Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poprawa Questu Panelu Game Mastera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"ponieważ przy wpisaniu /qc pojawia się błąd." jaki błąd? "Nie załaduje ci tego bo jesteś rudy?" Może napisz ten błąd ...

W ogóle nasrane masz w tym queście 0 tabów..

Opublikowano

Nie masz w bazie pozmienianych tabelek np  na saccount?

Opublikowano

@przedek , sam jesteś rudy ;v Myślałem że nie warto wypisywać tutaj tego błędu iż no chyba każdy powinien znać błąd z "/qc" na plikach 34k/terenzo , ale dobrze skoro tak to proszę: 

Abort trap (core dumped)
Error ocurred on compile!

@1361622928-U485574.pngImmanuel , wypisałem już w Code. Chociaż nie wiem nadal po co wam ss błędu skoro kazdy powinien znać błąd po wpisaniu "/qc" i złym działaniu questa. :/

@TM-r3acT , poprawnie wpisuję nazwę w "/qc" na plikach Terenzo trzeba wpisać tylko /qc w konsolce i dopisać linijkę w pliku quest_list. Quest coś nie działczy, możliwe że brakuje gdzieś jakaś spacja jak to zawsze ;x..

@Neilvite , Nie normalne są nazwy tabelek, "account" "player" itd, czyste pliczki Terenzo / 34k :)

image.png

Opublikowano

@przedek , sam jesteś rudy ;v Myślałem że nie warto wypisywać tutaj tego błędu iż no chyba każdy powinien znać błąd z "/qc" na plikach 34k/terenzo , ale dobrze skoro tak to proszę: 

Abort trap (core dumped)
Error ocurred on compile!

@1361622928-U485574.pngImmanuel , wypisałem już w Code. Chociaż nie wiem nadal po co wam ss błędu skoro kazdy powinien znać błąd po wpisaniu "/qc" i złym działaniu questa. :/

@TM-r3acT , poprawnie wpisuję nazwę w "/qc" na plikach Terenzo trzeba wpisać tylko /qc w konsolce i dopisać linijkę w pliku quest_list. Quest coś nie działczy, możliwe że brakuje gdzieś jakaś spacja jak to zawsze ;x..

@Neilvite , Nie normalne są nazwy tabelek, "account" "player" itd, czyste pliczki Terenzo / 34k :)

odniosę się do odpowiedzi, którą skierowałeś do @1361622928-U485574.pngImmanuel jak każdy? przecież nie wszędzie robisz ten sam błąd no nie?

co do mojej odpowiedzi, to sprawdziłem u siebie quest i wszystko działa poprawnie, coś musiałeś namieszać u Siebie 

Opublikowano
quest panel_admina begin

state start begin

when 69000.use with pc.is_gm() begin

say_reward("Książka Administratora:")

local s = select("Zbanuj Gracza", "Odbanuj Gracza", "Zbanuj Gracza Czasowo", "Wyjdź ")

if s == 4 then

return

elseif s == 1 then

say("Podaj nick gracza:")

local nick = input()

say("Podaj powód zbanowania:")

local powod = input()

say("Na pewno chcesz zbanować?")

local na_pewno = select("Tak", "Nie")

if na_pewno == 2 then

return

elseif na_pewno == 1 then

local kto = pc.get_name()

local id = query("SELECT account_id FROM tplayer.player WHERE name = '"..nick.."';")

query("UPDATE account.account SET status = 'BLOCK' WHERE id = '"..id.."';")

query("UPDATE account.account SET channel_company = '"..powod.."' WHERE id = '"..id.."';")

query("UPDATE account.account SET zbanowal = '"..kto.."' WHERE id = '"..id.."';")

notice_all("Gracz o nicku "..nick.." został Zablokowany Permamentnie! ")

notice_all("Powodem Blokady jest: "..powod.." ! ")

end

elseif s == 2 then

say("Podaj nick gracza:")

local nick = input()

say("Na pewno chcesz odbanować gracza?")

local na_pewno = select("Tak", "Nie")

if na_pewno == 2 then

return

elseif na_pewno == 1 then

local id = query("SELECT account_id FROM tplayer.player WHERE name = '"..nick.."';")

query("UPDATE account.account SET status = 'OK', availDt = '0000-00-00 00:00:00' WHERE id = '"..id.."';")

notice_all("Gracz o nicku "..nick.." został Odblokowany! ")

end

elseif s == 3 then

say("Podaj nick:")

local nick = input()

say("Podaj do Kiedy ma zostać zbanowany przyjmująć że :")

say_red("1=24h , 2=48h , 3=72h I tak dalej[ENTER] ")

local day = input()

say("[ENTER]Podaj Powód Blokady ")

local powod = input()

say("Na pewno chcesz zbanować?")

local tak = select("Tak", "Nie")

if tak == 2 then

return

elseif tak == 1 then

query("update account.account set availDt = date_add(now(),INTERVAL "..day.." DAY) where id='"..id.."';")

query("UPDATE account.account SET channel_company = '"..powod.."' WHERE id = '"..id.."';")

notice_all("Gracz o nicku "..nick.." został Zablokowany ")

notice_all("Blokada Będzie Trwać "..day.." Dni Powód Blokady: "..powod.." ! ")

end

end

end

end

end

zapenwe jak to terenzo to nie masz id 69010

Opublikowano

@Neilvite włąsnie problem że owe ID Jest, spróbuje z innym i dam edita ;v

@TM-r3acT Sec :) Sprawdzę na innym ID, bo mi się wydaje że quest tez jest dobry.

