Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Sypiący się nowy komputer

Redemption

Pytanie

Opublikowano
Cześć 

Około 2 - 3 miesiące temu kupiłem nowy komputer. http://www.morele.net/inventory/info/KQsTtc/+ R9 290 Tri X 

Nie oczekiwałem, że będzie to bestia, ale nigdy bym też się nie spodziewał, że ten komputer będzie się sypać jak jakiś muzealna relikwia... Po pierwsze - BSODY. Tu więcej info -http://forum.pclab.pl/topic/1033920-BSODY-w-nowym-komputerze-ntoskrnlexe/

Po drugie - komputer jeśli chodzi o szybkość i płynność to chodzi podobnie jak mój stary komputer - z procesorem 1,8 ghz, 1 gb ram i dyskiem 80 gb... Ostatnio nawet nie da się go używać. Włączam przyciskiem power, komputer się ładuje, wpisuję hasło. Pojawia się pulpit i wtedy wszystkie programy, które startują wraz z systemem, czyli np. ipla, kis 15, AMD sterowniki - wszystko to nagle "przestaje odpowiadać". Nie da się otworzyć żadnego pliku, bo zaraz właśnie się on zawiesza, nie odpowiada. Nic nie można zrobić. Jak np. zrobię alt + ctrl + delete to menedzer urzadzen pokazuje się może z 5 minutowym opóźnieniem. Oprócz tego, to właśnie nawet jak nie występują te zawieszenia, to samo otwieranie plików jest dosyć powolne, na pewno nie takie jakie powinno być przy komputerze za prawie 3k zł... Dodatkowo to nie czuję tego I5 4460. Nie mogę włączyć więcej niż 1 gry na raz, np. metin2 i bf4 bo wtedy jedna z nich nieziemsko się tnie, a sam bf4 bardzo długo się ładuje. Zawsze jak załaduje się nowa mapa na mp, to wszystkie helikoptery, pojazdy są już zabrane. Zółwia prędkość... Rozczarowałem się. Nie tego oczekiwałem. Czy te bsody mogą być spowodowane ramami, a zawieszanie i powolność dyskiem twardym? Mam oddać cały komputer na gwarancję? A może to wina windowsa? Da się to naprawić, aby w końcu komputer był wart pieniędzy które na niego przeznaczyłem?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Premul nie ma racji.

BSODY, które oznaczone są jako, że spowodowane są przez jądro systemu (czyt. ntoskrnl.exe) nie oznaczają kompletnie nic. Sam miałem kiedyś komputer (gdy jeszcze nie byłem tak obeznany w komputerach, więc sam nie mogłem nic sprawdzić) kupiony na allegro ("o bosz") i sypały w nim non stop losowe błędy podczas losowych czynności - jednym słowem to samo. Koleś u którego kupiłem sprzęt wysłał mi nową płytę główną, ramy, zasilacz, dosłownie wszystko i montowałem wszystko osobno i zamieniałem części. Skutek? Dupa. Komputer lądował również u "informatyka" (" " dlatego, że nie mam już zaufania do ludzi, którzy noszą to miano, bo większość to o d*** potłuc) i nic nie poradził. Skończyło się na wymianie całego komputera na podobne części i do dzisiaj jest ok, chociaż 80% sprzętu już zmieniłem. Sprzęt, który zakupiłeś nie powinien nosić miana demona prędkości, ale przynajmniej BF4 na ultra powinien iść bez problemu, a otwieranie menu start powinno trwać mniej niż parę minut. Jeśli nadal chcesz kontynuować zabawę ze sprawdzaniem wszystkiego co się da to pisz. Jeśli nie to oddaj im na gwarancję, ale najpierw spróbuj przeinstalować windowsa, bo może zwyczajnie się posypał (u mnie na pierwotnym komputerze reinstall nic nie dawał). Jeśli bsody będą na nowo postawionym systemie to na 99% jest to wina hardware, a więc sprzęt leci na gwarancję. Zresztą dysk mający 2 miesiące nie powinien mieć badsectorów (jednak są marne szanse, że wpływa to na te opóźnienia).

@Aranthor

Tak, wiem o tym. Tylko tak jak pisali na pclabie, że jeśli bluescreen jest spowodowany przez ntoskrnl.exe to nie jest ten plik winny za tego bluescreena. BSOD ntoskrnl.exe pojawia się wtedy, gdy system stracił możliwość poprawnego działania przez wysyp innego sterownika / usługi / itp. i nie zdążył zweryfikować pliku powodującego błąd, ponieważ plik ten był na tyle niezbędny, że system uległ natychmiastowemu zatrzymaniu. Dlatego "Caused by: ntoskrnl.exe" nie oznacza nic. W przypadku BSODÓW spowodowanych normalnymi sterownikami da się odczytać usterkę poprawnie. Stawiam niestety, że inne BSODY spowodowane są przez równie głupie pliki i nie będzie można z nich za wiele odczytać. Urok windowsa. Na tym komputerze co go kupiłem pierwotnie też wywalało kilka plików, ale wszystkie były związane z jądrem systemu, a nie daną usługą.

Opublikowano

BSODY, które oznaczone są jako, że spowodowane są przez jądro systemu (czyt. ntoskrnl.exe) nie oznaczają kompletnie nic.

Każdy BSOD ma określony kod błędu, dzięki któremu można w większości przypadków poznać jego przyczynę niezależnie od tego, czy jest spowodowany przez jądro, czy przez coś innego.

@@Redemption

Jeśli nie chcesz się bawić w szukanie przyczyny BSODów, to oddaj komputer na gwarancję, tak jak napisał @@Nezvik. W przeciwnym wypadku dodaj jako załącznik do posta 3 najnowsze pliki z folderu Windows/Minidump. 3 z racji tego, że wspominałeś o różnych treściach błędów i jest szansa, że wysłane będą zawierały szczegóły różnych BSODów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...