:me, /bukkit:plugins, /plugins, /pl, /bukkit:burn, /bukkit:kill, /help.­

/?, /help, /plugins, /pl, /bukkit:kill, /bukkit:op, /bukkit

Po co 'plugins' ?

Skoro serwer ma pluginy z neta to i tak je dostaną inni a jeżeli autorskie nie znajdą ich na necie ;) więc jest to głupotą

Najlepiej zablokować komendy pexa oraz OP + azrank (jeżeli masz) i dać opcję tylko i wyłącznie wprowadzania przez konsolę

TEMAT

Opublikowano

No dobra. To teraz jeszcze powiedzcie jak je zablokować? :-P

A tak serio: kiedyś używałem pluginu BlockCommand ale widzę, że tak dawno go nie aktualizowano, że nie wiem, czy to dobre rozwiązanie.

BTW - ktoś mi wyjaśni po co blokować help???

Opublikowano

Wystarczy zablokować /me. Usuwasz po prostu uprawnienie ;)

Ludzie blokują /pl, /help, /? i inne komendy ponieważ na forum piszą na prezentacjach, że mają autorskie a tak na prawdę są to lagujące skrypty ;)

Po prostu jest im wstyd ;)

#AntyBlezur

Opublikowano

Możesz też poblokować aliasy komend w Essentials. Te z "e" w nazwie. Często przez to są problemy. Zablokujesz np. /tpa w jakimś regionie to gracze dalej będą mogli /etpa, zablokujesz /spawn podczas walki, gracze dalej będą mogli użyć /espawn. Pamiętaj tez o tym, żeby zablokować te komendy wpisane wielkimi literami. Czasami blokując np. /etpa nie blokujesz /Etpa.

@TheMolkaPL.

Fajna sygnaturka.

Jeśli masz jakiś problem z Plugin'em/Skryptem do MineCraft'a to pisz na PW/Skype/GG, lub inny komunikator podany w profilu. Pomagam za darmo.

Pracuję na zlecenia. Do stałej pracy bardzo ciężko mnie namówić. ^^

Przepiszę Skrypt na Plugin! W większości przypadków za darmo.

Opublikowano

Nie rozumiem, po co blokować komendy informacyjne?

Bukkir:plugins

Bukkit:pl

Bukkit:help

help

pl

plugins

I całą tą masę...

Jak piszesz że masz autorskie pluginy a na prawdę masz z neta najgorsze gówno  to blokuj ale każdy to wie ;)

Najlepiej zablokować nadawanie rang, op i dać dostęp do nich tylko dla konsoli, aby żaden Admin nam nie grzebał w rangach i nadawał ich byle komu

TEMAT

Opublikowano

@pablos11

Jak wiesz, jestem tam jedynym Opem, Adminem, Modem, Bogiem a ostatnio nawet jedynym Graczem :-P Więc spokojnie czekam na ostateczne konkluzje tej dyskusji.

BTW-pisałeś kiedyś, że będziesz wpadał czasem popołudniami sprawdzać postępy prac...

P.S. Scripta nie używam

Opublikowano

@pablos11

Jak wiesz, jestem tam jedynym Opem, Adminem, Modem, Bogiem a ostatnio nawet jedynym Graczem :-P Więc spokojnie czekam na ostateczne konkluzje tej dyskusji.

BTW-pisałeś kiedyś, że będziesz wpadał czasem popołudniami sprawdzać postępy prac...

P.S. Scripta nie używam

Wiem, wybacz lecz nawet mój serwer stoi w miejscu ;-; mam problemy z systemem i połowa programów mi nie działa w tym java (mam starą 6) bez możliwości włączenia launchera...

Pisalem o tym błędzie tutaj lecz nikt nie ma sposobu na to, czekam aż ktoś lepszy ode mnie naprawi mi maszynę :P

TEMAT

Opublikowano

Możesz też poblokować aliasy komend w Essentials. Te z "e" w nazwie. Często przez to są problemy. Zablokujesz np. /tpa w jakimś regionie to gracze dalej będą mogli /etpa, zablokujesz /spawn podczas walki, gracze dalej będą mogli użyć /espawn. Pamiętaj tez o tym, żeby zablokować te komendy wpisane wielkimi literami. Czasami blokując np. /etpa nie blokujesz /Etpa.

@TheMolkaPL.

Fajna sygnaturka.

W regionach typu pvp i tam, gdzie chciałem poblokować dałem po prostu:

/rg flag <region> allowed-cmd money

Nie wystarczy?

@Nigusek

Podoba mi się piękna prostota Twojego pomysłu. A to nie zablokuje graczom jakiegoś "must have"?

Opublikowano

Wg. mnie najlepiej zablokować /op, /deop, /kill + ich /bukkit:'owe odpowiedniki i dać je tylko dostępne dla konsoli. Jeśli nie chcesz aby ktoś oglądał listę pluginów to też help, pl, plugins + bukkit:'owe odpowiedniki.­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...