Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Postać do carrowania afków/trolli/feederów w d5

masterxx3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę iść na top/mid/jungle

Moje ostatnie 5 gier przegrane z powodów:

1 gra byłem adc i support trollował, top i jungle feederzy mid grał wyśmienicie.

2 gra byłem adc i miałem Luciana na midzie i z tego tytułu jungler feedował i trollował (pullnięcie smoka i napisanie że on czeka, trzeba zesmitować itp) a top laner to totalny feeder

3 gra byłem junglerem toxyczny adc feeduje enemy bot lane top feeduje również, a ja kampię mida robiąc naszemu miderowi 2/0/1 oraz kradnę im pierwszego smoka.

4 gra byłem junglerem i mój bot lane (premade) 0/3 na start, mid feedował a ja kampiłem topa i zrobiłem 3/0 naszemu top lanerowi ofc blame jungler 0 ganks.

5 gra byłem top lanerem linie wygrałem pomimo tego, że kampił mnie jungler oraz support. Nasz adc afk, support tylko umierał (nie dziwmy się sam na linii Thresh nie jest w stanie nie umierać pod turretem -.-) mid laner (Nidalee) nie będąca w stanie użyc heala, ani trafić Q. Ale jungler grał wyśmienicie.

Moje lepsze picki:

Lee sin- KDA 3.18:1 wszystkie smoki moje, Contribution for Kill 80% win ratio 46% ;)

Vayne- KDA 2.98:1 Contribution for Kill 75% win ratio 68%

Cassio- KDA 2.84:1  Contribution for Kill 65% win ratio 68%

No i to są takie postacie które ostatnio pickowałem i żadną nie jestem w stanie wygrać mając chociaż 1 afkera/trolla/feedera.

Teraz pytanie do was. Jaką mam brać postać i na jaką linię żeby carrować takie gówienka? Ja już nie mam pomysłu jak wyjść z d5. Ofc dostaję +15 za wygraną i -30 za przegraną. Postać ta musi być nie zależna od innych, najlepiej nie wymagająca blue buffa. Jak ktoś ma pomysł to niech pisze wady i zalety w komentarzu.

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

Jestem w dużo niższej dywizji ale może chociaż trochę pomogę. 

Widziałem bardzo dużo osób grających świetnie riven/rengarem i uważam że grając nimi na wysokim poziomie da radę wygrać 4vs5. 

Riven:

+mobilna

+dmg

+burst

+stun

Wszystko czego potrzeba żeby zabić w tf adc na samym początku jak macie chociaż jednego tanka który dobrze zainicjuje. 

Z rengarem podobnie, jeśli macie wizje polujesz na junglera na buffach, adc jak się odłączy lekko od teamu czy ap mid i robisz go "oneshot" - Mogę podać link do ziomka który dokładnie pokazuje jak je zrobić oraz pokazuje build i mechanikę na najwyższym poziomie.

Opublikowano

Jungle

Lee, reksai

Maokai, Nasus

Mid 

Ahri, zed, wukong

ADC

Wlasciwie to nie ma mozliwosci, bez supporta/trollem niewiele osiagniemy, ale duzo mozna zrobic graves, jinx i kalista, ew. ashe

Support

Duzo zalezy od ADC - jesli nie ma go / troll / afk / feeder to raczej nic nie ugramy, bedziemy dive'owani i skonczymy z 0/5 po kilku minutach... ale w miare safe picki to sona, alistar, malphite, thresh, leona

APC

Cassio (ale tylko gdy jungler bez masy cc / grabu / op dive'ow) i ahri oraz lux

Btw thresh to support ktory ma najwieksze szanse na przezycia gdy jest dive'owany

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Jestem w dużo niższej dywizji ale może chociaż trochę pomogę. 

Widziałem bardzo dużo osób grających świetnie riven/rengarem i uważam że grając nimi na wysokim poziomie da radę wygrać 4vs5. 

Riven:

+mobilna

+dmg

+burst

+stun

Wszystko czego potrzeba żeby zabić w tf adc na samym początku jak macie chociaż jednego tanka który dobrze zainicjuje. 

