Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Router

Swifty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj zakupiłem router tplink wr841N.Wykonywałem testy na speedteście i wychodziło 19 mb/s (mam 20).

Za pomocą wi-fi połączyłem go z komórką(LG L5) i wykonałem speedtest. I tutaj jest problem.Wyszło ledwo 3 mb/s.Co jest tego przyczyną ? 

Opublikowano

Sprawdz innym urządzeniem jak komorka np laptop :)

Zawsze na wifi będziesz miał mniejsza predkosc jak przez kabel.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Na tablecie dobry wynik,bo pokazało 11 mb/s (Brat używał wtedy kompa więc wynik jest jak najbardziej ok),ale na telefonie max 3 mb/s pokazuje...

Opublikowano

Widocznie telefon wykorzystuje maksymalnie 3mb/s. L5 to dosysc słaby i stary na obecne czasy telefon,widocznie przesylowosc jego łączą to maksymalnie 4 3mb.

Opublikowano

Nie pisz głupot, bo telefon obsługuje WiFi w standardzie N, od 150Mb/s do 600Mb/s.

W tym momencie to właśnie TY piszesz głupoty. Obsługuje:

WLAN (IEEE 802.11b/g/n)

Ale działa jedynie do:

Maksymalna szybkość pobierania danych (HSDPA) – 7,20 Mb/s

Więc to, że działa w standardzie WLAN wymienionym wyżej nie oznacza, że będzie wykorzystywało jego pełne możliwości.

Gdybys chociaż trochę poczytał o tym telefonie i przesyle danych wiedział byś tak oczywistą sprawę.

Do autora:

Teoretycznie maksymalna prędkość internetu jaka będzie działała na telefonie to 7,2 Mb/s - teoretycznie.

Opublikowano

HSDPA, czyli mobilne połączenie. Jakoś też posiadałem L5 i bez problemu działało na 10Mb/s, tablet też ma to samo napisane i jest 10. Wiem co piszę.

Jeśli łaczy się przez mobilny internet to jest ok, ale WiFi nie!!

Opublikowano

Internetu z modemu tak , ale po WiFi jeszcze więcej dokładnie tyle i maksymalnie może wyciągnąć czyli 150 Mb/s

Jak widać pojęcia obydwoje nie macie o czym piszecie. Pomieszaliście pojęcia transferów przez wifi i modem. Prędkości pomiędzy routerem a telefonem jak najbardziej są na pewno dobre i wynoszą do 150 Mb/s bo tytle wyciągnie karta telefonu i routera jeśli są takie same .   

Normalnie maksymalnym transferem z internetu na telefonie zawsze będzie  transfer łącza modemu. 

Inna sprawa to faktyczne  połączenia przez WIFi dla  telefonu, z reguły są dość wolne i ograniczone przez producentów, określane maksymalne prędkości mają tylko w sieci lokalnej dla sieci zewnętrznych  ( dostęp do  internetu )  transfery rzadko przekraczają 3-5 Mb/s mimo że routery sa wpięte do kilkukrotnie lepszego łącza. Problem raczej natury technicznej to nie jest, jedynie związany z nieznajomością budowy a co za tym idzie i transferów sprzętu typu telefon czy router.

Tak dosłownie i w praktyce, prędkości uzyskiwane przy transferach, zwłaszcza przy zapisie ograniczone są przez pamięć wewnętrzną telefonu i jej zbyt wolny zapis porównywalny do kart pamięci klasy 4 -> 32 Mb/s (4 MB/s)

Prędkość łącza w routerze to 20 Mbps ( mega bitach na sekunde  ) a w telefonie podaje w 3 MB/s ( mega bajtach na sekundę ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@CiasteczkoMen Czemu miałbym pisać głupoty? Widzę dobrze,trzymając telefon przy samym routerze i prędkość wychodzi ledwo 3 mb/s(sprawdzałem chyba na 2 różnych aplikacjach do testowania prędkości).

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Niedługo wymiana telefonu to zobaczy się jak to na innym będzie :P 

Opublikowano

Tak na tablecie :P i tam było 12 Mb/s,ale mój brat w tym samym czasie używał kompa,więc wyniki jest ok.

A mam pytanie. Czy mogę dokupić do tego routera inne antenki? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...