Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Napęd w laptopie działa, lecz nie wysuwa się

kmick

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam laptopa, niedawno niestety uległ zalaniu herbatą przez co lekko się zaczął kleić i nie działał cały dzień, na następny już wszystko było git kiedy wyschnął. Uszkodzeniu uległ jedynie napęd, działa, bo jak przyciskam świecą się diody i słychać jakby chciał się otworzyć lecz coś blokuje, wiecie może co to jest? Lapka próbowałem rozkręcać ale jest dziwne złożony/zabezpieczony i nici, ACER E15 E5-571G-329F.

Opublikowano

Ja przy moim starym komputerze, też miałem problem z wysunięciem się napędu, lecz po kilku/kilkunastu kliknięciach na przycisk wysuwania się, napęd zaczął normalnie chodzić.

Opublikowano

W napędzie powinien być niewielki otwór, w którym ukryty jest przycisk. Wciśnięcie go spowoduje zwolnienie blokady i nieznaczne wysunięcie tacki. Można ją wtedy złapać i wysunąć do końca. Może ten zabieg odblokuje mechanizm.

Opublikowano

zwolniłem blokadę, wysunęlo się o jakiś milimetr i tyle, nie mogę dalej wyciągnąć, co zrobić?

Nie masz jak złapać tacki, czy nie da się jej wyciągnąć? Jeśli to pierwsze, zwolnij blokadę używając większej siły, tacka powinna się wysunąć bardziej.
Opublikowano

Wystarczy wykręcić jedną śrubkę od spodu laptopa by wymontować napęd i poza laptopem próbować go otworzyć. Raczej byłby do wymiany.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie masz jak złapać tacki, czy nie da się jej wyciągnąć? Jeśli to pierwsze, zwolnij blokadę używając większej siły, tacka powinna się wysunąć bardziej.

Mogę wyciągnąc jedynie tą osłone napędu gdzie jest przycisk, zdejmuje to a tam dalej jest napęd w tym przyciskiem i diodką a tego nei da się wyciągnąć bo jest już głębiej, wkładałem również wykałaczke i nic. Napęd słychać jak przyciskam, świeci dioda. Wymontować nie mogę bo jak już to trzeba zdejmować całą obudowe (dziwnie te acery są skonstruowane) a jak już mam rozkręcać to jej sie nie da zdjąć jakby była zaplombowana.

Opublikowano

Co ty za bzdury piszesz, wykręcenie napędu DVD to tylko jedna śrubka od spodu i można wysunąć cały napęd. Czerwoną zaślepkę ( zalewa albo lak ) można ściągnąć jak masz po gwarancji. 

547681429544190148476.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czym ?  Miałeś tylko napęd wyciągnąć i wyczyścić.

Nie licz że ci ktoś napisze jak masz rozkręcić/zkręcić i wyczyścić napęd dvd z laptopa. 

Opublikowano

Czym ?  Miałeś tylko napęd wyciągnąć i wyczyścić.

Nie licz że ci ktoś napisze jak masz rozkręcić/zkręcić i wyczyścić napęd dvd z laptopa. 

Nie będę rozkręcał, czyścić nie bardzo umiem (nie wiem o co chodzi z czyszczeniem dvd). Lapek na gwarancji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...