Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bluescreeny i freezy przy większych obciążeniach

Gość LastPhoenix450

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako wieloletni użytkownik forum proszę po raz pierwszy o pomoc w tym dziale.

Mój problem jest stosunkowo prosty, mianowicie przy cięższych grach, np. bf hardline, gta v od jakiegoś czasu

dostaję bluescreenów, freezów w losowym momencie gry przeważnie 5-15 minut od włączenia.

Wcześniej z systemem win7 miałem taki problem, po formacie całego dysku systemowego i reinstalacji na win8 problem jest ten sam.

Rejestr ani żadne pozostałości nie był importowane. Więc raczej wina sprzętowa.

Jest to niezmiernie irytujące jak można się domyślić.

Jako ,że nie znam się na diagnostyce wstępnie zamieszczam dokładne informacje o mojej maszynie wyeksportowane z msinfo32 + analiza minidumpu jednego z bluescreenów.

Jeśli są potrzebne jakiekolwiek raporty z czegokolwiek to proszę tylko dać znać, wstawię do tego posta najszybciej jak będę mógł.

Osobie, która rozwiąże problem będę dozgonnie wdzięczny poza tym dodatkowo jestem w stanie w ramach podziękowania zapewnić nagrodę pieniężną (to nie handel) ale to już prywatnie.

@Aranthor

Zaraz po instalacji sprawdzę czy to coś zmieniło i wstawię nowy raport. Dziękuje serdecznie.

raport.htm

Opublikowano

Z raportu wynika, że posiadasz zainstalowane nieaktualne sterowniki do karty graficznej:

Driver Version	13.251.9001.1001

Obecna wersja to 14.501.1003. Odinstaluj obecne CCC i zainstaluj nowsze stąd.

Opublikowano

Z raportu wynika, że posiadasz zainstalowane nieaktualne sterowniki do karty graficznej:

Driver Version	13.251.9001.1001
Obecna wersja to 14.501.1003. Odinstaluj obecne CCC i zainstaluj nowsze stąd.

Zainstalowałem CCC z Twojego linka niestety problem występuje nadal, załaczam kolejną analizę dwóch raportów z bluescreenów

// Oczywiście dziękuję za zainteresowanie.

report.htm

Opublikowano

3 rodzaje błędów, które podałeś, mogą być powodowane zarówno przez wadliwy sterownik, jak i sprzęt.

Zacznij od wykonania skanu pamięci SDRAM (MemTest86) oraz VRAM (Video Memory Stress Test). Nie zaszkodzi też przeskanować partycji systemowej:

chkdsk C: /f

Log VMT:

Changing video mode to 640x480x16...OK
[4/18/2015 21:08:38] Test started for "Primary Display Driver (AMD Radeon HD 7900 Series)"...
Trying 16bpp RGB:565 mode...OK
Trying 16bpp RGB:555 mode...OK
Trying 16bpp BGR:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 80004001)
Trying 32bpp RGB:888 mode...OK
Trying 32bpp BGR:888 mode...NOT SUPPORTED (Code: 80004001)
[4/18/2015 22:21:36] Pass completed (0 errors found).

MemTest równiez bez błędów (sprawdzę potem jeszcze raz dla pewności bo nie dostałem żadnego logu jako, że odpalałem go z płyty bootowalnej)

I chkdsk zakończony również nie widziałem żadnych błędów ani logu.

Dodam do tego posta jeszcze ~3 raporty z bluescreenów w ciągu najbliższych godzin. Tym razem z innej gry niż GTA V chociaż wątpię żeby to cokolwiek zmieniło.

// Chwilowo wstrzymuję ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...