Z rengarem podobnie, jeśli macie wizje polujesz na junglera na buffach, adc jak się odłączy lekko od teamu czy ap mid i robisz go "oneshot" - Mogę podać link do ziomka który dokładnie pokazuje jak je zrobić oraz pokazuje build i mechanikę na najwyższym poziomie.

Co do Riven się nie zgodzę ponieważ jak mają dobrego supporta to on Ciebie wypeeluje a co do Rengara  w sumie czemu nie, ale średnio podoba mi się ta postać oraz jej junglowanie i laning phase. Oczywiście możesz podać link do tego ziomka chętnie wszystko zobaczę ;)

Jungle

Lee, reksai

Maokai, Nasus

Mid 

Ahri, zed, wukong

ADC

Wlasciwie to nie ma mozliwosci, bez supporta/trollem niewiele osiagniemy, ale duzo mozna zrobic graves, jinx i kalista, ew. ashe

Support

Duzo zalezy od ADC - jesli nie ma go / troll / afk / feeder to raczej nic nie ugramy, bedziemy dive'owani i skonczymy z 0/5 po kilku minutach... ale w miare safe picki to sona, alistar, malphite, thresh, leona

APC

Cassio (ale tylko gdy jungler bez masy cc / grabu / op dive'ow) i ahri oraz lux

Btw thresh to support ktory ma najwieksze szanse na przezycia gdy jest dive'owany

Chciałbym żebyś wymienił plusy i minusy jak już pisałem, od tego zależy mój wybór. Co do Twoich picków. Jak wiesz Lee Sinem gram dobrze ale wygrać sam nie dam rady. Reksai nie mam, Mao kaiem zadając i tankując największy dmg, inicjując i dobrze pingując focusując adc/apc nie jestem w stanie wygrać (40%win ratio). Nasus słaby pick na high elo Ahri nie lubie, Zed exhaust/QSS/Mikael i jest useless. Wukong na mida tak średnio. A bot lane jak mówiłem to odpada. (Ten Thresh ssał on nawet nie potrafił E trafić więc zbyt dużej szansy na przeżycie nie miał ;)

Oczywiście dziękuję wszystkim za info. Mam nadzieję, że będzie kilka stron komentarzy w miarę ogarniętych jakie dał @NietypowyLogin

Opublikowano

Co do riven zapomniałem, masz rację jak mają dobry supp to się nic nie ugra. 

Link do rengara - https://www.youtube.com/watch?v=bp98Mjnr7XY

Sam mam kolegę, który poddał się spadając plat1 > plat3. Motywacja, nie przejmowanie się team'em w sensie emocjami, staranie się samemu zagrać jak najlepiej i szukając swoich błędów. 

Dziś ma 600 rankedów rengarem (win rate 59%), diament 2. Jeśli się bardzo chce to da się.

Opublikowano

Co do riven zapomniałem, masz rację jak mają dobry supp to się nic nie ugra. 

Link do rengara - https://www.youtube.com/watch?v=bp98Mjnr7XY

Sam mam kolegę, który poddał się spadając plat1 > plat3. Motywacja, nie przejmowanie się team'em w sensie emocjami, staranie się samemu zagrać jak najlepiej i szukając swoich błędów. 

Dziś ma 600 rankedów rengarem (win rate 59%), diament 2. Jeśli się bardzo chce to da się.

Hahaha dzisiaj miałem 70lp a teraz mam 0 przez tych noobów :( już jak miałem te 0 lp to sobie urgota picknąłem i carrowałem gierkę ofc porażka bo to adc afkował xD i to ten nieszczęsny Thresh co go divowali ;d Możesz dać nick kolegi?:D

Opublikowano

Nowy sezon jest, zresztą źle napisałem on spotkał tego ziomka o niego chodziło z samymi grami rengarem i od niego się uczył.

Pw jak coś bo spam robimy.

Opublikowano

Nowy sezon jest, zresztą źle napisałem on spotkał tego ziomka o niego chodziło z samymi grami rengarem i od niego się uczył.

