Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak rozpocząć przygodę ze swoim serwerem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Przedstawiam wam poradnik jak rozpocząć przygodę z swoim serwerem!

,,Jak zacząć?”
Poradnik dla początkujących operatorów serwerów Minecraft opartych o silniki Bukkit i Spigot.

Co to spigot?
Spigot to zmodyfikowany CraftBukkit, który zawiera w sobie dużą dawkę rozmaitych modyfikacji, które poprawiają jego wydajność.

Najważniejsza zmiana Spigota w stosunku do wyżej wspomnianego Bukkita to optymalizacja. Na serwerze Spigot nie doświadczymy takich lagów, jak w przypadku serwera Bukkit, który krótko opiszę. Pozwala on na stworzenie serwera do Minecraft’a. Różni się od podstawowej wersji serwera (vanilla) tym, że nie jest wydany przez Mojang i przede wszystkim, da się na niego instalować pluginy – tak jak na Bukkita.

Spigot jest po prostu idealny do małych serwerów właśnie dzięki niskiemu zużyciu energii i procesora. Zadziałają na nim jednak praktycznie wszystkie pluginy napisane pod CraftBukkit, ponieważ po prostu działa tak samo.

Podsumowując – można powiedzieć, że Spigot to zwyczajnie ulepszony Craftbukkit. Nie musimy się z nim martwić o lagi czy wysokie zużycie procesora. Dobrze sprawdzi się zarówno w przypadkach dużych, jak i małych serwerów.

Istnieją dosłownie tysiące serwerów Minecraft. Niektóre z nich są fajne lecz reszta to zwykły chłam. Stworzyłem swój serwer z niemal zerową wiedzą o jego prowadzeniu. Dziś jest to bardzo opłacalne mając ponad 80 graczy i więcej w godzinach szczytu.
W tym poradniku podzielę się z Wami swoim doświadczeniem, które zdobyłem, byście mieli pewność, że Wasz serwer należy do grupy „zajebistych”. Przeczytaj to jeśli jesteś zainteresowany zdobywaniem fanów i graczy.
Uwaga! Poradnik opiera się w większości na Bukkicie lecz niektóre rzeczy takie jak reklamy mogą być zastosowane w dowolnym silniku Minecraft.

KROK 1.
Pierwszą rzeczą jakiej potrzebujesz to miejsce na serwer. Co prawda możesz prowadzić swój serwer na prywatnym komputerze ale sprawdzi się to tylko wtedy, gdy liczysz na maksimum 4-5 graczy. Jeśli chcesz być poważnym operatorem serwera musisz wynająć od kogoś serwer*, który będzie dostępny 24 godziny na dobę, 365 dni w roku i będzie wydajny.
Zaczynałem z mineserv.eu lecz takie „gotowe” rozwiązania są tylko na krótką mętę.
Co prawda wszystko mamy podane na tacy (pluginy, panel sterowania, itemshop na sms-y)lecz współdzielenie zasobów wraz z innymi (niekoniecznie rozsądnymi) użytkownikami serwisu sprawia masę kłopotów. Poczynając od skoków wydajności objawiających się lagami, wysokimi pingami i wyrzucaniem z serwera, aż do utraty danych, bo Nasz „sąsiad” zarżnął maszynę i pliki poszły w piciu..
Oczywiście taki serwis nie robi nic za darmo. Sumarycznie wychodzi drożej niż własny serwer dzierżawiony na jakimś profesjonalnym hostingu .

PORADA**
Jak najszybciej stwórz stronę WWW i forum dla swojego serwera. Przyciągnie to graczy chcących zapoznać się z regułami serwera i chcących poznać kadrę. Polecam tez wykupić własną domenę, np. http://WWW.minecraft-serwer.pl. Sprawi to, że Twój serwer będzie wyglądać profesjonalnie a gracze będą mieć ułatwiony dostęp do serwera, bo łatwiej zapamiętać dwa proste słowa niż skomplikowany adres IP składający się z kilku przypadkowych cyfr.

