Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Przyśpieszanie mocnego komputera z poziomu Windows

#Azu

Pytanie

Opublikowano

Witam, posiadam bardzo dobry komputer (i7 4790k, GTX 970, 16GB ram I inne). Otóż mam pytanie czy da się jeszcze bardziej zwiększyć wydajność całej jednostki z poziomu systemu? Nie chodzi mi tutaj o np. Podkrecanie procesora i karty graficznej, bo podkrecanie tych komponentów to standard, chodzi mi o jakies programy, tricki w systemie Windows, ktore pomoga wycisnac z komputera jeszcze wiecej. Pozdrawiam

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej przy takim komputerze nie będzie wymagana optymalizacja,sądze że BF4 na ultra będzie śmigał bez problemu...ale jeśli potrzebujesz.

Wykonaj podstawową optymalizacje systemu.

Zmień wygląd windows.

Skorzystaj z pendrive jako dodatkowego ramu. 

dopier*ol ramy z okna

Opublikowano

Jeśli chodzi o optymalizację samego systemu (wygląd, usługi itp.), to nie ma to większego sensu, gdyż przy takich parametrach nie będzie można dostrzec zauważalnych zmian. W przypadku aplikacji osób trzecich, wyłączenie ich lub usunięcie z autostartu może poprawić trochę szybkość działania systemu, choć w tym przypadku również będzie ciężko dostrzec zauważalne zmiany - wszystko zależy od danej aplikacji.

Skorzystaj z pendrive jako dodatkowego ramu. 

Przy 16 GB RAMu nie ma sensu dodawać jeszcze więcej pamięci - i tak nie zostanie ona wykorzystana (pomijam już kwestię szybkości).

chodzi mi o jakies programy, tricki w systemie Windows, ktore pomoga wycisnac z komputera jeszcze wiecej.

Jeśli nie posiadasz dysku SSD, defragmentacja może przyspieszyć nieco jego pracę, jeśli wcześniej był w stanie znacznej fragmentacji.

Opublikowano

Jedynie co tu zadziała to dokupienie SSD jeśli nie masz, wywalenie zbędnego syfu z autostartu. To na pewno w jakimś stopniu pomoże (szczególnie SSD)

Z tego co jeszcze może pomóc, a nie musi to ustawienie w msconfig rozruchu ze wszystkimi wątkami (w twoim przypadku będzie 8 zamiast 1 domyślnego) i "odparkowanie" rdzeni http://www.coderbag.com/Programming-C/Disable-CPU-Core-Parking-Utility

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...