Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odnośnie gitary

Gurgulius

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym spytać o coś, co interesuje mnie od jakiegoś czasu i zbieram o tym powoli informacje.

Otóż chciałbym poprosić moich rodziców o dołożenie się do gitary, na której chciałbym grać. A tutaj rodzi się problem, bo jestem naprawdę dużym fanem muzyki lat '60 do lat '80, pasjonuję się tym wręcz, bez Iron Maiden, Czarnych Sabbatów The Doors żyć nie mogę i między innymi dlatego chciałbym grać na gitarze elektrycznej, jakimś stratocasterze, bo lubię jego brzmienie na cleanie, a i przester jest bardzo przyjemny. Jednak jest jeszcze inna kwestia, którą rozpatruję - gitara akustyczna. Jej brzmienie jest dla mnie równie przyjemne co elektrycznej, chociaż to oczywiście dwie całkiem różne rzeczy. Poprzez akustyka chciałbym poznać inne gatunki muzyczne bliżej. Coś bardziej idącego w stronę starego dobrego bluesa. Warto mieć też na uwadze, że akustyk sam w sobie jest tańszy i pewnie będę mógł kupić coś używanego z wyższej półki (wszyscy bowiem lubimy "używki" ;) ).

Pytanie do was brzmi - iść za ubóstwianym gatunkiem muzycznym czy szukać nowych, hmm, wyzwań dla siebie grając na akustyku?

Mam nadzieję że wniesiecie troszkę do tego, może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem, lub po prostu miał ten sam dylemat :)

8FEEE2C153D4E2A7E316869E3BFADCD5.png

Opublikowano

Akustyczna jest łagodna i niezmienna. A elektryk to duze pole do zabawy- przestery, parametry, p****y do zmiany dzwieku... Z drugiej strony na elektryku nie pobrzdąkasz sobie, tylko musisz od razu cwiczyc na ostro :>

Wybor nalezy do ciebie. Mozna tez ostatecznie wybierac na podstawie szpanu przed dziewczynami- tu akustyk wygrywa :]

Pedauy to przeklenstwo na mpc? Serio?

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Osobiście polecam coś w stylu gitary klasycznej lub akustycznej. Według mnie najlepiej jest grać początkującym na klasycznej. Sam tak zaczynałem

Opublikowano

Nie najlepiej lecz najłatwiej przez to ze klasyczna ma szerszy gryf i łatwiej jest łapać akordy ale przez to się nie uczysz aż takiej precyzji jak np na elektryku 

334qlo8.jpg
Opublikowano

Musisz się zdecydować, czy twoim docelowym instrumentem będzie elektryk, czy akustyk. Jeśli uważasz, że będziesz więcej grać na elektryku, to bierz elektryka i na odwrót. Prawda jest taka, że większości ludzi, elektryk sprawia większą frajdę, bo na przestrzerze gra się "fajnie". Z tym, że akustyk jak już napisałeś, będzie tańszy. Nie oszukujmy się - elektryk zdatny do grania to koszt ok. 500 zł, używka ofc. Do tego dochodzi nagłośnienie - na początek proponuje podłączyć do kompa. Jeśli wzmak - to plus 500 zł kolejne.

Co do prostoty grania - elektryk to mniejszy gryf, łatwiej się wszystko gra, przynajmniej mi. Na elektryku jest też nieporównywalnie więcej technik grania, niż na akustyki, albo klasyku. Wybór należy do Cb, ja zaczynałem na klasyku, ale jak kupiłem corta m600, to stoi w kącie :D

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...