Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poszukuje ludzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygląd strony odstraszający i co ma oznaczać że zarobek będzie dopiero po wyjściu gry... Czyli można uznać że zarobków nie będzie, jak napisałeś to nawet fabuły nie ma tak naprawę co ty zrobiłeś? stronę na darmowym hostingu i zaznaczyłeś aby zainstalowało wordpressa?

Moim zdaniem nie warto z tobą pracować ale życzę ci powodzenia.

Na drugi raz kiedy szukasz osób do tworzenia gry pomyśl aby coś zrobić np. fabułę i opisać co umiesz a nie ;)

int o = 1, y = 1;

while(o == y && y < o && o < y){

printf("Co ja tworze....");

}

Opublikowano

Lub zrobimy własny silnik, ale to potrzeba więcej programistów

Pewnie spytacie się, a co z zarobkiem, zarobek będzie, ale dopiero po wyjściu gry możliwe, że wcześniej jak będą dotacje, albo z reflinków się coś uzbiera.

;d

nie chce mi sie juz pisac jak bardzo naiwny jestes piszac ten temat, wiec po prostu przeniescie to do kosza i zaoszczędzcie autorowi upokorzenia

Opublikowano

Wygląd strony odstraszający i co ma oznaczać że zarobek będzie dopiero po wyjściu gry... Czyli można uznać że zarobków nie będzie, jak napisałeś to nawet fabuły nie ma tak naprawę co ty zrobiłeś? stronę na darmowym hostingu i zaznaczyłeś aby zainstalowało wordpressa?

Fabułe mam, ale nie dokończoną, strona tak wygląda ... pisałem, że poszukuje grafika i po drógie na darmowym, bo trzeba najpierw zarobić, żeby coś zrobić

;d

nie chce mi sie juz pisac jak bardzo naiwny jestes piszac ten temat, wiec po prostu przeniescie to do kosza i zaoszczędzcie autorowi upokorzenia

jak myślisz jak zaczynały firmy typu blizzard ?

Na drugi raz kiedy szukasz osób do tworzenia gry pomyśl aby coś zrobić np. fabułę i opisać co umiesz a nie ;)

jest napisane, że jestem programistą ... och ok piszę skrypty w c# i js

fabułe mam prawie skończoną

Opublikowano

jak myślisz jak zaczynały firmy typu blizzard ?

Po krótkiej wycieczce do Wikipedii można dowiedzieć się że Blizzard zaczynał składając się z 3 ponad 20 letnich absolwentów studiów informatycznych na największym uniwersytecie w Kalifornii, robiąc porty gier dla innych wydawców. Po wykonaniu paru takich i dwóch latach dopiero wzięli się za swoją pierwszą własną grę.

Fabułe mam, ale nie dokończoną, strona tak wygląda ... pisałem, że poszukuje grafika i po drógie na darmowym, bo trzeba najpierw zarobić, żeby coś zrobić

Niewątpliwie potrzebujesz grafika, np. aby wytłumaczył że kombinacja zielonego i czerwonego jest złym pomysłem. Ze znalezieniem go może być jednak problem, np. ze względu na to że nie pokazałeś prawie niczego, a to co pokazałeś wygląda tragicznie(zielony + czerwony, niespójna strona, błędy ortograficzne, pusty wordpress na darmowej domenie) i nie są to konkrety.

jest napisane, że jestem programistą ... och ok piszę skrypty w c# i js

fabułe mam prawie skończoną

Ok, będą to zalety w momencie gdy coś pokażesz.

Opublikowano

Po krótkiej wycieczce do Wikipedii można dowiedzieć się że Blizzard zaczynał składając się z 3 ponad 20 letnich absolwentów studiów informatycznych na największym uniwersytecie w Kalifornii, robiąc porty gier dla innych wydawców. Po wykonaniu paru takich i dwóch latach dopiero wzięli się za swoją pierwszą własną grę.

Niewątpliwie potrzebujesz grafika, np. aby wytłumaczył że kombinacja zielonego i czerwonego jest złym pomysłem. Ze znalezieniem go może być jednak problem, np. ze względu na to że nie pokazałeś prawie niczego, a to co pokazałeś wygląda tragicznie(zielony + czerwony, niespójna strona, błędy ortograficzne, pusty wordpress na darmowej domenie) i nie są to konkrety.

Jest wojna między rasami(kosmicznymi(każda z innej planety)).

