Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pikseloza, problem z kartą graficzną?

Pun!sh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem ze swoim komputerem od wczoraj, otóż podczas grania na monitorach (używam dwóch) wyskoczyły piksele, jakieś zakłócenia i po chwili nastąpił restart komputera. Pojawiło się to okno, gdzie są opcje wyboru jak ma zostać uruchomiony komputer po crashu i co ciekawe JUŻ TUTAJ była owa pikseloza. O ile mi wiadomo na tym etapie komputer nie korzysta jeszcze z  zew. karty graficznej... Wybralem opcje uruchomienia komputera normalnie, ale zresetował się po windowsowym "Zapraszamy" i po ponownym uruchomieniu wszystko było ok! Posurfowałem trochę w necie m.in szukając jakiegoś rozwiązania i po ok 15min. znów zaczęły wyskakiwać pikselowe plamy, jednak dużo mniej, nie czekając znów na crash, sam uruchomiłem ponownie komputer i wszystko było ok. Odpaliłem grę i znów po ok 15min wyskoczyło tyle plam, że komputer znów sam się zrestartował i znów nawet podczas tego wyboru były piksele.

Karta graficzna: nVidia GF 460 GTX

Kartę wyciągnąłem z PC, pooglądałem, nie ma nic przypalonego, dla pewności wyczyściłem całego kompa i karte (choć robiłem to niecały miesiąc temu) i nic nie dało. Zrobiłem również format i zainstalowałem na nowo sterowniki - również nic.

Co do temperatur to zawsze byłem na nie uczulony i bardzo często podczas grania miałem na drugim monitorze uruchomiony program HWMonitor. Tem. procesora i karty podczas grania nie przekraczają 52-54C.

Nie mam już pomysłu. Dodam, że po formacie ok. godzinę robilem coś na PC bez instalacji sterowników do karty i wszystko było ok, a po zainstalowaniu 10-15min przeglądania stron i zaczęły się pojawiać plamy...

Jakaś rada? Pomysł?

Win 7 64 bity

EDIT:

dzisiaj jeszcze sobie testowałem i po uruchomieniu, nawet jak nic nie robię to po ok. 15 min ekran się zawiesza. Myszka chodzi normalnie, ale nie da się nic zrobić.

Opublikowano

Próbuję ale kurde jestem już w grze ponad 20 min i jak na razie zero problemów.

Ale nie tak to wygląda, plamy są dużo większe i hm... Bardziej kolorowe.

Ok pojawiły się jakieś zakłócenia, zrobiłem screen, wklejam do painta a tam zero problemów, wszystko jest ok.

Opublikowano

Mam tylko te dwa monitory, na obu są zakłócenia a chyba nie ma opcji, aby naraz oba się popsuły...

Jeszcze takie info - wcześniej (ale b. rzadko może raz na 2 tyg) gasły oba monitory na 1-2sek i załączały się ponownie z chmurką w prawym roku, że sterownik do karty graf. przestał działać, ale odzyskał sprawność..., Dzisiaj też to miałem, może chodzi o sterowniki? Tylko, że po formacie zainstalowałem inne i problem nadal jest...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...