Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile powinienem robić pompek?

Moysei

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 13 lat ważę około 57kg 170cm wzrostu, miesiąc temu nie potrafiłem zrobić ani jednej pompki, teraz na raz zrobię 10 max 15 ale nie wiem do czego dążyć ile w moim wieku powinienem robić pompek?

Opublikowano

Ja w twoim wieku robiłem ponad 40 non-stop, ale tylko po kilku tygodniach ćwiczeń. Jest taka aplikacja na Androida w której możesz sobie ustawić cel 100 pompek i ona wypisuje kiedy i ile powinieneś ćwiczyć żeby to osiągnąć. Wydaje mi sie jednak że w tym wieku powinno ćwiczyć sie tylko ogólnie a nie siłowo.

Opublikowano

170cm i 57kg? trochę mało.. przybierz na wadzę i dopiero zacznij ćwiczyć  ;)

linki w górę

Opublikowano

Ja w twoim wieku robiłem ponad 40 non-stop, ale tylko po kilku tygodniach ćwiczeń. Jest taka aplikacja na Androida w której możesz sobie ustawić cel 100 pompek i ona wypisuje kiedy i ile powinieneś ćwiczyć żeby to osiągnąć. Wydaje mi sie jednak że w tym wieku powinno ćwiczyć sie tylko ogólnie a nie siłowo.

Zrobisz pełne 40 pompek? 

@topic jeśli te 15 pompek jest od ziemi do pełnego wyprostu rąk, to dobry wynik. Zależy też jak robisz. Rób pompki na trice - więcej zrobisz.

Opublikowano

Kwestia robienia pompek to sprawa indywidualna. Nie ma czegoś takiego jak ilość pompek w danym wieku. Staraj się codziennie robić 1-2 pompki więcej.

Opublikowano

Kwestia indywidualna. 

Trening siłowy pozwoli Ci robić więcej pompek. Jest też taki program "100 pompek". Możesz spróbować - ludzie sobie chwalą i ponoć działa ;)

egq3SFm.png

Opublikowano

Rób je technicznie, nie na ilość. Opuszczaj się powoli a nie spadaj, troszkę szybciej się unoś. Rób też różne rodzaje, z nogami na podwyższeniu, z rękoma wąsko. Ćwicz powiedzmy 3/4x w tygodni po 4 serie na dzień. Raz  w tygodniu zwiększaj ilość pompek o 3 i szybko dojdziesz nawet do 50 :)

4008f620557c76b9gen.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A to indywidualna sprawa, widzę że ważysz za mało czyli jesteś chudy i nie masz mięśni, zrobisz masę bedziesz robić pompki :D

Nie ma mięśni - w łeb sie jebnij :)

@Moysei

Zastosuj progresje liniową, czyli zwiększaj co trening przykładowo po 2 pompki więcej do serii albo po 1 jeżeli sprawia Ci to problem :)

Gdy będziesz już wstanie zrobić przykładowe 20/30 pompek, możesz wrzucić do plecaka jakieś ciężary tak żebyś robił z dodatkowym obciążeniem pompki wtedy zobaczysz jak szybko progress idzie :)

Rozstawienia rąk mają duże znaczenie, warto stosować również na podwyższeniu co znacznie jest trudniejsze aczkolwiek bardziej rozwojowe :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

­Przy takiej wadze to bałbym  się ze sobie roczki połamiesz ;) Ale co nie ważne ile zrobisz ważne, że robisz i dążysz do tego aby je robić. Zrobisz ile dasz rade z czasem coraz więcej i więcej. Nie od razu Kraków zbudowano ;)

Pozdrówki !

sygna5cj2r.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...