Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak zrobić dwa spawny na jednej mapie?

krAdeN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam pytanko, a dotyczy ono pewnej kwestii dotyczącej spawnu. Chciałbym zrobić na moim serwerze Survival+Gildie, aby Gracze jak pierwszy raz wejdą na serwer, zostali tepnięci na pierwsze miejsce spawnu, czyli w tym momencie miejsce tzw. samouczka. Później normalną komendą /spawn mogli zostać przeniesieni na normalny spawn, gdzie będą się później przy kolejnych logowaniach pojawiać. Jest to dla mnie ważne, bo mam wiele rzeczy do tego samouczka, a na spawnie zrobi mi to wielki syf. Bardzo proszę o pomoc :)

Opublikowano

Możesz to zrobić ustawiając spawn dla konkretnej rangi komendą /setspawn <group> np. /setspawn Gracz lub /setspawn Moderator itd. Wystarczy, że dodasz nową rangę, którą ustawisz jako default np. [Nowy] i przypiszesz mu /setspawn Nowy wtedy każdy nowy gracz, który wejdzie na serwer będzie miał rangę [Nowy], a jego spawn będzie znajdował się tam, gdzie go wyznaczysz. Teraz najlepiej daj na tym spawnie tabliczkę, która po kliknięciu prawym przyciskiem myszy nada rangę [Gracz] wtedy automatycznie zmieni się ranga nowego użytkownika i jego miejsce spawnu na takie jakie ustalisz komendą /setspawn Gracz. Może trochę to pomieszane, ale wystarczy zapamiętać tę komendę: /setspawn <group> i mając plugin Essentials ustawić tabliczkę z rangą ;)

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

@RexioManTM No, ciekawe rozwiązanie. Tylko trzeba jakoś ogarnąć, żeby gracz będący na randze Nowy nie zapomniał ani nie pominął tabliczki ze zmianą rangi. Ale to wystarczy odpowiednio zbudować. Jestem ciekawy, czy jest jakaś możliwość rozwiązania tego skryptem, że gracz po pierwszym wejściu na serwer odrazu zostaje tepany na koordy tego samouczka?

Opublikowano

Na skyptach się nie znam kompletnie, ale pomyślałem sobie, że możesz zrobić na spawnie jakąś tabliczkę z teleportem do samouczka.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Akurat gdyby była tabliczka z teleportem, to 3/4 graczy by ją ignorowało, i potem by było "Admin! A co to to? Co to tamto?" i wielka dupa. Dobra, dzięki za Twój pierwszy pomysł. Zmodyfikuje go jakoś, i będzie spoczko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...