Twój statek zaczyna obrywać, uciekając w popłochu włączasz turbo napęd,

udaje ci się ucieknąć, ale po jakimś czasie(turbo napęd nadal włączony)

rozbijasz się o meteoryt, statek jest w krytycznym stanie, ale kapsuła

ratownicza jest w natyle dobrym stanie, że udaje ci się polecieć na inną

planetę, nieznaną planetę. Są na niej dziwne stwory, ale przyjazne, nie

wszystkie nie które będą cie atakować, też są inne gorsze jeszcze bardziej

dziwne stwory, które wychodzą nocą ze swoich jaskiń, nie są one już takie

przyjazne jak te wcześniej, albo będziesz się przed nimi krył albo uciekał,

te stwory będzie można jeszcze spotykać w jaskiniach, tunelach podziemnych.

Żeby przeżyć będziesz musiał zdobywać: broń, jedzenie, materiały.

Też będzie

możliwość polecenia na inne planety, ale będziesz musiał się przygotować.

Będziesz budował domy(tzn dom dla siebie), budynki, bazę, różnorakie maszyny,

aż będziesz mógł polecieć na inne planety, kto wie ? Może kiedyś wrócisz na

swoją planetę.

Jest narazie, wiem trzeba przerobić, ale przynajmniej wiemy na czym ma polegać

nie chodzi o Blizzarda .. to był tylko przykład

tak grafika poszukuje, umiem troche(nawet nie) przerabiać grafike tzn łączyć itp

to tylko taki przykład nic do gry

Opublikowano

idź do kuchni, wypij herbatę, przemyśl o czym piszesz.

Najpierw podajesz blizzarda, potem nie o niego chodzi.

Piszesz, że jesteś programistą, jednak nic konkretnego nie pokazałeś ze swojej strony.

Szukasz ludzi, ale nie masz jak im zapłacić.

Takie projekty przechodzą tylko wtedy, gdy ktoś jest chętny do nauki i ma kilka osób z którymi mógłby współpracować. Wtedy, osoba która chce się poduczyć jest zdolna do pisania kodu za free i dla "funu". Tymczasem ty  chcesz jedynie zrobić gre, a raczej szukasz debili by zrobili taką za ciebie. Nawet nie chce mi sie liczyc, ile takich tematow bylo w tym dziale.

Opublikowano

Nie nic wcale nie pokazałem ok fabuła wg cb to nic ok zrobie pare skryptów i co będzie ok ? nadal nie ... ile było takich firm które płaciły dopiero po zarobieniu, lub jak dostała pieniądze od sponsora. "ma kilka osób" no chyba jest po to ten temat ...

Opublikowano

Mam pytanie, znasz jakieś wzorce projektowe, zasady czystego kodu KISS & DRY & SOLID? Jaki budżet chcesz przeznaczyć na stworzenie gry? Ile już napisałeś? Jakie jest Twoje doświadczenie w tworzeniu gier? Na jakie platformy miałaby ta gra powstać? Jakie jest Twoje doświadczenie w programowaniu na te platformę? Czy używasz jakiegoś silnika do organizacji kodu w Unity? Jaka grafika w grze 2d czy 3d? Ile aplikacji/gier skończyłeś 2d/3d? Czego używasz do zapisywania danych? Jakie pluginy posiadasz?

Wiesz dlaczego wszyscy tak na Ciebie jadą? Bo napisałeś że chcesz na tym zarabiać i płacić ludziom po wydaniu. Jeżeli napisałbyś że grę robisz hobbistycznie/w celach naukowych i poszukujesz zespołu do współpracy to nikt by Cie nie hejcił. Jednak wyjechałeś z pomysłem zrobienia gry, bez żadnego kodu, grafiki, stroną(darmowy hosting ok może być sam mam na darmowym bo nie mam za dużego ruchu na stronie) z nieestetyczną grafiką, niedokładnym konceptem gry. To jest najlepsze ludzi myślą że wystarczy opisać grę w skórcie fabularnie i jest ok. Przemyślałeś wgl system gry, rozgrywkę, plusy,minusy? Programowe rozwiązania problemów? Ile postaci? Czy chcesz mieć możliwość dodawania nowych klas i postaci? To wszystko powinno być wykonane. Rozumiem że nie chcesz się dzielić szczegółami o projekcie ale mógłbyś chociaż napisać coś więcej skoro chcesz żeby ludzie pracowali za darmo. Btw wiesz ile trwa tworzenie takiej gry? Doświadczony programista z dobrym zapleczem zrobi gre typu Angry Birds w miesiąc, do tego dochodzą testy, grafika, animacje, dzwięki, podłączenie pluginów społecznościowych i backend. Duży projekt który tutaj podałeś to praca dla jednego na conajmniej rok zanim będzie to w prealphie. W zespole nawet więcej, bo strzelam że nie masz pojęcia o wzorcach projektowych i zasadach pracy w zespole co będzie skutkowało tym że zanim sie dogadacie o co chodzi minie miesiąc.

