Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows czy Ubuntu?

Michios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moge z windowsa wejsc do ubuntu w kazdej chwili ale mam kilka pytan:

-Co jest lepsze jesli chodzi o nagrywanie i tworzenie muzyki

-Czy na ubuntu jest chrome

-Czy na ubuntu jest cs go i lol (league of legends)

-Jesli na stronie producenta sa sterowniki pod linuxa ( grafika ) to nie bede mial z nia problemow ?

-Jak zainstalowac ubuntu 

-Czy forum ubun*u.pl to dobre forum dla poczatkujacego

-Mam notebooka nie komputer, czy jest specjalne wydanie wlasnie pod to ?

sygna.png

Opublikowano

A więc tak:

1. Możiwości są, ale sam się tym nie zajmuję, więc nie wiem gdzie lepiej.

2. Jest Chrome

3. Cs GO z tego co wiem jest natywnie wspierany(steam dla linuxa) i nie powinno być większych problemów. Natomiast LoL tylko przez Wine/PlayOnLinux przy odrobinie kombinowania (nieco więcej, jeśli jesteś początkujący) powinno działać.

4. Generalnie nie ma z tym problemów, ale zależy co to za laptop i jakiej grafiki/grafik używa. Trzeba niekiedy coś doinstalować/pokombinować jeśli sprzęt korzysta z np. NVidia Optimus.

5. http://tech-online.pl/instalacja-ubuntu-14-04-krok-po-kroku/  i tu  http://start.ubuntu.pl/installing.html

6. Generalnie tak. Społeczność dosyć przyjazna i pomocna.

7. Nie ma specjalnego wydania, na normalnym wszystko działa.

Jeśli chodzi ci natomiast o oszczędzanie energii, to istnieją narzędzia typu laptop mode tools, pomagające w tym, ewentualnie zastosowanie zoptymalizowanej wersji kernela.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Szczerze, to nie polecam Ci Ubuntu. Nie dlatego, że jest zły, ale skoro korzystałeś przez praktyczne całe swoje życie z Windowsa, to się do Ubuntu nie przyzwyczaisz i tak częściej będziesz korzystał z Win. Zainstalowałem Ubuntu na chwilę, bo chciałem sprawdzić jaki ten system jest i powiem Ci że żałowałem. Nie okiełznasz się z tym, że w linuxie nie ma plików .exe itd. Ubuntu jest po prostu inny, jeżeli korzystałeś dotychczas z Windowsa to będziesz musiał bardzo długo się przyzwyczajać, ogólnie to nie polecam. Pozdrawiam.

Opublikowano

Szczerze, to nie polecam Ci Ubuntu. Nie dlatego, że jest zły, ale skoro korzystałeś przez praktyczne całe swoje życie z Windowsa, to się do Ubuntu nie przyzwyczaisz i tak częściej będziesz korzystał z Win. Zainstalowałem Ubuntu na chwilę, bo chciałem sprawdzić jaki ten system jest i powiem Ci że żałowałem. Nie okiełznasz się z tym, że w linuxie nie ma plików .exe itd. Ubuntu jest po prostu inny, jeżeli korzystałeś dotychczas z Windowsa to będziesz musiał bardzo długo się przyzwyczajać, ogólnie to nie polecam. Pozdrawiam.

Wszystko zależy co chce robić i czego wymaga od systemu. Do podstawowego użytkowania typu internet, poczta, muzyka, filmy, dokumenty(dołączone razem z systemem) i wiele innych czynności nie trzeba się wiele przyzwyczajać. Dużą część programów można pobrać i zainstalować 1 kliknięciem. To gwoli sprecyzowania.

Gorzej ma się sprawa jeśli chodzi o gry natywnie nie wspierane - uruchamianie przez Wine/PlayOnLinux. Tutaj muszę przyznać, że często trzeba się solidnie namęczyć, aby wszystko działało po naszej myśli.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...