Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Atrakcyjny SMS-VIP bez "Pay to Win" - Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozdrowienia

1. Hostingi i Dedyki są płatne

2. Nie cierpię serwerów Pay to Win

Otwieram serwer. To kosztuje. Serwer jest autorski, zaangażowałem się w niego uczuciowo i zakładam, że na nim zarabiać nie będę a wręcz czekają mnie dopłaty. Jednak, by były one może choć trochę mniejsze to system SMS również na nim będzie. No i teraz mam zagwozdkę co za te SMS-y dawać.

Serwery Pay to Win zraziły mnie do MC na dłuższy czas. Zresztą: właśnie to spowodowało, że wziąłem się za własny serwer. Naczelną zasadą ma więc być to, że żaden SMS nie może dawać wymiernej przewagi nad innymi graczami.

No ale... równocześnie efekt takiego SMS-a ma być na tyle atrakcyjny, by komuś chciało się go wysyłać :)

Oczywiste są:

- kolorowe nicki

- kolorowy chat

- VIP-owski slot przy pełnym serwerze

...ale co jeszcze?

Może ktoś ma doświadczenia z innych serwerów? Może ktoś ma jakieś prywatne marzenia na temat czegoś, czego mu brakowało? Z drugiej strony może ktoś uzna czyjś pomysł za mało atrakcyjny lub zbyt dobry (czytaj: zbyt pomagający w grze).

Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Mógłbyś dać możliwość skrócenia bana za 11.07 SMS-em za perma na np. 1 miesiąc i odbanowania za 23.37 SMS-em (nawet perma). Możesz też dać możliwość kupna dostępu do danej komendy (oczywiście nie /ban czy /kick).

2x%20zakazana%20sygnatura.png

76561198266836735.png

Opublikowano

Wprowadz takie dodatki które nie ułatwiają gry z rangą VIP
tyle moge powiedzieć od siebie..

Opublikowano

Zdarzają się gracze którzy chcą wspomóc serwer większą kwotą niż te 5zł sms za VIP'a, poza tym jeżeli serwer ma nie być ptw to powinny być tylko dotacje.

Na survival możliwe:

1 Rezerwacja slota

2 prefix

3 możliwość ustawiania więcej niż jednego /sethome

4 feed za pieniądze

5 komenda /enderchest

6 komenda /back

7 dodatkowe warpy

8 komenda /workbench 

Na creative możliwe:

1 *wszystko z survival

2 działanie pistonów na działkach

3 tpa dla vipów

4 heal

5 zmiana koloru nicku

na pvp możliwe:

1 (ChestPvP) Dodatkowe skrzynki

2 Więcej pieniędzy za zabójstwo

3 Minimalnie lepsze eq od tego startowego

4 Nazywanie startowego eq dla vipa

5 Ranking vip'ów?

6 Możliwość wynajęcia kawalka ziemi na mapie dla dodatkowych skrzynek

7 *wszystko z survival

8 tpa do vipów

Wszystko zależy od trybu serwera.

Prosta matematyka.

Brak PayToWin = więcej graczy;

Więcej graczy = więcej dotacji;

więcej dotacji = więcej reklam dla serwera;

więcej reklam dla serwera = więcej graczy którzy pokochają serwer za zbalansowanie rang;

Im Vip ma mniej uprawnień tym powinien być tańszy, im tańczy tym więcej osób kupi, na jedno wychodzi.

@Edit

Wszedłem na serwer i czuję że gdy serwer będzie już tak w 100% działał będzie fajna rozgrywka, o surowce naprawdę trudno, wszystko jest przemyślane tak żeby za łatwo nie było. Serwer będzie pierwszym SkyBlock'iem (SeaBlock=To samo) na którym może pogram dłużej :-)

Opublikowano

/workbench mają wszyscy

Prefix, rezerwację slotów, komendy: / hat, /enderchest, /back i /tpa mają VIP-y. Podobnie jak dostęp do kolorowego chatu i tabliczek.

Kwestia dodatkowych warpów i sethome dla VIP-a jest załatwiona w konfigu IslandWorlda.

Ale u mnie VIP-a masz jak dobrze grasz a nie jak dużo płacisz, bo rangę możesz kupić lub zdobyć również w grze:

http://www.mpcforum.pl/topic/1392848-inne-serwer/

Opublikowano

A co powiecie na Aleję Sław? Stały by w niej (między innymi) pomniki najhojniejszych sponsorów a na cokole każdego z pomników poza nickiem gracza byłaby (opcjonalnie) zainwestowana kwota?

Pomniki jakoś stworzyłbym dowolnym pluginem odwołującym się do skina gracza-np. Citizens.

Opublikowano

To może być dobry pomysł, gdy przykładowo w rankingu jest 10 miejsc a donatorów jest 11. Jedenasta osoba będzie próbowała odzyskać swoje miejsce w topce, czyli im więcej donatorów tym więcej dotacji.

Grając na serwerach Tekkit co miesiąc był wybierany najlepszy gracz który wspomógł serwer, dostawał za to range i jakiś item który pomagał mu w grze, można było go tylko postawić i utrzymywał załadowany chunk gdy gracza nie ma na serwerze (World Anchor), na normalnym minecraft'cie za dużo nie można takiemu graczowi dać

Opublikowano

@Osolo: nie mam pojęcia o czym piszesz, ale Citizens daje możliwość stworzenia takiego Npc, który traktowany jest przez bukkit jako gracz, czyli utrzymuje odświeżanie chunków. Tylko czy to nie za duże ułatwienie, w sensie: nie za blisko P2W?

Opublikowano

W sensie: jednorazowy bilet (bo ile razy można oglądać tę samą, nawet najciekawszą konstrukcję?), za jakąś niewielką kwotę? Pomysł ciekawy, zwłaszcza, że nasunął mi podobny... Taka deska ratunkowa z kilku miejsc, w których tepać się nie można a łatwo nie jest :-)

Opublikowano

Etam, chcesz stworzyc cos co nie ma prawa przezycia. Serwer musi utrzymac sie z wplat za atrakcyjne nie gowniane udogodnienia. Jesli dalej tego nie rozumiesz a czas ktory wlozyles w serwer chcesz oddac za pol darmo to pozdrawiam. Nad serwerem pracuje sie kilkanascie godzin to normalne kilka dni pracy.

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

Kolego @lolzere - nie czyta Pan uważnie :-P

Napisałem w pierwszym poście, że nie liczę na zysk z tego projektu - wręcz nastawiam się na to, że stale będę musiał do niego dopłacać. ItemShop może posłużyć zmniejszeniu skali tego dopłacania a jeśli jakimś dziwnym trafem wyjdę "nad kreskę" to przeznaczę pewnie zysk na jakieś nagrody dla graczy, ulepszanie lub promocję serwera. Natomiast na 100% nie wstawię tam dla kasy niczego co pachniałoby P2W, tak jak nie posyłam swoich dzieci do pracy zarobkowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...