Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik "Jaką rozdzielczość wybrać?"

DaN1o2pL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to nie ekran się pomniejsza i widać tak samo tylko te paski są jeszcze? nie wiem jak to w CS'ie, ale w innych grach to jakoś tak wygląda.

Opublikowano

A to nie ekran się pomniejsza i widać tak samo tylko te paski są jeszcze? nie wiem jak to w CS'ie, ale w innych grach to jakoś tak wygląda.

Ogólnie te paski powinny być do rogów, ale mi sie coś vegas zbuntował :D Nie, czarne paski możesz dodać, ale jeśli ich nie dodasz ekran sie rozciągnie :P

Opublikowano

4;3/16;9/16;10 to nie rozdzielczosc tylko aspect ratio

hitbox jest taki sam modele tez

polecam 3840x2160 bo mialem przyjemnosc na takiej zagrac

hiFG4ZA.png

Opublikowano

oczywiście, że jestem ;)

zmienia sie tylko ilosc pikseli jaka musisz przeleciec

jak wyjasnil to ktos madrzejszy od Ciebie, i zapewne w tej kwestii odemnie tez:

I hate to say it, but this video is misleading. While the models may appear bigger, they are no easier to hit, and the actual hit boxes are the same size they were before. Everything will move much faster horizontally, including your cross hair and players. Many people say it's easier to hit targets on stretched, but it's just placebo/what they are used to or like.

hiFG4ZA.png

Opublikowano

oczywiście, że jestem ;)

zmienia sie tylko ilosc pikseli jaka musisz przeleciec

jak wyjasnil to ktos madrzejszy od Ciebie, i zapewne w tej kwestii odemnie tez:

Dla mnie też wydaje się to głupie, ale coś musi w tym być, bo większość pro gamerów gra na takim aspekcie, wątpię żeby chodziło tu tylko o przyzwyczajenie.

b_560_95_1.png

Opublikowano

Dla mnie też wydaje się to głupie, ale coś musi w tym być, bo większość pro gamerów gra na takim aspekcie, wątpię żeby chodziło tu tylko o przyzwyczajenie.

Popieram, z moich doświadczeń wnioskuje że hitbox może się zwiększać przy rozdzielczości 4:3 ;)

Opublikowano

niestety chodzi tylko i wylacznie o to ludzie z CSS graja zazwyczaj na 16:10/16:9 bo tam sie na tym gralo a ludzie z 1.6 (ale nie kazdy, bo mozna sie przerzucic tez przeciez jak bodajze guardianinho, teraz gtr ma 1680x1050) pyka na tym do czego sie przyzwyczaili

you act as if there aren't any benefits to non-stretched or 4:3 black bars.  Most pros use 16:9 normal, a few use black bars or stretched.  usually the main reason for 4:3 is the pro is used to it from cs: 1.6.  4:3 makes the targets bigger, yes, but they are no easier to hit, it changes your x y sensitivity so hitting anything is hard unless your crosshair is at almost perfect height (which has been demonstrated by your misses at mid/suicide).  It also limits your peripheral vision.  16:9 gives you more peripheral vision, better aiming, consistency, and compatibility with any 16:9 monitor.  Making your enemies appear a few percent wider JUST ISN'T WORTH THAT.

This doesn't help you at all. This is just how you perceive another player when in the game when it is really the same size. its more like a placebo effect.  if the hit boxes were larger, it would actually be considered cheating since it is assisting you in ways that valve probably wouldn't allow, such as targets being easier to hit (Aim assistance).  plus, I hate low resolutions. and most people do aswell.

playing on 4:3 resolutions is still proven to be worse than playing on your NATIVE aspect ratio since it will make you less consistent. Sure, the target is wider. But since you are playing on a stretched resolution, your X sensitivity will infact be higher than your Y sensitivity! This only brings inconsistence and is bad. The only reason you have to play on a stretched resolution is if you played on it before knowing this because you are probably used to the difference in the X and Y sensitivity. Most pros were playing with 4:3 resolutions but when this fact was spread, many chose to switch to playing with blackbars or switched to playing with their native aspect ratio.

hiFG4ZA.png

Opublikowano

niestety chodzi tylko i wylacznie o to ludzie z CSS graja zazwyczaj na 16:10/16:9 bo tam sie na tym gralo a ludzie z 1.6 (ale nie kazdy, bo mozna sie przerzucic tez przeciez jak bodajze guardianinho, teraz gtr ma 1680x1050) pyka na tym do czego sie przyzwyczaili

Tak jak wspomniałem w filmiku wybór rozdzielczości (czy też proporcji) nie ma większego znaczenia, to podobnie jak z mitem że myszka pod csgo musi być płaska- totalna bzdura ;) Wszystko jest kwestią nawyków 

Opublikowano

Tak jak wspomniałem w filmiku wybór rozdzielczości (czy też proporcji) nie ma większego znaczenia, to podobnie jak z mitem że myszka pod csgo musi być płaska- totalna bzdura ;) Wszystko jest kwestią nawyków 

Więc nie ma w sumie sensu wstawiać poradnika w którym jedyne co mówisz to: graj na czym chcesz. Bo większość i tak to robi. :) Niemniej jednak liczę, że kolejny będzie już czymś faktycznie fajnym (hej, smoke na de_train, rusz dupsko :D).

Pozdrawiam.

hiFG4ZA.png

Opublikowano

Więc nie ma w sumie sensu wstawiać poradnika w którym jedyne co mówisz to: graj na czym chcesz. Bo większość i tak to robi. :) Niemniej jednak liczę, że kolejny będzie już czymś faktycznie fajnym (hej, smoke na de_train, rusz dupsko :D).

Pozdrawiam.

W poradniku wyjaśniałem różnicę między proporcjami 4/3, 16/9, 16/10 i omawiałem + i - każdej z nich więc myślę że dzięki tym wskazówkom łatwiej będzie wybrać odpowiednią rodzielczość czy też rozdziałkę.

A co do smoke na train to jak tylko będę miał czas to postaram się coś zrobić ;)

Dobra koniec spamu, czekam na Wasze refleksje co do filmiku :)

Opublikowano

A co do filmu - zrobiłeś postęp od poradnika o BH gdzie się jąkałeś, nie wiedziałeś co powiedzieć. Pracuj dalej.

hiFG4ZA.png

Opublikowano

Ja preferuję 4:3 1280x1080, bo wolę lepiej się skupić na danym obszarze.. awp i te sprawy;)

1280x1024 ? :)

Jedna z najdziwniejszych, można w tej cenie już mieć dobre 16:9, a skupianie się to taki troche bullshit :P jak coś zauważysz to i tak i tak wędrujesz poprzez stado pikseli

hiFG4ZA.png

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...