Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt sieci strukturalnej w Biurze Rachunkowym - pomysły i opinie

LinerPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W tym temacie chciałbym prosić o pomoc przy projektowaniu sieci strukturalnej w Biurze rachunkowym. Nie chce gotowca, chcę tylko wiedzieć jakie macie pomysły lub opinie.

Pierwsze moje pytanie to ile pomieszczeń może mieć biuro? Chciałbym to zrobić dobrze, nie chce mieć kiepskiej oceny :)

Kolejne pytanie to czy taki zestaw wystarczy:

Zasoby:

-routery TP-LINK AC1750 Archer C7(20 sztuk)- 9000zł

-Switch TP-LINK TL-SG2452(5 sztuk)- 6750zł

-Kabel światłowodowy Z-XOTKtsdD 24J bębnowy(1000m) - ok 8700zł

-wtyki LAN (200 sztuk) - 40 zł

-gniazda RJ45 (50 sztuk) - ok 1000zł

-kanały kablowe(200 sztuk) - 7300zł

-9U / 450mm - szafa wisząca RACK 19'' LINKBASIC czarna RAL9004(5 sztuk) - 1700zł

-wiertarki (5 sztuk) - ok 2000zł

-wkręty i inne narzędzia -ok 300zł

Proszę o wypowiedź kogoś, kto ma pojęcie i nie chcę żeby odpowiedź wyglądała typu: szukaj w google... Jak już to zapodajcie linka, który ułatwi mi pracę, tym bardziej, że i tak to sam zrobię tylko potrzebna mi pomoc ;)

Z góry dzięki !

Opublikowano

Ja miałem na 30 kompów to zrobiłem 10 pokojów po 3 kompy, Wystarczyło poprowadzić kable od serwera do pomieszczeń, zrobić jakieś symbole gniazdek, wymiary. Dobra opcją może być coś z piętrami w twoim wykonaniu bi nasz aż 50 gniazdek. W dodatku nie masz kosztów robocizny. 

Opublikowano

A zrobić pomieszczenie specjalne dla serwera czy można go umieścić np w pokoju dla szefa?

I czy robić też pomieszczenie dla sprzątaczek?

A co do robocizny to w sensie co tu wliczyć? Montaż okablowania itp czy co? :D

Opublikowano

Serwer możesz chyba walnąć do sprzątaczek - ale muszą być porządne, żeby co jakiś czas serwer czyściły. I możesz im zrobić pomieszczenie z gospodarczym.­

aw

Opublikowano

ja jebie tu chodzi o umiejętność projektowania sieci, a niedojebanego pokoju dla sprzątaczki, a serwer najlepiej umieść w pustym pokoju najlepiej a jak już nie to oddalony od biurek.

Robocizna czyli poprzykręcanie, puszczenie przewodu itp. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...