Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Jak ustawić QoS w Tp-link TD-W8970

MMateuszRR

Pytanie

Opublikowano

Witam od niedawna pojawił mi się problem że gdy inni użytkownicy łącza coś robią w internecie to skacze mi ping i to drastycznie do 200-300 w cs:go . Przedtem tak nie było poszperałem po necie że jest coś takiego jak Qos czyli równe podzielenie łącza na ilość użytkowników . Tylko nie wiem jak to ustawić w moim routerze TP-LINK TW-W8970 . A jak nie będzie tej opcji w ustawieniach routera bo też się tak zdarza to jest jakiś inny sposób na podzielenie łącza na liczbę użytkowników ?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy przeczytać instrukcję użytkownika, chyba gdzieś na końcu o Bandwidth Control

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

QoS pozwala określać niezależne  limity dla różnych protokołów i współpracuje z systemem, czyli limity nie trzeba określać na poziomie routera a zarządzać nimi można z komputera który jest głównym serwerem administracyjnym. To raczej odpada bo trudniejsze w konfiguracji ale pewniejsze jeśli chodzi o przydział zasobów i gospodarowanie nimi w miarę wydajnie w małej sieci. Router ma tą opcję jednak jak pisałem ustawia się ją na poziomej jednego z systemów albo na wszystkich, jeśli bys potrafił musiał byś każde urządzenie podłączanie do sieci konfigurować osobno i nie działało by to z urządzeniami czy systemami nie współpracującymi z QoS.

Dla bandwidth control wystarczy że przydzieli określone IP do adresów mac komputerów w sieci i nie będzie potem  problemu przydzielić odpowiednich limitów transferów dla konkretnych komputerów w sieci. To najprostsze rozwiązanie niestety z dużymi wadami bo transfer będzie ustawiony na sztywno bez względu czy jest tylko sam w sieci czy kilku użytkowników. W tym przypadku nawet ktoś kto ma nawet najmniejszy przydzielony transfer bez problemów może zawiesić czy spowolnić całą sieć np zapuści Torrenta ( on ma swój transfer na poziomie maksymalnego jaki się ustawiło a reszta ma uwalone całkiem transfery z powodu zapełnienia pasma )  .

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...