KROK 2.
Następną rzeczą jaką powinieneś zrobić jest tematyka twojego serwera. Możesz ich mieć naprawdę kilka. Poczynając od survival, skyblock, pvp a kończąc na creative czy na modpackach (Tekkit, Voltz itd.) Jeśli nie masz pomysłu na typ serwera poszukaj statystyk na stronach takich jak 

mclista.pl 

czy 

minecraft-list.pl

i oceń na jakich serwerach jest najwięcej ludzi. Dodatkowo będziesz mógł podejrzeć listę pluginów, którymi posługują się Twoi koledzy z branży.

PORADA**
Jeśli planujesz wielki serwer z dużą mapą i ilością slotów, pamiętaj, by dostosować tematykę do grona odbiorców. Serwer o tematyce pixelartów lub miłośnicy kotów raczej nie zyska zbyt wielu fanów. Pamiętaj też, że atrakcyjne SA serwery oferujące różną tematykę w ramach jednego serwera.
Tzw. Multiworlds pozwalają na posiadanie serwera hardcore, pvp, survival i creative na jednym serwerze a przemieszczanie się pomiędzy nimi odbywa się nie poprzez logowanie na inny serwer a poprzez przekroczenie portalu lub wpisanie komendy
.

KROK 3.
Gdy już zdecydujesz jaki typ serwera chcesz prowadzić pora zabrać się za pluginy. Podstawowe z nich (posiada je niemal każdy serwer) to pluginy takie jak:
-PermissionsEx – plugin do nadawania permisji dla gracz i administracji, rang itp.
-Essentials – podstawowe komendy serwerowe. Paczka Essentials powinna zawierać także EssentialsSpawn, EssentialsChat.
-WorldEdit – edycja terenu
-WorldGuard – ochrona terenu
-NoCheatPlus – zabezpiecza przez „hakerami itp.”

PORADA**
Gdy Twój serwer nabierze popularności sugeruję, by rozejrzeć się za pluginami usuwającymi komunikaty takie jak śmierci, używanie ekwipunku, zabicia, wejścia oraz wyjścia na serwer. W przypadku wielu graczy stwarza to masywny spam na czacie. W dodatku warto się pokusić o limit donośności czatu (załóżmy do 100 kratek). Tylko w ten sposób jesteś w stanie mieć ponad 100 graczy na serwerze i uniknąć zalewania czatu ścianami tekstu. (w przypadku pluginów sprawdź HideStream oraz DeathTpPlus).

KROK 4.
Kiedy pluginy będą gotowe odpalasz serwer i bierzesz się za spawn. Spawn przez wielu uważany jest za najważniejsze miejsce na serwerze oraz stanowi jego wizytówkę. Nie potrafię wyrazić jak ważne jest, by był on miły dla oka, praktyczny oraz nietuzinkowy. Jest on przecież pierwszą rzeczą jaką widzą gracze po wejściu na Twój serwer. Właśnie dlatego warto pokusić się o logiczne i sensowne rozmieszczenie na nim wszelakich informacji, portali, wejść/wyjść i stref. Tutaj rada jest prosta. Bądź kreatywny. Oczywiście nieduża ściana z tabliczkami, na których wypiszesz regulamin serwera będzie mile widziana. Są także pluginy wymuszające na graczu zapoznanie się z regulaminem 

PORADA**
Spraw, by Twój spawn wyglądał oszołamiająco ale nie zapominaj, że powinien być prosty i przejrzysty. Jeśli będzie skomplikowany, ludzie nie będą wiedzieć dokąd iść, wkurzą się i wyjdą z serwera zapominając o nim po kilku minutach.