Pw jak coś bo spam robimy.

no dobra, dzięki za pomoc. Trochę nakręciłeś mnie na tego Rengara. Jak ktoś coś ma jeszcze to zapraszam do komentowania.

Opublikowano

Cassio

+burst

+slow

+heal po 250stackach

+trucizna

+ult stun obszarowy 2sec/60% slow

+tanky

+regen many z lasthitowania e

+szybki laneclear

-0 cc oprocz ulta

-maly zasieg (Brand czy lux moga nas swobodnie obijac)

-brak escape

Ahri

+burst

+ucieczka (ult)

+cc 

+oneshotowanie adc

+swietny poke 

+dosc wytrzymala w stosunku do innych midlanerow

+heal z pasywki

-ciezko walczyc z tankami

-latwo ja dive'owac w 2-3graczy

Nasus

+niesmiertelny tank w late game ktory niszczy wszystko i wszystkich

+slow

+aoe ult i E

-nic nie robi dopoki nie zbierze wielu stackow

-w early latwy do zabicia / outzone'owania

-brak escape

-ciezko oneshotowac adc (chyba ze doskoczyc flashem i zdjac na jedno Q w late)

-trzeba dokladnie i duzo farmic na stacki

Maokai

+Ciezko go pokonac na linii gdy gra passywnie/agresywnie

+Ciezki do zabicia

+Niezly dmg przy buildzie 100% tank

+Swietne roamy i ganki

+skuteczny w teamfightach

-0 mobilnosci

Zed

+Szybki laneclear

+Bezpieczne obijanie

+Swietny escape

+Oneshotuje adc/midlanera i tankow niemalze oneshotuje

+Bardzo mobilny

+Safe pick

-Papierowy

-Slaby w walce z mocnymi tankami (volibear czy maokai)

Wukong

+Stosunkowo wytrzymaly 

+Dobry escape

+Duzy burst 

+Dobrze wychodzi w wymianach

+Dobrze roamuje i latwo przezyc nim teamfight

+Swietny burst z ultem, bez problemu mozna zdjac przeciwnikow melee robiacych barona/dragona czy stojacych w kupie, albo oneshotowac adc/midlanera

-Slaby laneclear

-Podatny na poke

-Latwo go bezkarnie obijac postaciami jak ryze, jax czy master yi

Jinx

+Slow w, stun z e

+Dobry escape dzieki E i W

+Genialny poke z rakiet (aa q) i w

+Genialnie wychodzi na wymianach 1na1

+Genialna na tanki gdy orbwalkujemy

+Slabo mobilna (wyjatki: teamfighty, dobijanie wrogow etc)

+Latwo zbic enemy adc szybciutko wpadajac na niego, W na morde, E na plecy i bez problemu zabijamy szybko dzieki duzemu burstowi po naladowaniu pasywki Q

+Swietne dobijanie (w, ult)

+Gdy przeciwnicy robia barona/dragona/stoja w kupie latwo ich mocno objechac ultem

+Jeden z wytrzymalszych ADC

+Swietne solowanie wiez/dragona czy nawet barona majac troszke lifesteala (np. bt + botrk + doran =33%) i pasywnemu Q

-Slaby escape na postacie typu jax czy master yi

-brak dashy

-brak aoe spelli

Kalista

+Dobrze obija Q

+Calkowicie wyklucza skillshoty przeciwnikow (pasywka)

+Niezly burst

+Ciekawe mozliwosci uzycia ulta

+Dzieki polaczeniu mozemy latwo zwiekszyc dmg nasz i jednego z sojusznikow

+Dobra wizja

+Wysoka mobilnosc

-Troszke papierowa

-Podatna na CC

-Polega na pasywce - nie zniszczymy latwo i szybko wiezy a solowanie barona jest dosc trudne

-Podatna na burst

-Brak CC oprocz ulta

Sona

+Swietny ult w teamfightach

+Heal

+Dobrze obija przeciwnego ADC w lane phase 

+Mobilna

+Swietnie wychodzi na wymianach 

+Bez wiekszych trudnosci zazwyczaj pokonujemy wrogiego adc 1vs1

-Papierowa (na szczescie mamy heal i przyspieszenie)

