Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Reverse DNS niech mi ktoś wytłumaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, na moim vps mam opcje RevDNS i chciał bym żeby adres mojastrona.pl (lub np cs.mojastrona.pl) było kierowane na ip VPS'a 12.345.67.89 ale przy wchodzeniu na stronę miało by odpalać stronę internetową na ip 98.765.43.21 i teraz nie wiem czy to jest możliwe

Jak by ktoś nie ogarnął o co mi chodzi to:
Wbijamy do cs'a i wpisujemy cs.mojastrona.pl (jako ip serwera) i łączy to cudo nas z VPS'em który ma IP numeryczne 12.345.67.89
Wbijamy np. do Firefox'a i wpisujemy mojastrona.pl i łączy to nam z maszyną na której stoi strona www i ta maszyna ma adres numeryczny 98.765.43.21

Nie chodzi mi jak to zrobić bo hosting zrobi to za mnie, tylko pytam jak to działa i czy to co napisałem jest możliwe.

Opublikowano

Podłączasz mojastrona.pl normalnie pod serwer WWW.

Tworzysz subdomenę cs.mojastrona.pl

Rekord A dla subdomeny na ip VPSa jeśli port jest domyślny. (Nie wiem jak jest z portami w CSie) Jeśli nie to SRV

Reverse DNS nie jest raczej potrzebny.

Autorski plugin na gildie!

newlogo.png

Opublikowano

se7zrw.jpg

Dobrze ustawione jest?? (wiadomo dns'y mi się dopiero za jakiś czas ogarną, więc pytam was tutaj) (oczywiście mam inną domenę i inne IP, to jest przykład tylko)

Opublikowano

pytam, bo były tam jeszcze rekordy typu mojastrona.pl. (kropka po pl) i nie wiem czy mam zrobić bez kropki po pl czy z kropką:

Opublikowano

Nie jestem jakiś bardzo obcykany w DNSach, ale kropkę tak jak mówisz widziałem przy SRV. Jestem całkiem pewien że zadziała bez tej kropki. Po prostu domena.pl A 127.0.0.1

Autorski plugin na gildie!

newlogo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...