KROK 5.
Gdy uporasz się ze spawnem, konfiguracją pluginów oraz regionów mapy pora na reklamę.
Najpierw powinieneś napisać post na forum Minecraft pod adresem 

http://www.mpcforum.pl

w zakładce Publikacje Serwerów spraw, by Twój post wyglądał schludnie, czytelnie oraz zawierał wszystkie niezbędne informacje takie jak wersja silnika Bukkit/Spigot, adres ip lub domena, ilość slotów, pluginy i co najważniejsze typ serwera. Warto dodać screenshot spawnu, który de facto jest wizytówką serwera.
Kolejną stroną, którą warto się zainteresować jest 

http://mclista.pl

dodaj tam serwer i zapraszaj znajomych by klikali diamenty +1 ,ponieważ im więcej diamentów tym wyższy ranking serwera i być może więcej graczy! Po zareklamowaniu pozostaje czekać.

PORADA**
Uwaga! Zabrania się reklamowania swojego serwera na innych serwerów Minecrafta oraz na ich stronach, forach i tablicach. Jest to niegrzeczne i może ściągnąć na Twój serwer gniew właścicieli innych serwerów, którzy w najgorszym wypadku zniszczą wszystko to co zrobiłeś do tej pory. W przypadku rozreklamowywania swojego serwera w Internecie warto pokusić się o drobne łapówki dla nowych graczy. Każdy, kto dołączy dostanie jakiś przedmiot lub narzędzie.

KROK 6.
Znajdź kogoś do pomocy przy serwerze. Choćbyś nie wiem jak bardzo znał się na serwerach to nie jesteś w stanie siedzieć przy nim 24/7 i pilnować wszystkiego. Skorzystaj z pomocy innych, zaufanych osób. Nie każdy musi się znać na serwerach Minecraft więc warto powiedzieć co robić w jakiejś sytuacji. Dla przykładu „serwer laguje” – „wpisz komendę /stoplag a po chwili /stoplag –c”.
Pamiętaj tylko, by nie brać byle kogo. Po reklamach serwera możesz się spodziewać spamu dzieci, które chcą tylko rangę nie oferując nic w zamian. Uprawnienia takie jak " * " z PEX lub /op dawaj tylko osobom, które naprawdę dobrze znasz, bo takie osoby mają niemal nieograniczone możliwości na serwerze i mogą wyrządzić nieprawdopodobne straty. W przypadku moderatora posłuż się pluginem PEX, by okroić trochę jego możliwości.

PORADA**
Wielu ludzi będzie żebrać o moderatora. Niektórzy będą chcieli pomóc z dobroci serca, inni z powodu przywilejów. Najgorsi są Ci, który będą chcieli zniszczyć serwer.. Należy zatem być rozważnym przy nadawaniu rang komukolwiek.
Pamiętaj też, że to nie gracze są dla Ciebie a Ty dla graczy. Bądź miły, uczynny, troskliwy a ludzie Cię pokochają. Nie oszukuj i nie naciągaj swoich graczy a zyskach ich zaufanie i lojalność. Staraj się także, by kadra byłą dojrzała i doświadczona, nie kierująca się emocjami. Młodego człowieka łatwiej sprowokować do niekontrolowanych czynów.

KROK 7.
Teraz pora popatrzeć na rozkwit serwera. Reklamuj go gdzie tylko się da i zachęcaj swoich graczy/ekipę do robienia tego samego. Ulepszaj swój serwer kiedy tylko będzie taka możliwość. Wpływa to na stabilność i bezpieczeństwo. Bądź miły i spróbuj nawiązać znajomość z właścicielami innych serwerów w ramach programu partnerskiego. Może to przynieść obopólne korzyści.
Jeśli zaskarbisz sobie serca ludzi mniej osób będzie Cię nienawidzić i atakować. Zapewni Ci to świetlaną przyszłość jako właściciel serwera Minecraft.

