Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skrypt na samochody

GalaxyGamer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szukałem w internecie skryptu na samochody, lecz go nie znalazłem. Postanowiłem więc go napisać samodzielnie. No i udało się!

Po co zrobiłem skrypt?

Niektórym osobom (tak jak mi) może na serwerze nie działać plugin na samochody albo po prostu wolą skrypty.

Jak to działa?

Skrypt wykorzystuje do działania wagonik. Po wejściu do wagonika pojawi się informacja, że należy uzupełnić paliwo. Można to zrobić węglem kamiennym (daje 20 punktów paliwa) albo drzewnym (16 punktów paliwa). Jeśli wagonik przed uzupełnieniem był rozładowany, to należy usiąść do niego ponownie i cieszyć się jazdą :D

Paliwo zużywa się szybciej podczas jazdy pod górę i w wodzie.

Link do skryptu:

wersja 1.1 (podziękowania dla Qwant1 za pomoc w optymalizacji):

http://pastebin.com/SRjxfHQX

- poprawa wiadomości

- zastąpienie loop 999999 times pętlą while

- zmiana typu zmiennych

wersja 1.0:

http://pastebin.com/tcSN86rA

(jest tam coś takiego: loop 999999 times. Jeśli uważasz, że może od tego wybuchnąć serwer, to zmniejsz tą liczbę, jednak pamiętaj, że zbyt duże zmniejszenie może (nie musi) powodować zatrzymywanie się pojazdu)

Niestety wadą skryptu jest trochę tandetne sterowanie ;/ Nie mam żadnych pomysłów, żeby to naprawić.

Jeśli masz jakieś propozycje to napisz :)

Opublikowano

5 takich samochodów a was skript wybuchnie B)
Nie polecam serwer wybuchnie.

on vehicle enter:
        wait 0.11 second
        loop 999999 times: 

­

Opublikowano

5 takich samochodów a was skript wybuchnie B)

Nie polecam serwer wybuchnie.

on vehicle enter:
        wait 0.11 second
        loop 999999 times: 

­

Serwer wybuchnie? Testowałem te samochody i nie zauważyłem żadnych błędów w konsoli, crashów itp. Jeśli wiesz, jak to zastąpić czymś, co według ciebie może nie wysadzić serwera, to napisz :)

Opublikowano

Serwer wybuchnie? Testowałem te samochody i nie zauważyłem żadnych błędów w konsoli, crashów itp. Jeśli wiesz, jak to zastąpić czymś, co według ciebie może nie wysadzić serwera, to napisz :)

Testowałeś SAM a nie jak byłoby z 50 osób na serwerze.

@topic.

Po co skript skoro jest plugin CarZ? :>

Opublikowano

@NetherSky_

No to zawsze można zmniejszyć już liczbę tych powtórzeń, niech będzie :)

Skrypt jest przeznaczony dla ludzi, którym ten plugin może nie zadziałać albo wolą skrypt (np. mi pluginy na samochody szwankują).

Opublikowano

Pętle times możesz zastąpić pętlą while.

Co do kodu jest on arcy mało wydajny i mało estetyczny.

Radzę usunąć te zmienne i użyć hashmap'y.

Mimo wszystko coś nowego co jest w sumie niespotykane na tym forum.

Opublikowano

@Qwant1

Pętle times zastąpię w wersji 1.1 pętlą while :)

A co do hashmapy - to jest chyba element z WildSkripta, którego nie używam, więc raczej to się nie zmieni.

Opublikowano

@Qwant1

Pętle times zastąpię w wersji 1.1 pętlą while :)

A co do hashmapy - to jest chyba element z WildSkripta, którego nie używam, więc raczej to się nie zmieni.

To zrób przynajmniej, aby zmienne się usuwały, gdyż one tylko zapełniają plik variables, dbaj o optymalizacje, pamiętaj tym więcej zmiennych tym większe obciążenie dla dysku i generalnie wolniej działa co wiąże się z dłuższym uruchomieniem serwera oraz przy naprawdę dużej ilości danych nawet z zacinaniem się serwera i nawet spadki tps.

Opublikowano

A masz wersje Skripta 2.1.2?

Jeśli skrypt nie działa to pokaż błędy w konsoli :) Razem jakoś zaradzimy. A i pamiętaj, żeby kopiować z "RAW Paste Data", inaczej będą błędy.

Opublikowano

Kiedyś nie było takich nie potrzebnych rzeczy, no ale wszystko się zmienia, napewno komuś się przyda :)

895041b0b72123aamed.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie skrypt jest spoko i dla ludzi co lubią RolePlay albo jakieś wyścigi (nie wiem po prostu zmyślam xD)

To niezły jest.

I tak dalej ziom!

50>100>150>200>250>300>350>400>450>500

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...