-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
djmati5
djmati5
Witam.
Mało się wcześniej zajmowałem ustawieniami dźwięku i tego typu sprawami, jednak od niedawna mam kartę dźwiękową Asus Xonar DS i mam małe problemy z konfiguracją.
Pobrałem sterowniki ze strony (płyty nie miałem, tym bardziej, że na niej nie było sterowników dla mojego systemu) dla systemu win 7 32/64 bity, odinstalowałem sterowniki od zintegrowanej karty, podłączyłem przedni panel do słuchawek/mikrofonu do karty.
Po paru minutach prób udało mi się uzyskać po części zamierzony efekt, czyli głośniki (2.1, jeśli to istotne) grają, słuchawki po podłączeniu do przedniego panelu również, jednak wtedy pojawiły się małe problemy.
1. Za każdym razem muszę ręcznie przełączać w oprogramowaniu albo na głośnik albo na słuchawki, nie dzieje się to automatycznie.
2. Często wieczorami oglądam filmy leżąc w łóżku, a że wtedy reszta domowników śpi, nie chcę używać głośników, a słuchawek na kablu niewygodnie się używa, dlatego często używałem bezprzewodowego headsetu od ps3/ps4. Żeby ich używać, trzeba podłączyć odbiornik/nadajnik (jakkolwiek to nazwać, ale chyba obie wersje są poprawne, skoro słuchawki mają mikrofon) pod USB i włączyć słuchawki.
Problem w tym, że działają one tylko gdy w ustawieniach dźwięku ustawię je na urządzenie domyślne, wtedy działają, ale nie we wszystkich programach. Jak ustawię je jako domyślne, to muzykę z Youtube, WPM czy gier jest na nich odtwarzana, ale zwykle korzystam z programu AIMP dla wygody i tam też muszę ręcznie przestawiać pomiędzy headsetem a kartą dźwiękową li graniem na słuchawkach/głośnikach)
Wcześniej nie było z tym problemu, priorytet miał najpierw headset, jeśli go odłączyłem to słuchawki na przednim panelu, a jak je odłączyłem to głośniki i nie musiałem nic kombinować w ustawieniach.
I przed chwilą jak sprawdzałem czy może mi się udało rozwiązać problem, włączyłem jednocześnie muzykę na WPM i AIMP mając podłączone słuchawki i headset (który był ustawiony jako domyślny) i zarówno ze słuchawek jak i headsetu grała muzyka, także chyba jednak zintegrowana karta jakby działa, bo z tego co wiem w Windowsie normalnie nie da się puścić muzyki na 2 urządzeniach do odtwarzania jednocześnie posiadając jedną kartę dźwiękową.
Jeśli bylibyście tak mili i podpowiedzieli co zrobić, to byłbym wdzięczny
W razie czego, jeśli zapomniałem czegoś napisać lub będą potrzebne jakieś informacje, to napiszcie a postaram się je dodać jak najszybciej.
Pozdrawiam
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.