Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało FPS na w miarę dobrym sprzęcie?

091

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

w 1.6 miałem zawsze 100 fps'ów (przy włączonym chrome, ts3 etc), jak grałem na DR skakały nawet do 300+.

W cs:go gram od 2 miesięcy i chciałbym raczej celować wyżej (mimo wszystko skill z 1.6 został xD), ale przez te koszmarne lagi po prostu nie mogę...

Ustawiłem najniższą możliwą ilość FPS żeby nie skakały (60, ponieważ jak wpiszemy mniej to i tak tyle ustawi), dałem WSZYSTKIE ustawienia (oprócz jasności ekranu która jest mi niezbędna do gry) na minimalne, karte graficzną w ustawieniach NVIDIA dałem na wysoką wydajność (co gówno tak na prawdę dało..) - nic nie pomoga.

Kiedy stoję sobie sam na respie, ewentualnie na pustej mapie - wszystko okej, brak lagów, ale jak już gram takiego turnieja 5v5 to w przypadku bardziej dynamicznych akcji fps'y mają tendencje do skakania pomiędzy 10 a 50 czego rezultatem są po prostu masakryczne klatki. O deathmatchach czy grach uproszczonych gdzie jest na serwerze po 20 osób mogę tylko pomarzyć.

Karta graficzna : geforce gtx 550 ti

procek: amd phenom II x4 840 3.20 GHz

RAM 4 GB

Wydaje mi się, że raczej przy takim sprzęcie (który mimo, że ma swoje lata to daje jeszcze rade) nie powinienem mieć aż takich spadków klatek na low grafice...

Także za wszelkie porady dotyczące wyżej wymienionego problemu będę dozgonnie wdzięczny.

@Edit

Dodam, że przy graniu w go zawsze wyłączam przeglądarkę, czasem zostaje tylko ts3.

Opublikowano

Nie porównuj 1.6 do cs go bo to niebo a ziemia i nawet na najniższych ustawieniach nie dorównuje 1.6. Są teretycznie te programy do zwiększania FPS ale większośc z nich gówno daje, możesz sobie przeczyścić kompa jakimś advanced system clear i antywirusem, ale też wątpie aby to poprawiło zbytnio cokolwiek. Zostaje zakup nowego sprzętu, i nie graj na siłę bo jak nie jesteś w stanie dobrze grać przez sprzęt to tylko psujesz innym grę.

NJxbd4x.png

Bywalec
Opublikowano

Nie porównuj 1.6 do cs go bo to niebo a ziemia i nawet na najniższych ustawieniach nie dorównuje 1.6. Są teretycznie te programy do zwiększania FPS ale większośc z nich gówno daje, możesz sobie przeczyścić kompa jakimś advanced system clear i antywirusem, ale też wątpie aby to poprawiło zbytnio cokolwiek. Zostaje zakup nowego sprzętu, i nie graj na siłę bo jak nie jesteś w stanie dobrze grać przez sprzęt to tylko psujesz innym grę.

Przeczytałeś chociaż cały temat? W twojej wypowiedzi nie ma grama informacji które chciałbym zdobyć.

Opublikowano

Przeczytałeś chociaż cały temat? W twojej wypowiedzi nie ma grama informacji które chciałbym zdobyć.

Co ty oczekujesz cudów ? mamy wysłać list do świętego mikołaja żeby ci lepszego kompa kupił czy jak bo nie rozumiem.

NJxbd4x.png

Opublikowano

w 1.6 miałem zawsze 100 fps'ów (przy włączonym chrome, ts3 etc), jak grałem na DR skakały nawet do 300+.

W cs:go gram od 2 miesięcy i chciałbym raczej celować wyżej (mimo wszystko skill z 1.6 został xD), ale przez te koszmarne lagi po prostu nie mogę...

Ustawiłem najniższą możliwą ilość FPS żeby nie skakały (60, ponieważ jak wpiszemy mniej to i tak tyle ustawi), dałem WSZYSTKIE ustawienia (oprócz jasności ekranu która jest mi niezbędna do gry) na minimalne, karte graficzną w ustawieniach NVIDIA dałem na wysoką wydajność (co gówno tak na prawdę dało..) - nic nie pomoga.

Kiedy stoję sobie sam na respie, ewentualnie na pustej mapie - wszystko okej, brak lagów, ale jak już gram takiego turnieja 5v5 to w przypadku bardziej dynamicznych akcji fps'y mają tendencje do skakania pomiędzy 10 a 50 czego rezultatem są po prostu masakryczne klatki. O deathmatchach czy grach uproszczonych gdzie jest na serwerze po 20 osób mogę tylko pomarzyć.

