Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA V - Optymalizacja nie taka dobra?

SEKET

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiem czy problem występuje tylko u mnie, ale mimo (tak uważam) baardzo dobrego sprzętu gra działa jak najgorszy syf. To znaczy, mam ustawione wszystko na ultra, wszystkie bajery jakie są tylko możliwe mam włączone, sterowniki pobrane najnowsze, gra oryginalna. Macie jakieś rady jak pozbyć się lagów? Znalazłem kawałek gry na podobnej specyfikacji i na filmie działa o niebo lepiej niż u mnie... 
O to kawałek tego filmu

Moja specyfikacja. 
MSI GTX 970 Gaming OC
I5 3570k podkręcone do 4.3 GHz
16 GB RAM

Także mam nadzieje że ktoś jest w stanie mi pomóc :)

graphic.png

Opublikowano

Pobrałeś sterowniki przeznaczone do GTA V?

Tak.

A jakie osiągi ma u ciebie gra? Tzn. ile klatek i zrób zrzut ustawien jak możesz ;)

Zaraz edytuje post i dam ss'y z testów :)

graphic.png

Opublikowano

Spróbuj pogrzebać w Grafika > Opcje zaawansowane, jest tam pewna opcja, która znacznie zmniejsza ilość FPS. Na pewno nie masz żadnych zbędnych programów, które działają w tle? :)

Opublikowano

To tak, mam prawie taki sam sprzęt i powiem ci, co ustabilizowało mi fpsy. Jakość odbić - nie ustawiaj tego nigdy na ultra, mam stałe 60 fps na Bardzo dobry, a na ultra magicznie 10. Wszystko w zaawansowanych wyłącz, bo i tak nie zauważysz różnicy. Cieniowanie powierzchni ustaw na wysoki, to samo z jakością trawy (OKROPNIE zżera fpsy w sandy shores i w miejscach, gdzie jest jej dużo). Resztę możesz ustawić na najwyższe. Po ustawieniu tak jak napisałem powinieneś mieć 60 fps z lekkimi spadkami do max. 30 w niektórych miejscach. Jakbyś miał jeszcze jakieś problemy to pisz.

poprawka.png

____________________ 馬鹿は死ななきゃ治らない ____________________

Opublikowano

SS'y

Hm76OVj.jpg
IVRWvWX.jpg
wxtMNEB.jpg
2i4nMUQ.jpg
BYkm5Hk.jpg

Rvh8Hiz.jpg

To tak, mam prawie taki sam sprzęt i powiem ci, co ustabilizowało mi fpsy. Jakość odbić - nie ustawiaj tego nigdy na ultra, mam stałe 60 fps na Bardzo dobry, a na ultra magicznie 10. Wszystko w zaawansowanych wyłącz, bo i tak nie zauważysz różnicy. Cieniowanie powierzchni ustaw na wysoki, to samo z jakością trawy (OKROPNIE zżera fpsy w sandy shores i w miejscach, gdzie jest jej dużo). Resztę możesz ustawić na najwyższe. Po ustawieniu tak jak napisałem powinieneś mieć 60 fps z lekkimi spadkami do max. 30 w niektórych miejscach. Jakbyś miał jeszcze jakieś problemy to pisz.

Mógłbyś dać zdjęcie swoich ustawień :P?

graphic.png

Opublikowano

SS'y

Hm76OVj.jpg

IVRWvWX.jpg

wxtMNEB.jpg

2i4nMUQ.jpg

BYkm5Hk.jpg

Rvh8Hiz.jpg

Mógłbyś dać zdjęcie swoich ustawień :P?

Wszystko oprócz tego co napisałem mam ustawione na najwyższe, łącznie z suwakami (wszystkie na max). Nie ma sensu dawania screenów ^^

poprawka.png

____________________ 馬鹿は死ななきゃ治らない ____________________

Opublikowano

Wszystko oprócz tego co napisałem mam ustawione na najwyższe, łącznie z suwakami (wszystkie na max). Nie ma sensu dawania screenów ^^

No i idealnie działa super :) Dzięki wielkie za pomoc :D

graphic.png

Opublikowano

GTA V to potężna gra, też mam gtx 970 i i5 4690k, ale niestety to wciąż za mało na uciagnięcie wszystkiego na full

MSAA - ustaw na X2/X4

MSAA refleksji - X2 lub wyłącz

Jakość roślin - Wysokie

Wyłącz też Cienie Wysokiej Rozdzielczości

i powinno być ok :)

Opublikowano

Jeśli chcecie podbić jeszcze trochę FPSy a macie sprzęt od Nvidi
wejdźcie w Panel sterowania Nvidia
(możecie to zrobić dla ogólnych ustawień, albo dla samej gry)

Wyłączcie " Pamięć podręczna jednostki cieniwania"
Włączcie "Vsync" 
Włączcie "Potrójne buforowanie" 

Zapiszcie
W grze dajcie tak jak kolega wyżej napisał jakość odbić na "średnie albo wysokie" i włączcie Vsync (wiem, 2 razy, ale przezorny zawsze ubezpieczony) 

Pr0Tip gratis.

Jeśli macie dysk SSD - przenieście tam GTA i będzie jeszcze lepiej + krótsze ładowanie. 
Przez godzinę nie miałem żadnego zauważalnego dropa.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...