Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Corsair Force SSD 120G - dziwne logi S.M.A.R.T Reallocation Event count

Krzysztofa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jeden program a dokładnie hdtune pokazuje mi warning, a narzędzie od Corsaira normalnie pisze, że jest wszystko ok i ja już nie czaje tego, niby jak ta wartość się zwiększa robią się z tego BadSectory ale chciałem zapytać czy dysk mi nie pada i czy nie zamawiać już nowego, oddawać tego na gwarę?

164441428978702277415.jpeg

Jest ta wartość na poziomie 527... może być też możliwość, że wywaliło mi to dlatego, że np kilka razy zdażyło się wyłączyć kompa w czasie botowania z gniazdka czy coś przez moją niedbałość? Bo wiadomo w czasie botowania coś tam myśli ten dysk i ty mu wtedy odbierasz zasilanie.... Podziała to jeszcze o ile nie będzie się wartość zwiększać czy dysk pójdzie się j**** z wszystkimi danymi na nim?

Może dla tego dysku to norma?...

Z góry dzięki za pomoc i pozdro ;)

PS > Prosił bym o nie wypowiadanie się przez osobnika rodem Robem bo nie mam zamiaru wysłuchiwać psełdo informatyków

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Nie wiem czemu się dziwisz, wyraźnie widać że to dysk już dość stary ok 1,5-2 lat do zakupu, prawie rok działania, ma prawo zacząć się psuć i kończyć rezerwa alokacji na uszkodzone komórki pamięci , ok 20-50 Gb czasem więcej. 

Z czasem wartość się zwiększy i zacznie ubywać pojemności z dysku albo padnie całkiem dysk wyłączony przez smart. 

p.s. od mojego wujaszka ( RobeM ) podpowiedź : 

Nie pokazuje bo dysk jest sprawny według producenta, po to ma rezerwę alokacji. Ile ma dokładnie to sobie poszukaj w specyfikacjach albo w dokumentacji serwisowej dysku, po serial number.

Aktualnie poszło ok 2,1 Gb na naprawę uszkodzonych sektorów, płakać i próbować oddać na gwarancję  można jak liczba zwiększy się ponad 1500 ale o to musisz raczej pytać się serwisu producenta a nie dzieci na forum. 

Normalnie nie obowiązuje jeszcze gwarancja bo dysk jest sprawny i nie posiada żadnych usterek, napisał bym ci jak załatwić nowy dysk wprost do domu w ramach usługi gwarancyjnej w Holandii ( za 5 euro opłaty za przesyłkę ) nie oddając starego, ale skoro mnie tak nie lubisz... to odpuśćmy sobie przyjemności. ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie ma takiej mozliwosci zeby wymienic dysk bez wyslania starego... oni nie sa az tak pusci zeby wyslac komus nowy dysk i zostawiajac jeszcze stary, gwarancja polega na wymienie lub naprawie starego sprzetu a nie otrzymanie nowego

|<|®Krzysztofa®|>|

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@ref i dodam, że na HD Tune tyle, że zwykłej wersji nie Pro pisze mi "OK" i liczba do dzisiaj się nie zwiększyła, czyli raczej nie ma czego się obawiać?

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Do czasu aż będą błędy ssd life left albo badsektory na dysku dysk dalej i tak się psuje, tego nie widać.  Dysk i tak siądzie ale najpierw pojawi się błąd SMART z możliwością wystąpienia badsektorów.

Co by nie powiedzieć dysk się psuje trochę za wcześnie. Niestety masz dysk z nisko budżetowej strefy dysków SSD przeznaczony dla sprzętów o niskich wymaganiach co do bezpieczeństwa i użytkowania. Aktualnie porównywalny dysk z tej strefy jest przynajmniej dwu-trzykrotnie lepszej jakości.

Wymianę dysków załatwia się przez autoryzowane serwisy producenta które wadliwy sprzęt muszą złomować same a nie odsyłać co jest dla niech nie opłacalne, tym bardziej masz prawo odmówić oddania do serwisu dysku który jest zaszyfrowany i z ważnymi danymi wtedy wystarczy diagnostyka dysku zdalna. 

Widocznie mało wiesz o aktualnych  gwarancjach na dyski SSD bez zwrotu nośnika, np komputery czy laptopy HP / DELL od jakiegoś czasu mają taką właśnie na dyski SSD. Serwis nawet w obecności klienta przeprowadzi kopiowanie dysku ze starego na nowy. Oczywiście w domu klienta w ciągu najdłużej 24 h po zgłoszeniu i na koniec zostawi ci jeszcze stary dysk. 

Opublikowano

Nisko budzetowy? Masz pojecie ile za ten dysk zaplacilem? Jak go kupowalem to byly jedne z drozszych jakie mieli na stanie w sklepie, okolo 160 euro, teraz za ta cene kupie ssd 250GB.... Bylo to jakies rok temu a co do gwary to nie wiem nigdy nie wymienialem, zawsze kupowalem nowe jak sie popsulo, wyjebane na gwarancje

http://www.mycom.nl/componenten/solid-state-drive/587784/ocz-vector-180-240gb

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Widocznie na dyskach SSD nie znasz się na tyle by wiedzieć co to za seria LS w oznaczeniach, najtańsza i niskobudżetowa wersja tej serii dysków. 

Cena nie świadczy o jakości dysku bo równie dobrze mogę kupić nowiutki dysk 250 Gb albo 120 Gb w tej samej cenie gdzie jakościowo 250 Gb będzie lepszy od 120 Gb.

Jak był nowością ten dysk  kosztował w Polsce 400 zł , w USA 110 $  ( ceny z grudnia  2013 r )   czyli w granicach 100 euro w Europie. Po 2-3 miesiącach ceny spadły nawet o 40% i w kraju można było go nabyć nawet za 250 zł czyli prawie 70 euro tyle co kosztowała wersja 60 Gb  serii LS. 

Dałeś się nabić w butelkę i po porostu przepłaciłeś za tani wyrób w cenie lepszego. 

....

Coś ceny tez masz z kosmosu u siebie , bo właśnie wracam ze sklepów  ( Currys, Argos i  Tesco  w Anglii )  gdzie dyski nowe i bez żadnych promocji 240-260 Gb od £70 ( ok 90 euro )  , dla siebie kupowałem Corsair Force LX 256 GB za  £82  w przeliczeniu wyszło ok  110 euro 

Opublikowano

Mam przypomnieć co dotyczy temat? C**j mnie obchodzi ile kosztuje to chujstwo u Cb, mam wyjebane na to co robisz i czym się zajmujesz, masz pojęcie, że używanie 2 kont jednocześnie na forum jest niezgodne z regulaminem i vpny Ci c***a dadzą bo nie można i tyle? Temat do zamknięcia bo nie ma już powodu żeby był otwatry, doei!

|<|®Krzysztofa®|>|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...