Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BSD] Konfiguracja Karty sieciowej ? "Hamachi"

Asti™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[?]
[?]
[?]
[?]

[R]
[E]
[K]
[L]
[A]
[M]
[A]

[?]
[?]
[?]
[?]
Witam szanowne MPCforum.

Ostatnio zacząłem znowu przeglądać forum i zauważyłem że przez 5 lat mało co się zmieniło z konfiguracją plików pod "Serwer Hamachi" ... 

No więc w takim razie kilka słów na ten temat. Jestem pewien że nigdy nie zastanawialiście się na konfiguracją Karty sieciowej w naszym wirtualnym systemie FreeBSD. Dlatego robiliście to schematycznie, według wszystkich poradników które znajdują się w sieci i nikt nigdy nie wytłumaczył dlaczego tak jest a nie inaczej oraz w jaki sposób to działa. Dlatego może tą informacją z którą się podzielę w jakiś sposób rozjaśni wasz tok myślenia oraz głupie stwierdzenia na temat złej konfiguracji.

Wiele "profesjonalnych" osób które piszę poradniki na temat stworzenia własnego prywatnego serwera Hamachi ciągle powtarzają ten sam schemat konfiguracji karty sieciowej chociaż nigdy nie zastanawiali się dlaczego tak to właśnie ma wyglądać oraz jak to działa. (tutaj przykładowa konfiguracja karty sieciowej)
52d09ae5291c8.jpg

Oczywiście nie mam zamiaru tłumaczyć każdego pojęcia w tej konfiguracji ponieważ wykorzystanie tego przez osoby  "słabo doświadczone/rozwiniętę umysłowo" będzie za trudne bądź niepotrzebne więc jaki jest sens objaśniania tego wszystkiego. (może jak będę miał czas to napiszę troszkę więcej na ten "Network Configuration" >> HOST, Domain, Name Serwer << ) 
Chciałbym jeszcze wspomnieć że osoba która stworzyła tę konfigurację musiała być bardzo zdolna skoro ten sposób działa do dziś. ponieważ teoretycznie nie ma tu błędnej konfiguracji wszystko jest w jak najlepszym porządku lecz zastanawiam się dlaczego przez tyle lat nikt nie przyjrzał się temu wszystkiemu.

Wyjaśnienie pojęć które znajdują się w konfiguracji (tak wiem nie odkryłem nic nowego)

Network Configuration --- Czyli najprościej tłumaczyć konfiguracja połączenia publicznego
IPv4 Gateway --- cóż jest to połączenie publiczne za pomocą IP dlatego wykorzystujemy tutaj program LogMeinHamachi który tworzy to połączenie między LocalHostem a osobą z zewnątrz.
Czyli standardowo wpisujemy tutaj adres IP z Hamachi z normalną końcówką.

Configuration for Interface em0 --- ta konfiguracja dotyczy LocalHosta czyli wymianą informacji wewnątrz jednego hosta.
Netmask  --- jest to maska podsieci. Zgodnie z RFC 3330 komunikacja w jednym komputerze możliwa jest poprzez adresy mieszczące się w puli 127.0.0.0/8. Jeżeli wystąpi odwołanie do adresu 127.x.x.x, gdzie za x podstawimy liczby od 0 do 255 (1 do 255 w przypadku ostatniego bajta), to zawsze odnosi się do hosta lokalnego. Odpowiada to masce sieciowej 255.0.0.0.
IPv4 Address -- działa na tej samej zasadzie co Gateway lecz tylko dla LocalHosta a dlaczego jest tutaj podane IP z Hamachi z końcówką 100? ponieważ w ten sposób łatwiej jest wpisać IP gdyż program wymyśla go za nas, nie jestem pewien ponieważ nie testowałem lecz może być tam dowolny zakres od 0 do 255 ktoś ustalił liczbę 100 gdyż jest łatwą do zapamiętania.

[G][Ł][Ó][W][N][Y]  [W][Ą][T][E][K]

No cóż chcę wam po prostu przekazać że do połączenia z wirtualną maszyną FreeBSD(która jest na naszym komputerze) nie potrzebujemy żadnego LogMeinHamachi lub PortMap'a po co nam te programy gdy łączymy się miedzy LocalHostem nie po to VirtualBox instaluje nam wewnętrzną wtyczkę między naszym komputerem a właśnie tym programem.

Informacja do wszystkich "profesjonalnych" techników którzy tworzą poradniki dla serwerów Hamachi nie wprowadzajcie innych użytkowników w błąd jeśli sami coś nie potraficie. 
wiele razy w komentarzach można zauważyć mnóstwo cytatów na temat "nie mogę połączyć się z serwerem" / "błąd połączenia z serwerem" wtedy wiele osób się wypowiada "A PortMap dobrze skonfigurowany ? a Hamachi uruchomione ?" to aż się robi śmieszne gdyż nie jesteście w stanie tego zrozumieć w jaki sposób to działa a zadajecie te same pytania bądź odpowiedzi. 

Dlatego odpowiednią konfiguracja połączenia między klientem a plikami serwerowymi jest użycie IP z IPv4 Address. (czyli nasze IP z końcówką 100) gdyż jest to nasze wewnętrzne połączenie za pomocą którego nasz komputer zaczyna wymieniać dane.
Również do połączenia z MySQL/SFTP nie potrzebne jest uruchamianie naszego wspaniałego PortMapa lub Hamachi. wystarczy użyć IP z IPv4 Address. Czyli nasze oklepane IP z końcówką 100.

Zapewne nie odkryłem nic nowego po prostu dzielę się informacją z innymi użytkownikami którzy o tym nie wiedzieli, gdyż edytowali wszystko ślepo wierząc "profesjonalnym poradnikom" 

Jak wygląda prawidłowe połączenie za pomocą IPv4 Address: <3 

Klient Metin2 ---> IPv4 Address ---> VirtualBox ---> IPv4 Address ---> Klient Metin2

Połączenie prawidłowe lecz nie potrzebne IPv4 Gateway (to tak jakby wchodzić do samochodu przez bagażnik)

Klient Metin2 --- IPv4 Gateway ---> LogMein Hamachi ---> Zapora systemu windows ---> PortMap ---> VirtualBox ---> IPv4 Gateway ---> PortMap ---> Zapora systemu windows ---> LogMein Hamachi ---> IPv4 Gateway ---> Klient Metin2 

Więc teraz po co sobie utrudniać życie i uruchamiać PortMapa , LogMein Hamachi, wyłączać zaporę systemu windows skoro można się łączyć w LocalHoscie. 
Ten sposób za pomocą IPv4 Gateway uruchamiamy jedynie wtedy gdy ktoś chcę się połączyć z naszym wirtualboxem z innego komputera.

Opublikowano

Wiesz że konfiguracja jest w temacie z plikami terenzo?

@antymix Wielu nowych sys. adminów napewno skorzysta ;3 ładnie napisane :D

Opublikowano

Wiesz że konfiguracja jest w temacie z plikami terenzo?

@antymix Wielu nowych sys. adminów napewno skorzysta ;3 ładnie napisane :D

Zgadza się konfiguracja jest w temacie z plikami Terenzo lecz nie temat miał na celu przekazanie informacji iż wcale nie potrzebujemy programów które są w każdym "profesjonalnym" poradniku. 

ponieważ są dwa rodzaje połączenia z plikami za pomocą IP (Network) a IP localHosta chciałem poinformować ze za pomocą połączenia LocalHosta nie potrzebujemy wcale uruchamiać LogeinHamachi czy portMapa jak to podają w każdym poradniku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...