-Slaby lane clear i push

Thresh

+Gigantyczny burst z pasywnym E naladowanym

+Tony cc (99% slow ult, q, e)

+Tankowaty bardzo

+Pomaga zabijac enemy adc dzieki latarnii

+Hook

+Dobrze wychodzi na wymianach

+Przy ofensywnym buildzie mozna zastapic ADC 

+Niszczy w 1vs1

+Dobry lane clear

+Pozwala bez problemu przezyc dive'y, a nawet zabic wroga//wrogow dzieki cc i dmg

-Przecietna mobilnosc

-Brak poke i heal

@Edit

Lee Sin

+Tanky

+Swietny escape i ogrywanie przeciwnikow

+Z hydra mozna oneshotowac adc/midlanera

+Mobilny bardzo

+Naprawde bardzo mobilny

+Swietnie obija (q,q,aa,e,hydra,aa,e,w)

+Pomocny w teamfightach dzieki ult (zazwyczaj gwarantuje to latwy kill) i aoe E i hydra

+Swietne ganki i roamy

+Swietny w early, latwo o first blood

+Shield

-Im dluzszy mecz tym ciezej nim cos ugrac, ale ult i oneshotowanie adc jest wazniejsze w late niz w early, a nie nafeedujemy bo shield, escape i tanky

P.S. Mam nadzieje, ze pomoglem

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

@~Bardas~ Było fajnie... 5/2 na linii, ale jungler obrażony na bot lane nie gankował, a pot lane skończył laning phase z łącznie 0/8 ;/ kampiłem mida cały czas biegałem itp miałem 5/2/5 i jeszcze to przegrałem... no szkoda ale wiesz first time ranked as Rengar not bad hahah

Opublikowano

Ważne że ci dobrze poszło, nie zawsze się da wygrać. Sam wpadłem teraz w spore dno z, którego dosyć ciężko wyjść ale powoli dam radę, czego i tobie życzę.

To tylko gra i to że się spada to też normalnie nie można cały czas tylko wygrywać.

Sam dziś byłem bezsilny na rankedzie, poszedłem full tank rek sai byłem 3/1, i powiedziałem że albo zaczną za mną followoć i focusować ich jinx albo nawet nie ma co tego grać. MIeliśmy przewagę 20 kili ale jinx wystarczyło raz zrobić tripla żeby wygrała gre. Na koniec napisałem że co tf prosiłem o focus jinx i że oni oddali grę. Mielismy ahri, która oneshotuje adc ale ona wolała bić seju z 5k hp - platyna

Opublikowano

Jest mi dość ciężko doradzić Ci, jaka postać byłaby najlepsza na Twoją Sytuację. Moim skromnym zdaniem wyśmienitym wyborem może Okazać się Kalista na Bota oraz Xin Zhao na Topie oraz Jungli.

Xin Zhao
+DMG
+ Tankowaty
+Heal z W
+ Pasywka
+ Ultimate, który nie raz potrafi uratować Ci życie ;)
+ Dash + Slow z E
+ Nafeedowany nikt mu nie może przeszkodzić
+ Łatwa Farma
+ Szybko niszczy Turety
+ Xin zhao Zjada taką Riven ;)

Kalista
+ Ogromny DMG
+ Slow
+ Świetne Ultimate, które połączeniu z Ultem Leony oraz J4 mozna wygrać każde TF
+ Wizja na Mapie dzieki Duszkowi
+ Tak samo jak w przypadku Xin'a : Nafeedowana je wszystko na Hita ;)
- Papierowata

34xi1itwtu8v.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wyjście z d5 to czysta loteria, skill gracza z d5 nie różni się niczym od skilla gracza z d1. Na tym poziomie samemu nie da się wygrać gry, a te wszystkie smurfy, co potrafią wyjść na nowym koncie szybko do d1/master to jedno wielkie oszustwo, bo nie dostają +12 i -27. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...