Karta graficzna : geforce gtx 550 ti

procek: amd phenom II x4 840 3.20 GHz

RAM 4 GB

Wydaje mi się, że raczej przy takim sprzęcie (który mimo, że ma swoje lata to daje jeszcze rade) nie powinienem mieć aż takich spadków klatek na low grafice...

Także za wszelkie porady dotyczące wyżej wymienionego problemu będę dozgonnie wdzięczny.

@Edit

Dodam, że przy graniu w go zawsze wyłączam przeglądarkę, czasem zostaje tylko ts3.

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=330282958

Sprawdź ten poradnik od steam support wiele ciekawostek oraz dużo pomaga wzrasta ilość fpsów a ściny / lagi są od razu neutralizowane , pozdrawiam !

i1sWQY0.jpg

Bywalec
Opublikowano

Co ty oczekujesz cudów ? mamy wysłać list do świętego mikołaja żeby ci lepszego kompa kupił czy jak bo nie rozumiem.

Chociażby czegoś takiego jak kolega black and white, podesłał coś co może chociaż w najmniejszym stopniu pomóc.

Następnym razem jak masz pisać głupoty to tego nie rób, może inni tego nie zauważają, ale wg. mnie jest to po prostu zwykłe nabijanie postów, ot co tylko żeby napisać.

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=330282958

Sprawdź ten poradnik od steam support wiele ciekawostek oraz dużo pomaga wzrasta ilość fpsów a ściny / lagi są od razu neutralizowane , pozdrawiam !

Tobie oczywiście dziękuję, jutro przeglądnę cały temat i mam nadzieje, że pomoże.

Opublikowano

"Ustawiłem najniższą możliwą ilość FPS żeby nie skakały (60, ponieważ jak wpiszemy mniej to i tak tyle ustawi)" What? Od kiedy to mniejsza ilość fps pomaga przy lagach, ustaw ilość fps na najwyższa, skoro masz ustawione na 60 to się nie dziwie, że masz lagi. Czym więcej fps masz tym lepiej cs dziala, najlepiej ustawić fps max na 999 albo chociażby 300 tak jak jest standardowo.

Sprawdz w menadżerze urządzeń "wydajność" ile masz wątków w procku (to są te prostokąty po prawej od "użycie cpu"), jeżeli masz ich przynajmniej 4 albo więcej to włącz w opcjach gry video opcję "renderowanie wielordzeniowe" jest to opcja pod procesory z większą ilością wątków(minimum 4), raczej na 100% powinno zwiększyć fps.

Jeśli chodzi o twój komputer to patrząc na parametry (mimo to, że procesory od AMD nie nadają się do csa) to powinieneś mieć spokojnie te 100-170 fps~~. Także nie powinno być lagów, ale skoro ty masz ustawione fpsy na 60 to ja się wcale nie dziwie, że takowe lagi masz.

Bywalec
Opublikowano

"Ustawiłem najniższą możliwą ilość FPS żeby nie skakały (60, ponieważ jak wpiszemy mniej to i tak tyle ustawi)" What? Od kiedy to mniejsza ilość fps pomaga przy lagach, ustaw ilość fps na najwyższa, skoro masz ustawione na 60 to się nie dziwie, że masz lagi. Czym więcej fps masz tym lepiej cs dziala, najlepiej ustawić fps max na 999 albo chociażby 300 tak jak jest standardowo.

Sprawdz w menadżerze urządzeń "wydajność" ile masz wątków w procku (to są te prostokąty po prawej od "użycie cpu"), jeżeli masz ich przynajmniej 4 albo więcej to włącz w opcjach gry video opcję "renderowanie wielordzeniowe" jest to opcja pod procesory z większą ilością wątków(minimum 4), raczej na 100% powinno zwiększyć fps.

Jeśli chodzi o twój komputer to patrząc na parametry (mimo to, że procesory od AMD nie nadają się do csa) to powinieneś mieć spokojnie te 100-170 fps~~. Także nie powinno być lagów, ale skoro ty masz ustawione fpsy na 60 to ja się wcale nie dziwie, że takowe lagi masz.

@brtek00

Przy ustawianiu maksymalnej liczby fpsów jest pewien haczyk - chodzi tutaj o spadki, przykład - lepiej mieć STAŁE (bez spadków) 60 FPS niż wahania między 30-90, im większe spadki FPS tym bardziej zauważalny jest "lag"

Bez ustawionej maksymalnej liczby fps mój sprzęt przy aktualnych ustawieniach na mapie dd2 wyciąga MAX ~90 fps, przy czym często spada do około 20/30/40/50, przez co właśnie zaczynają się lagi - stąd ustawienie fps_max na 60.

Odnośnie ustawień - wszystko mam na najniższe, renderowanie wielordzeniowe jest włączone (a ilość "kratek" wynosi 5).

