Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć programowanie (Hacki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry mam dopiero 13 lat i w czasie wolnym byłbym skłonny pouczyć się jakiegoś języka bardzo mnie to kręci i myślę że chciałbym programować hacki co polecacie na początek?

Opublikowano

C++ podstawy ? Mogę ci polecić na początek książkę Primer 5th Edition i

Programming Practices and Principles Using C++ 2nd.

jak mozesz kolesiowi polecac ksiazki typu 

jezeli sam sie z nich nic nie nauczyles sadzac po twoich postach lol

­

Opublikowano

no.. zwarta składnia to na pewno główny powód, czemu wiele ludzi go odradza.

Już w takiej linii:

std::cout << "Hello world" << std::endl

jest co tłumaczyć. Przeładowany operator + operator zasięgu. Ale i tak lepiej napisać "nie zawracaj sobie tym głowy".

Pieprzenie się z wskaźnikami, const correctness, referencją, wiele możliwych sposobów przekazywania parametrów funkcji (const value, const reference, pointer) .

I wielkim problemem też jest brak dobrych materiałów do nauki po polsku, bo z tego co autor pisze (ma 13 lat) to raczej orłem z angielskiego nie jest.

Opublikowano

jak mozesz kolesiowi polecac ksiazki typu 

jezeli sam sie z nich nic nie nauczyles sadzac po twoich postach lol

­

Podstawy znam... I coś się z tych książek nauczyłem .. 

Jeśli chodzi ci o hackowanie gier (pewnie tak bo tylko w tamtym temacie się wypowiedziałem i po tych moich tematach z tym związanych) to mówiłem , że dopiero zaczynam . Więc mnie nie osądzaj.

nostaleh.png
Opublikowano

C# jest w stosunku do C++ przestarzały, zresztą pisałem, że C++ ma wiele zalet

C# w stosunku do C++ przestarzały, no tego jeszcze na tym forum nie widziałem xD.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Sory, chodziło mi o zwykłe C. Co do Javy, to odradzam. To język interpretowany, jest dość mobilna, ale żre CPU niż języki kompilowane (np. C#, C++).

Opublikowano

Sory, chodziło mi o zwykłe C. Co do Javy, to odradzam. To język interpretowany, jest dość mobilna, ale żre CPU niż języki kompilowane (np. C#, C++).

Człowieku ._. Co Ty tu piszesz.

A, i co do Pythona - Tak, to jest dobry język na poczatęk.

http://programmers.stackexchange.com/questions/124783/why-is-python-recommended-as-an-entry-level-programming-language

708121422388637873334.png

Opublikowano

no.. zwarta składnia to na pewno główny powód, czemu wiele ludzi go odradza.

Już w takiej linii:

std::cout << "Hello world" << std::endl

jest co tłumaczyć. Przeładowany operator + operator zasięgu. Ale i tak lepiej napisać "nie zawracaj sobie tym głowy".

Pieprzenie się z wskaźnikami, const correctness, referencją, wiele możliwych sposobów przekazywania parametrów funkcji (const value, const reference, pointer) .

I wielkim problemem też jest brak dobrych materiałów do nauki po polsku, bo z tego co autor pisze (ma 13 lat) to raczej orłem z angielskiego nie jest.

http://cpp0x.pl są materiały ? Są. Może byś tam chociaż podyskutował, a nie piszesz jaki to on fatalny ? Ciekawi mnie, czy tam byś kogoś przekonał ;)

Aha no dobrze słyszałem o Pythonie warto ?

Jest zdecydowanie łatwiejszy. Same prifnt wiadomość - tego w c++ nie masz, a jak się tam pisze to już Nope wyjaśnił.

pyhvh7E.png

Opublikowano

http://cpp0x.pl są materiały ? Są. Może byś tam chociaż podyskutował, a nie piszesz jaki to on fatalny ? Ciekawi mnie, czy tam byś kogoś przekonał

no są... dwa zdania, które i tak często ciężko zrozumieć. Poza tym nie mów mi jak tam jest bo siedzę na tym forum i tam przychodzą ludzie z problemami, a nie pytaniami od czego zacząć.

https://isocpp.org/faq
Opublikowano

Moim zdaniem C++ jest najlepsze do pisania różnych programów i tak jak ty to uznałeś 'hacków', już po wpisaniu w google masz gotowe kody z których możesz się nauczyć pisać takowe 'hacki'.

C++ ma mnóstwo zalet tak jak C# ale moim zdaniem to właśnie C++ jest dobre do pisania programów, każdy ma swoje zdanie to autor musi sprawdzić jaki język będzie mu bardziej 'pasował' ;)

int o = 1, y = 1;

while(o == y && y < o && o < y){

printf("Co ja tworze....");

}

Opublikowano
http://cpp0x.pl są materiały ? Są. Może byś tam chociaż podyskutował, a nie piszesz jaki to on fatalny ? Ciekawi mnie, czy tam byś kogoś przekonał

no są... dwa zdania, które i tak często ciężko zrozumieć. Poza tym nie mów mi jak tam jest bo siedzę na tym forum i tam przychodzą ludzie z problemami, a nie pytaniami od czego zacząć.

https://isocpp.org/faq

Hmm... to czemu za przykład zwykłego Hello World nie dałeś:

printf ("hello world")

Nie wiem czy chciałeś go przedstawić z trochę gorszej strony ? Ok - rozumiem jak byś przedstawiał zmienne, czy użytkownik odpowiednio użył programu (cin.good() cin.fail()) jednak przy takiej osobie pokazywania, że tekst na początku wymaga, aż  takiego pisania to zdeczka przesadziłeś.

A z czego to słyszałem Python to jakiś super nie jest pod hacki, nie mniej tutaj już lepiej zostawić pole autorowi tematu ;)

pyhvh7E.png

Opublikowano

bo mowa o c++, a

printf("Hello world");
to jest sposób wypisywania z C i nie rozumiem używania technologii sprzed miliona lat, gdy ma się do dyspozycji coś lepszego.
Opublikowano

bo mowa o c++, a

printf("Hello world");
to jest sposób wypisywania z C i nie rozumiem używania technologii sprzed miliona lat, gdy ma się do dyspozycji coś lepszego.

Czyli C# jest przestarzały co do C++ ?

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...