Niestety u mnie Quest nie działa, z innym ID występuje ten sam błąd :/

image.png

Opublikowano

co wpisujesz w konsoli żeby wczytać questa? :) i SS błędu jest potrzeby bo skąd ja mam wiedzieć jaki ci błąd wyskakuje ;-; a nie mam gdzie go sprawdzić..

Opublikowano

@przedek napisałem już błąd jaki wyskakuje w konsolce ;-; Żeby wczytać Questa wpisuje samo "/qc" i dopisuje do "quest_list" w innych questach tyle wystarcza :P Tutaj jest coś zrąbane ;v

image.png

Opublikowano

to spróbuj zmienic kodowanie w queście albo w say między znakiem specjalnym lub polskim znakiem, a cudzysłowem daj spacje. I Ewentualnie zrób taby

Opublikowano

@przedek Niestety, nadal to samo ;v Tabów nie zrobię bo nie potrafię, ale jeden serwer z którego to wyciagnąłem nie posiadał ich więc nie w tym problem chyba ;/

image.png

Opublikowano

@Refresh

Czy jest możliwe że trzeba dodać gdzieś jeszcze do jakiegos pliku aby dany skrypt zadziałał? Może wymaga dodania czegoś, jakiejś funkcji?

image.png

Opublikowano

to ty powinieneś wiedzieć czy masz wszystkie funkcje nie my... innym działa quest tylko nie tobie.. najwyraźniej źle go dodajesz. Poczytaj poradniki jak poprawnie dodac quest na serwer

Opublikowano

"ponieważ przy wpisaniu /qc pojawia się błąd." jaki błąd? "Nie załaduje ci tego bo jesteś rudy?" Może napisz ten błąd ...

W ogóle nasrane masz w tym queście 0 tabów..

to spróbuj zmienic kodowanie w queście albo w say między znakiem specjalnym lub polskim znakiem, a cudzysłowem daj spacje. I Ewentualnie zrób taby

Taby nic nie mają do kompilacji questa. Zaczęto je robić tylko dla estetyki.

@topic Sprawdź czy masz funkcje query w questlib oraz w function 

1EPZ6G.gif

Opublikowano

@DonMamutos Nic nie dodawałem do questlibu oraz w function, możliwe tylko dlatego że ten quest nie chodzi ponieważ nie ma dodanej banicji w tych plikach, w sumie czyste Terenzo 34k :D

Znalazłem coś takiego na mpcforum:

function query(sql)
user = "mt2"
pw = "mt2!@#"
local var = {}
var.pre = ''
if user ~= nil then
var.pre = var.pre..' -u'..user
end
if pw ~= nil then
var.pre = var.pre..' -p'..pw
end
var.scriptfile = 'sc_'..pc.get_name()..number(1,999)..number(2,999)..number(3,999)
var.outputfile = 'op_'..pc.get_name()..number(1,999)..number(2,999)..number(3,999)
sql = string.gsub(sql,'"',"'")
var.str = "/usr/local/bin/mysql -N -L "..var.pre.." < "..var.scriptfile.." > "..var.outputfile
script = io.open(var.scriptfile,"a+")
script:write(sql)
script:close()
os.execute(var.str)
back = io.open(var.outputfile)
quer = back:read()
back:flush()
back:close()
os.remove(var.scriptfile)
os.remove(var.outputfile)
return quer
end

Może to gdzieś trzeba wrzucić jednak? :P Tylko pytanie Gdzie w temacie z chyba tym samym questem piszę o tym że do questlib w folder quest . ;v

@przedek Jak ja mam wiedzieć skoro Quest został zapożyczony z.. Aline2 ? Chyba z Aline, więc niestety nie wiem.

image.png

Opublikowano

Wrzuć to na sam dół pliku questlib.lua który masz w folderze z questami oraz na sam dół pliku quest_functions dodaj "query"

Pamiętaj że musisz w tej linicje : 

user = "mt2"
pw = "mt2!@#"

Podać passy do Twojego usera mysql.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Ale funkcje są u ciebie na serwerze.. a wykorzystane tylko w queście.

Taby nic nie mają do kompilacji questa. Zaczęto je robić tylko dla estetyki.

@topic Sprawdź czy masz funkcje query w questlib oraz w function 

Tak wiem że taby nie mają nic do tego. Chodziło mi o to że jest nieestetycznie i nieprzyjemnie się czyta ...

Opublikowano

@DonMamutos Działa poprawnie, nie ma żadnego błędu po wpisaniu /qc Ale teraz jest kolejny problem, mianowicie gdy chce kogoś zbanować w przedmiocie to, ukazuje się tylko: "Podaj do kiedy ma zostać Zbanowany Przyjmując że:" i to koniec, reszta się nie pokazuje, kolejny problemik ;v

image.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...