Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Terraria wyłącza komputer !

major515

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

POMOCY!!!

Terraria wyłącza komputer (całkowicie) po max 5-3 minutowej rozgrywce. Co robić? Reinstal gry nie pomógł, sprawdzenie spójności plików gry również nie. Gra jest oryginalna. Terraria bez problemu chodziła (3-2 tyg. temu).

Opublikowano

Totalnie nic, żadnych komunikatów. Z innymi grami niemam takiego problemu (komputer wyłącza sie jak gdyby został odłączony od prądu "natychmiast")

Opublikowano

Myślę, że rozwiązałem problem. Przeinstalowałem program potrzebny do terrarii mianowicie XNA Framework 4.0 i na próbe odpaliłem gierke, pograłem 10 minut i nic (tylko tyle bo nie miałem zbyt wiele czasu), gra dalej chodziła.Być może wyłączanie komputera miało przyczyne w nowo zrobionym świecie (small), jednak po reinstallu xnaf zagrałem na moim świecie na którym zacząłem grać w terrarie i wszystko było w porządku. Nie wiem gdzie leży przyczyna wyłączania komputera, ale domyślam się, że reinstal programów do terrari (wymagane są chyba tylko 2)powinien pomóc.

Opublikowano

nie mozliwe ze "uszkodzone" programy frameworkowe wyłączaja komputer :)

jesli wina lezalaby w nich, terraria nie wlaczalaby Ci sie, a nie resetowala komputer.

calkiem dziwny przypadek, ze akurat ta gra a nie podczas przegladania pulpitu

na przyszlosc radze sprawdzic i wyczyscic dokladnie wiatrak i karte graficzna - moze sie tam zrobic niezly szary misiek;)

Jeśli odpowiadasz mi, bądź masz do mnie pytanie, oznacz mnie. Wtedy masz pewność, że Ci odpowiem.

7ltRHSP.png

Mentoruje w zarabianu przez internet: subsms, ppa, ppi, ppd, skracanie

Opublikowano

Dokładnie nie znam przyczyny, więc opisze jeszcze raz problem z terrarią. Grałem w Terrarie,aby sobie coś zbudować itd. na moim świecie gdzie zaczynałem grać w terrarie. Tydzień lub dwa potem stworzyłem nowy świat (Small) aby go splądrować, ale gdy pograłem 5-10 minut komputer sie wyłączał natychmiastowo bez żadnych komunikatów. Próbowałem ponownie ale stało się tak 3 razy z rzędu. Pogrzebałem w internecie, ale nic przydatnego nie znalazłem jedynie coś o próbie przeinstalowaniu XNAF'a.

Reinstal został zrobiony więc odpalam terrarie wybieram mój pierwszy świat (Large na którym już gram od dawien dawna)i chodziło dobre 10 minut po czym musiałem zakończyć rozgrywke. W terrarie nie grałem od mojego poprzedniego postu, a jako że grałem tylko 10 minut niemam pewności, że program został naprawiony. Może to przyczyna świata? Sam już nie wiem. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł gdzie leży przyczyna, prosiłbym o zamieszczenie postu.

Przebieg:

Odpalam terrarie

Wybieram świat

Gra działa

Gdy przejde od spawnu do mniej więcej plaży/dungenonu komputer się wyłączał

Brak komunikatów od windowsa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proponuję zainstalować wszystkie możliwe aktualizacje do sterowników karty graf. itp.

Dokładny re-install gry + programów które je potrzebują.

Przejrzeć wszystkie pliki w celu wywalenia pozostałości po Terrari.

------------

Po zainstalowaniu odpal sobie grę pierw w oknie i z włączonym menadżerem zadań w celu kontroli CPU i Pamięci RAM.

Jeżeli komputer wyłączy się i może w tym momencie któryś z parametrów podskoczy możesz iść tym tropem. Jeżeli dalej nic spróbować możesz w zwykłym oknie. Ewentualnie zmienić rozdzielczość ekranu.

------------

Jeżeli dalej błąd występuje spróbuj pobrać starszą wesje Terrari i również dokonać testu.

------------

Ostatecznym wyjściem jest Format komutera i ponowne sprawdzenie.

OWSLA-530x200.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najsampierw sprawdziłbym czy tylko problem pojawia się podczas grania w Terrarię czy może w innych tytułach (przegrzewanie pasowałoby, ale wątpliwe).

Opublikowano

Żadnych komunikatów, przy innych grach niemam takich problemów a zasilacz mam jeden z lepszych. Wydaje mi się że po reinstalu programów do terrari problem znikną. Pewny nie jestem, gdyż nie gram w terrarie a chciałem stworzyć nowy świat pod nadchodzący wielkimi krokami update 1.3 . Problem polegał na tym że utworzyłem ten nowy świat (small) ale tylko pod eksplor, przechodząc do końca mapy (plaża/dungenon) komputer sie wyłączał. Po reinstalu programów odpaliłem terrarie i pograłem na moim świecie, na którym już gram od roku i wszystko było wporządku, grałem 10minut bo musiałem spadać także 100% pewności niemam. Dam znać czy wszystko działa ok wraz z wyjściem updatu.

