Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Obciążenie dysku - Host usługi: system lokalny

pablofootball

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zwróciłem ostatnio uwagę, że mój pół roczny komputer dosyć głośno pracuje, a dioda sygnalizująca pracę dysku świeci się prawie ciągle. Po sprawdzeniu Menedżera Zadań widzę, że najbardziej obciążające dysk procesy to System, Host usługi: system lokalny oraz 2 poboczne procesy Avasta. Poniżej wklejam screena gdzie są one zaznaczone (jednego z avastowych procesów nie mogłem znaleźć, poza tym screen został zrobiony w czasie względnego "spokoju"), dodam, że te procesy jakby wymieniają się największym obciążeniem.

jsn04Gc.png

Specyfikacja komputera: 
Intel i5 4690K

GTX 760

Płyta ASRock Z87 Extreme 3

8 GB RAM

no i dysk WD Caviar Blue 1 TB (podzielony na 2 partycje)

Czekam na odpowiedzi :)

Opublikowano

Gdzie tu widzisz to straszne obciążenie przez usługi systemowe ? Więcej obciąża taki syf jak TeamSpeak ­, chrome czy mozilla.

Lepiej nie patrz na to co tam pisze skoro pojęcia nawet nie masz co odczytujesz  i do czego służy.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

poza tym screen został zrobiony w czasie względnego "spokoju"

Ktosiu proszę cię żebyś następnym razem przeczytał cały mój post zanim napiszesz jakąś głupotę...

Opublikowano

Steam/Avast/Chrome/TS3/Skype to raczej wszystko. Zauważyłem ostatnio że dzieje się to najczęściej kiedy gram sobie w ETS2 z modami. Przetestuję sobie to zaraz i napiszę w edicie.

Opublikowano

i tu masz odpowiedz: wszystko przez mody w ets2, w innych grach tez bys mial to grajac na modach, no i zalezy tez od wykonanego mody( waga,skrypty itp)

Opublikowano

Skoro pojawiła się nowa odpowiedź to nie będę edytował :)

Z tego co sprawdziłem to ETS się do tego nie ima, aczkolwiek byłem na kawałku mapy, która nie jest modyfikacją. Spróbuję jeszcze przejechać się na jakieś mapy z modów...

Edit: Kiedy dotarłem na mapę z moda to w menedżerze zadań znalazłem jeszcze jeden proces - Windows Driver Foundation, a kiedy go zakończyłem to obciążać zaczęły System i Host usługi...

4Uwleah.png

Obciążenie potrwało kilka minut i się wszystko ogarnęło :)

Mam też takie pytanie: czy obciążenie dysku na 100% przez dłuższy czas może go uszkodzić/zmniejszyć jego żywotność?

Opublikowano

Nadal twierdzę że nie potrafisz odczytać nawet informacji wyświetlanych przez menedżera.

Czepiasz się usług systemowych które ­działają jak należy, akurat w twoim przypadku uruchamiane są właśnie przez grę czy programy ( do obsługi modów , skryptów czy frameworka ). W końcu to są usługi SYSTEMOWE bez których nawet nie uruchomisz czegokolwiek a  o działaniu bez nich gry mógł byś zapomnieć całkowicie.

Nie wiem jak ty sobie wyobrażasz granie w grę bez używania dysku; zapisywaniu i odczytywaniu danych na bieżąco w swapie czy w pamięci ( operacje w pamięci wymagają danych WCZYTYWANYCH z dysku  czyli jego uzywania) . Najlepiej nie graj i nie uruchamiaj nic wcale to nie będziesz miał żadnego obciążenia. Czy tak ciężko jest zrozumieć że system bez użycia dysku nic nie zrobi a tym bardziej gra bez usług systemowych stanie się tylko plikami na dysku które możesz sobie zobaczyć explorerze a nie uruchomić jako program. 

Nie masz i nie miałeś nigdy żadnych problemów, nie ogarniasz po prostu zasad na jakich działa system i urządzenia z jakich korzysta dyski czy pamięć RAM.  Niewłaściwa interpretacja danych menedżera często prowadzi do bezsensownej paranoi i ubzdurania sobie ze są problemy tam gdzie ich wcale nie ma.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tyle że nigdy nie spotkałem się z przypadkiem, żeby jeden proces systemowy potrafił trzymać dysk bez przerwy w stu-procentowym wykorzystaniu. Poza tym dzieje się to tylko przy jednej grze i tylko przy mapach z modów. Może uważasz, że nie umiem odczytać wskazań menedżera zadań, ale świecąca się bez przerwy czerwona dioda wskazująca pracę dysku martwi mnie i dlatego powstał ten temat...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podpinam się i wykopuje, strasznie uciążliwe te procesy... tak mi obciążają, że szok... a ja myślałem, że to antywirus tak mi obciążał... proszę o pomoc... to tak irytuje... 1600 zł laptop i taki kurde z pół roku i tak kopcą go w dysku te same procesy? Albo windows 8.1 to diabelstwo albo nwm...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...