Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam linuxa

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie użytkownicy. Mam już po dziurki w nosie beznadziejnego windows'a. Który powoduję mnie o zawrót głowy. Poszukuję lekkiej dystrybucji linuxa która nie ma problemów z obsługą sprzętu jak i również obsługa samego systemu jest w miarę prosta. Wymagania mam dość duże mianowicie:

- Dystrybucja musi wspierać dyski SSD nie chcę by mi umarł zaraz.

- Lekka, mam fioła na punkcie szybkości i to dosłownie.

- Stabilna i kompatybilna z moim sprzętem (i5 3470k 3.6ghz, 8gb ram elixir, xfx radeon hd 7770 ghz edition, corsair 650w, hyperX 3k 128gb, płyta msi).

*- Cieszyłbym się gdyby interfejs byłby chociaż zbliżony do maca. Sam mac jest słaby, ale ma bardzo intuicyjną obsługę. ;)

Budowniczy
Opublikowano

elementary OS? Dystrybucja jest specyficzna, więc może ci nie podpasować, ale jeśli się na nią zdecydujesz, to radziłbym poczekać na nową wersję, czyli 0.3 (Freya). Jeśli chodzi o dobrą współpracę z SSD, to sam możesz to zrobić na dowolnej dystrybucji poprzez wykonanie kilku łatwych kroków, może to być na przykład wyłączenie lub przeniesienie na inny dysk partycji wymiany i dodanie wybranych opcji montowania partycji, które poprawią pracę z SSD.

Opublikowano

Hmm...ja na początek radziłbym Mint Cinnamon, lub MATE. Mint jest bazowany na Ubuntu, stabilny, popularny, wspierany, łatwy w użytku. MATE i Cinnamon nie są najlżeszymi(ale również nie są ciężke, jak chociażby Unity w Ubuntu) środowiskami graficznymi, lecz na początek bym nie udziwniał. Sprzęt masz dobry i różnicę w szybkości zauważysz znaczną.

A jak się już zaznajomisz z systemem, to wtedy masz naprawdę szerokie pole do popisu i możesz zacząć zmieniać wszystko pod siebie, a możliwości jest multum.

Co do SSD to dostałeś odpowiedź. Dodam jeszcze, że jest mnóstwo poradników w internecie, żeby dobrze przystosować system do pracy z SSD.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

@Adicto , @*_* , @Arkzyw - Bardzi dziękuje za porady. Jednak mam pytanie odnośnie pewnego "środowiska graficznego" (chyba tak to się nazywa). Kiedyś, dawno temu za czasów mojego pierwszego laptopa korzystałem nałogowo z Ubuntu Netbook Edition. Niesamowicie podobał mi się jego interfejs. Po prostu był niezawodny i miliard razy szybszy od windowsa 7 mimo, iż laptop jak na rok 2009/10 był potężny. ;) Jeśli ktoś z was orientuję się czy da się takie coś zrobić w miarę łatwo albo podać mi linka do poradnika jak takie coś zrobić. Byłbym bardzo wdzięczny. Nie mniej jednak prawdopodobnie wybiorę Fedorę. Dość popularna i mam nadzieję, że kompatybilna z moim sprzętem.

Opublikowano

Jestem za elementaryOS... można się w nim zakochać i na zawsze przestać używać windowsa

Opublikowano

Polecam ubuntu (ładnie wygląda a przy tym jest szybki), Debiana(wygląda gorzej ale szybki) i minta

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Ja powiem tak, ubuntu miałem, ale jakoś nie mogłem się do niego przyzwyczaić i coś mi w nim nie pasuje...  (zaraz polecą hejty że ubuntu jest najlepszy a ja jestem ******)

Teraz używam tak jak ktoś powyżej napisał elementaryOS i miło mi się z niego korzysta. Jeszcze może nie ogarnąłem jego wszystkich wad i zalet. Tu mam pasek szybkiego dostępu na dole a nie po lewej jak w ubuntu (no nie wiem może dało się to zmienić), to jest dla mnie dobre bo czasem przez przypadek klikałem na jakąś ikonkę, mimo że chciałem kliknąć coś innego :P 

Cześć...

Opublikowano

Powiem tak. Wróciłem do Windowsa 8.1 po krótkim czasie testowania fedory jak i ubuntu. Oba systemy ani trochę nie współpracują z moim sprzętem. Jednak spróbuję zainstalować elementaryOS jednakże na swoim laptopie. Jakie są minimalne wymagania tegoż systemu?

Opublikowano

O wymagania nie musisz się martwić.

Może sprecyzuj co znaczy to tajemnicze "Oba systemy ani trochę nie współpracują z moim sprzętem" ?? Co masz na myśli ?

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Polecam Tobie Macubuntu, jest to dystrybucja Ubuntu jednak z wygladem Mac OS, chyba, ze chcesz pojsc w inna strone i zainstalowac Hacintoosha.

CAMDNAx.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...