Wykonałem większość punktów z poradnika który podesłał kolega wyżej - niestety jest tak samo, po prostu aż się grać odechciewa przy takich klatkach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spróbuj ustawić fps_max 300, czyli standardowo jak jest na początku. 60 fps nie jest to płynna gra, w counter striku płynna gra zaczyna się od 130 fps, choć to jest też zależne o serwerów, ponieważ na "matchmakingach" od valve, płynna gra jest od 70 fps w górę. Wszystko jest zależne od tickrate jaki jest na serwerze. Jeśli mój poradnik ci nie pomógł to jest coś nie tak, ponieważ nie masz słabego komputera i te 150 fps powinieneś mieć. Hmm może problem tkwi w środku? Może komputer ci się zbyt szybko nagrzewa, spróbuj go przeczyścić. Mój znajomy miał podobny problem, tylko, że na dużo lepszym sprzęcie i7 itp, miał po 30 fps, a potem okazało się, że komputer miał bardzo słaby zasilacz i chłodzenie do wymiany przez to miał takie spadki. 

Opublikowano

slaby procesor :D sprawdz czy masz wgl na nim paste a jak nie to kup jakies chlodzenie :) ja na lapku intel i3 karta intel hd 3000 1,6gb 4gb ram mam 30 fpsow stalych na low :D

Bywalec
Opublikowano

Spróbuj ustawić fps_max 300, czyli standardowo jak jest na początku. 60 fps nie jest to płynna gra, w counter striku płynna gra zaczyna się od 130 fps, choć to jest też zależne o serwerów, ponieważ na "matchmakingach" od valve, płynna gra jest od 70 fps w górę. Wszystko jest zależne od tickrate jaki jest na serwerze. Jeśli mój poradnik ci nie pomógł to jest coś nie tak, ponieważ nie masz słabego komputera i te 150 fps powinieneś mieć. Hmm może problem tkwi w środku? Może komputer ci się zbyt szybko nagrzewa, spróbuj go przeczyścić. Mój znajomy miał podobny problem, tylko, że na dużo lepszym sprzęcie i7 itp, miał po 30 fps, a potem okazało się, że komputer miał bardzo słaby zasilacz i chłodzenie do wymiany przez to miał takie spadki. 

Jedno zasadnicze pytanie (z czystej ciekawości, nie mam nic złego na myśli), co ma zasilacz do fps'ów?

Opublikowano

Jedno zasadnicze pytanie (z czystej ciekawości, nie mam nic złego na myśli), co ma zasilacz do fps'ów?

Do zasilacza są podłączone wszystkie najważniejsze części komputera, gdy mamy za słaby zasilacz i nie chodzi tutaj o jego ilość V. To po prostu komputer nie pracuje tak jak powinien na swoim poziomie. Tak samo jak np: mamy dajmy na to jakiś cienki procek 2 rdzeniowy i kartę graficzną Geforce 980 to ta karta też wtedy nie pracuję na wszystkich swoich obrotach tylko dostosowuje się bardziej do procesora, dlatego w takim przypadku ta karta graficzna się niesamowicie marnuje przy marnym procku.

Miałem raz taką sytuacje za dzieciaka, gdzie jeszcze nie zbyt interesowałem się sprzętem komputerowym. Miałem swój pierwszy komputer i nie był to jakiś super mocny sprzęt, nawet na tamte lata. Pamiętam, że w ogóle o niego nie dbałem, w ogóle nie przeczyszczałem tylko po prostu sobie tak stał przez wiele lat i nawet nie zdejmowałem z niego obudowy. W pewnym momencie coś się zaczęło z nim dziać, gdy odpaliłem byle jaką grę, nawet niezbyt wymagającą po około 30 minutach grania komputer się tak przegrzewał, że fpsy spadały praktycznie do 0 i nie dało się w nic grać tak mi lagowało. WIęc po wielu próbach naprawienia tego, postanowiłem otworzyć obudowę i komp był tak zasyfiony w środku, że to masakra. Przeczyściłem praktycznie wszystko z wielkich głebów kurzu, lecz mimo troche lepszego działania komputera nadal miałem lagi w nie których grach poprzez szybki spadek fps. Jak się potem okazało, wszystko było w winie mojego zasilacza, który przez to, że był tak zasyfiony w środku nie oddawał w ogóle powietrza. Musiałem rozkręcic zasilacz i go przeczyścić, dopiero to mi pomogło. Lecz i tak krótki czas pózniej zasilacz mi padł całkiem. Mimo wszystko zasilacz jest bardzo ważną częścią komputera, lepiej kupić porządny zasilacz niż jakiś szmelcz nie wiadomo jakiej firmy, dlatego odradzam kupowania zestawów komputerowych od razu złożonych, bo z reguły wrzucają tam zasilacze niejakiej firmy, które szybko "wybuchają" albo właśnie się przegrzewają. Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...