DODATKOWE PORADY***
- Jeśli planujesz olbrzymi serwer na ponad 150-200 slotów warto przerzucić się na CraftBukkit++ lub Spigot (ten drugi zwany jest high performance minecraft). Silniki te pracują wydajniej od innych przez co pozwalają na efektywniejsze wykorzystanie zasobów serwera.

- Stwórz dobrze wyglądające banery i grafiki swojego serwera i wykorzystuj je w swoich reklamach. Jest wiele osób, które za drobną opłatą zrobią Ci taką grafikę. Jest tez szansa, że masz w ekipie kogoś kto się na tym zna i zrobi to za darmo 

- Rozejrzyj się za ochroną przeciw atakom DDoS. Tego typu ataki są wyjątkowo uciążliwe, trudne do unieszkodliwienia i długotrwałe. Straty jakich możemy się przy nich doczekać to utrata graczy, destabilizacja pracy serwera, utrata części danych. Sama ochrona może być dość kosztowna lecz w wypadku dużych, samowystarczalnych serwerów jest konieczna. Historia pokazała już nie raz, że największe serwery padały na kolana pod wpływem ataków DDoS a gracze zniecierpliwienie opieszałością administracji odchodzili na serwery, które nie były atakowane. Jeśli ataki nie SA duże warto pokusić się o współpracę z serwisem cloudflare.com

- Uważaj na grieferów i oszustów próbujących zaszkodzić Twojemu serwerowi. Pozornie niewielkie zamieszanie spowodowane działaniem takich delikwentów może mieć poważne skutki w przyszłości. Stosuj pluginy zabezpieczające takie jak CoreProtect i WorldGuard.

Opublikowano

Powiem jedno.. Wow.

Komuś się chciało to napisać? Gratuluję. Oczywiście + za:

1. Pomysłowość

2. Chęci

3. Pomoc "gunwocraftom" ( Chociaż.. Nie, to nie jest plus.. No ale :/ )

Naprawde, nieźle.. Lecz zły dział, niestety. Poradniki zamieszczamy

http://www.mpcforum.pl/forum/450-minecraft-poradniki/

Dzięki. Ale przecież to jest poradnik do serwera , czyli musi tu być. Tutorial opisuje Zarządzanie serwerem :)

Opublikowano

Zaskakuje mnie ilość tekstu jaka została zawarta w tym poradniku. Jednak nie zgadzam się co do stron typu mclista. Według mnie owa lista nic nie daje bo praktycznie nikt nie szuka serwerów na takich listach. Obecnie najlepszą reklamą zapewniającą graczy jest ta nagrana przez youtuberów (oczywiście tych posiadających wyświetlenia).

Opublikowano

Zaskakuje mnie ilość tekstu jaka została zawarta w tym poradniku. Jednak nie zgadzam się co do stron typu mclista. Według mnie owa lista nic nie daje bo praktycznie nikt nie szuka serwerów na takich listach. Obecnie najlepszą reklamą zapewniającą graczy jest ta nagrana przez youtuberów (oczywiście tych posiadających wyświetlenia).

Dzięki za pozytywną opinię ale ja tak zdobyłem większość graczy na moim byłym serwerze (polskim) [tworzyłem także rosyjski serwer].

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

skakuje mnie ilość tekstu jaka została zawarta w tym poradniku. Jednak nie zgadzam się co do stron typu mclista. Według mnie owa lista nic nie daje bo praktycznie nikt nie szuka serwerów na takich listach. Obecnie najlepszą reklamą zapewniającą graczy jest ta nagrana przez youtuberów (oczywiście tych posiadających wyświetlenia).

Opublikowano

No niezła robota. Wątpię żeby "guwnocrafty" miały taki mózg żeby wszystko z tych kroków wypełnić :D Wykorzystam kilka kroków.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam świetną radę:

kup drogi serwer nawet na rok, dzięki temu nauczysz się jak nim zarządzać, a zrobisz to tylko dlatego żeby się kasa nie zmarnowała. Takie były moje początki :-D

.

• 6 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...