Opublikowano

Odpaliłem dziś terrarie i znowó wyłączyłą mi komputer. Pomocy, co robic i gdzie leży przyczyna? Format by pomógł jak myślicie i czy może być inne rozwiązanie tego problemu. Prosze o pomoc

Opublikowano

Żaden program nie wyłączy komputera w ten sposób, system zawsze zaopiekuje się, aby wyświetlić chociaż ten niesławny BSoD i odnotować błąd w Dzienniku.

Problem wygląda na typowo sprzętowy, zepsuty/zbyt słaby zasilacz bądź uszkodzona karta graficzna. Proponuję pograć w inną grę XNA lub .NET, aby zebrać trochę więcej informacji i udać się z nimi do serwisu, gdzie już sami zdiagnozują, w czym jest problem, lub jakieś forum komputerowe, gdzie Ci poradzą, jak samemu znaleźć przyczynę problemu.

Wspomniany format to najbardziej wiarygodny sposób jeśli problem jest z oprogramowaniem, ale jeśli leży w sprzęcie to tylko stracisz czas. A tak jak mówiłem, na pierwszy rzut oka to jest wada sprzętu.

Opublikowano

Jeśli reinstale nie pomagają to został tylko format. 

Boże, ile ty masz lat ? i jakie tytuły, że takie rady możesz udzielać ?

na przyszlosc radze sprawdzic i wyczyscic dokladnie wiatrak i karte graficzna - moze sie tam zrobic niezly szary misiek;)

a na procesorze i zasilaczu już nie ?

POMOCY!!!

Terraria wyłącza komputer (całkowicie) 

A to niegrzeczna terraria ;/

HWMonitor odpal zanim włączysz grę i powiedz jakie masz temperatury na sprzęcie. Potem zagraj z dwie minuty, najlepiej jak najdłużej, ale żebyś zdążył sprawdzić temperatury drugi raz podczas gry.

Podaj swój sprzęt, firme zasilacza, model grafiki, ramu i procesora.

Opublikowano

Boże, ile ty masz lat ? i jakie tytuły, że takie rady możesz udzielać ?

Dałem mu korzystną radę. Jeśli format nie pomoże to będziemy już pewni, że to wina sprzętu. Dopiero wtedy można zastanawiać się w czym leży problem i czy warto oddać do serwisu.

Jeśli tak bardzo chcesz pograć w Terrarie to polecam ci ją pobrać na jakiś inny komputer i tam grać.

Opublikowano

Procesor: AMD Athlon II X2 240 (2 rdzeniowy 2.8 GHz_ Karta graf: Gforce GT 630 (2gb ddr3) Ramp: fimry nie znam (mam 4gb system wykorzystuje 3.12) Zasilacz: Chieftec (z tego co pamiętam to chyba 300 +50W) Myślę że to wina któregoś z programów, bo przy innych grach takich jak: NFS world czy CS:GO niemam dropów FPSów ani innych problemów. A moze by tak jakimś programem wyczyścić cały Dysk na którym mam zainstalowany Steam i programy do terrari?

Opublikowano

No dobra, a zestaw gdzie i kiedy kupiony?

Sprawdziłeś te temperatury w HW Monitor?

Opublikowano

Procesor: AMD Athlon II X2 240 (2 rdzeniowy 2.8 GHz_ Karta graf: Gforce GT 630 (2gb ddr3) Ramp: fimry nie znam (mam 4gb system wykorzystuje 3.12) Zasilacz: Chieftec (z tego co pamiętam to chyba 300 +50W) Myślę że to wina któregoś z programów, bo przy innych grach takich jak: NFS world czy CS:GO niemam dropów FPSów ani innych problemów. A moze by tak jakimś programem wyczyścić cały Dysk na którym mam zainstalowany Steam i programy do terrari?

to po co ci 4 gb ramu jak zainstalowales system 32 bit?

bardzo mądre

użyj tego: http://windowstechnics.blogspot.com/2013/09/how-to-use-full-4gb-ram-in-windows-78.html

powinno ogarnąć sie all.

jak nie zainstaluj windows 7 64 bit

image1.png?uid=5517349&m=0

Opublikowano

O jaki zestaw chodzi? A co do temperatur bez zmian, ale grać w terrarie udało mi się jedynie około 20 sekund potem komputer padł. Przed grą wywaliłem programy potrzebne do terrari i ją samą też. Pobrałem od nowa, poczekałem aż steam sam wszystko poinstaluje, ale znowu się wyłączył. Problem wygląda mi na bardziej skomplikowany gdyż, niemam takich problemów z innymi grami a tydzień przed moim pierwszym postem mianowicie 12.04.2015 nie miałem takiego problemu. Grałem z nudów żeby coś zbudować czasem godzine czasem dwie i przy tym zbierałem surowce itd. i wszystko było OK. Nie mam pojęcia o co chodzi bo wszystko wydaje się normalne, jak zawsze. Dziwne to wszystko. A może by tak spróbować odpalić Pirata terrari?

Do postu dodałem screen z temperaturami.

post-1371986-0-72960400-1431432257.png

Opublikowano

Rozwiązałem problem. Przyczyną wyłączanie kompa przy grze w terrarie było tylko początkiem, gdy grałem w csa komputer padł całkowicie, wyłączał się przy uruchamianiu windowsa. Przyczyną były kondensatory. Komp jest już po naprawie i po przegranej dłuższej chwili dalej terraria działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...