Teraz krótka rada. Napisz trochę kodu. Znajdz tutaj np tutaj opengameart.com jakieś grafiki/modele, przygotuj koncept art gry i zaproponuj współprace w ramach edukacji/hobbistycznie i nie dawaj na przykład gier typu Unturned albo Minecraft. Gry te po pierwsze dużo łatwiej napisać niz to co zaproponowałeś + są to perełki które miały szczęście i dzięki niemu zyskały kase na rozwój. Sam jestem teraz w trakcie tworzenia gry i zakładania studia programistycznego z kolegą(w czerwcu) i już teraz mamy wykupioną domenę, pozakładane profile studia na fb/twitterze/google+, jakąś w miarę ogarniętą stronę, napisane 60% kodu, uzbierane trochę kasy, napisane koncepty i plan marketingowy, wybrane platformy, targetowaną grupę odbiorców i też nie mamy grafika, ale mając takie zaplecze przygotowawcze jakie są szanse że ukończymy projekt i go wydamy? ~70% Wszystko zależy od budżetu. Jakie są szanse że na tym cos zarobimy? 10%? 12%? I teraz zastanów się jakie są Twoje szanse z Twoim podejściem na zbliżenie się do ukończenia projektu?

P.S Mam 17 lat i jestem w szkole muzycznej nie informatycznej żeby zaraz nie poleciał argument że robisz to hobbistycznie dlatego nie znasz tych wszystkich wzorców i zasad ;p

http://www.tworzymygry.pl - Kursy tworzenia gier w Unity3D.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngRekimo

Nie mam pojęcia, ale jak wyobrażasz sobie, że ludzie mają się skupiać na tworzeniu jakiegoś projektu bez regularnego wynagrodzenia? Za co oni mają żyć i się utrzymywać? Nawet nie wiesz ile może trwać tworzenie takiej gry, a wątpię, że ktoś rzuci wszystko i będzie pisał dla ciebie grę, w dodatku za darmo. Jeśli myślisz, że siądziesz z kimś godzinkę dziennie po szkole i będziesz miał super grę to..... masz rację, o ile masz chęci pisać to kilka lat.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Chce cię wyprowadzić z błędu ponieważ....

och ok piszę skrypty w c# i js

W normalnej rozmowie byłoby to OK, ale jak szukasz ludzi to....

I teraz pytanie na 100 punktów, jaki silnik wykorzystuje te dwa języki programowania/skryptowe?

Jest wojna między rasami(kosmicznymi(każda z innej planety)).
Twój statek zaczyna obrywać, uciekając w popłochu włączasz turbo napęd,
udaje ci się ucieknąć, ale po jakimś czasie(turbo napęd nadal włączony)
rozbijasz się o meteoryt, statek jest w krytycznym stanie, ale kapsuła
ratownicza jest w natyle dobrym stanie, że udaje ci się polecieć na inną
planetę, nieznaną planetę. Są na niej dziwne stwory, ale przyjazne, nie
wszystkie nie które będą cie atakować, też są inne gorsze jeszcze bardziej
dziwne stwory, które wychodzą nocą ze swoich jaskiń, nie są one już takie
przyjazne jak te wcześniej, albo będziesz się przed nimi krył albo uciekał,
te stwory będzie można jeszcze spotykać w jaskiniach, tunelach podziemnych.

Żeby przeżyć będziesz musiał zdobywać: broń, jedzenie, materiały.
Też będzie
możliwość polecenia na inne planety, ale będziesz musiał się przygotować.
Będziesz budował domy(tzn dom dla siebie), budynki, bazę, różnorakie maszyny,
aż będziesz mógł polecieć na inne planety, kto wie ? Może kiedyś wrócisz na
swoją planetę.

Trąci StarBound'em

Brakuje tak podstawowych informacji jak 2D/3D

Opublikowano

I teraz pytanie na 100 punktów, jaki silnik wykorzystuje te dwa języki programowania/skryptowe?

Obstawiam że autor chciał robić w Unity, bo właśnie ono wykorzystuje C# i JS.

Opublikowano

A w czym innym dla niektórych bez unity nie ma możliwości napisania gry, autor musiał zamknąć temat aby się nie pogrążać ale mnóstwo jest takich osób śmiecących takie fora jak te.

int o = 1, y = 1;

while(o == y && y < o && o < y){

printf("Co ja tworze....");

}

Opublikowano

Neval317 Ale w sumie bez Unity lub innego silnika napisanie gry było by dla jednej osoby niemożliwe. Oczywiście mówie tu o dużych projektach typu Assasin itp Minecraft dla przykładu jest spokojnie do napisania przez jedną osobę na czysto. Nawet się zastanawiałem dlaczego updaty wychodzą tak wolno skoro miało się napisany ogólny engine i wprowadza się tylko zmiany. Najwidoczniej Notch był leniwy :p

http://www.tworzymygry.pl - Kursy tworzenia gier w Unity3D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...