Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop

AnonimGames

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tamtym roku dałem ojcu laptopa który działał świetenie dla jego potrzeb itp.Teraz gdy gra w te same gry bądź też korzysta z tych samych programów mówi że ma problem (jakie takie ściny).Pierwsze co mi przyszło do głowy to przeczyszczenie układu chłodzenia jednak to nie rozwiązało problemu dlatego zrobiłem format i ojciec uważa że to też nic nie pomogło także zaczne od początku jest to Toshiba c660-1qc.Wpadłem na pomysł taki żeby rozbudować troszkę tego laptopa włożyć więcej ram i wymienić procesor.Ram chce włożyć ten:

http://allegro.pl/pamiec-4gb-ddr3-nanya-pc3-10600s-lapotpowa-i5200216832.html

i tutaj jest moje pierwsze pytanie czy będzie pasował do tego laptopa itp bo w laptopie obecnie ma 3gb ramy a chce wyciągnąć i 1gb i dołożyć 4gb żeby było 6gb. Po za tym laptop posiada procesor i3 2310m a chce go wymienić na i5 2410m i tutaj pojawia się kolejne pytanie czy będzie ten procesor dobrze się sprawował na tym laptopie i czy może jest jakiś lepszy procesor który znacznie poprawi działanie tego laptopa.Z tego co pamiętam to ten laptop ma płytę głowną pwhha ale nie pamiętam dokładnie jaką.Po proszę opinię ludzi którzy znają się na tym, po za tym proszę nie mówić że laptopa nie opłaca się rozbudowywać itp. Części będe miał tanie także nie ma problemu.Ps. dzięki za wszystkie odpowiedz.Pozdrawiam Anonim aka Goku.

Opublikowano

Wymiana procesor jest bezsenwna i tak tego nie zrobisz bo koszty beda za dużo komputera CI to nie przyspieszy.

Kup Dysk SSD i zamontuj. Predkosc bedzie o niebo lepsza.

Plextor 128 gb

lub taniej Crucial 128 gb.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Wymiana procesor jest bezsenwna i tak tego nie zrobisz bo koszty beda za dużo komputera CI to nie przyspieszy.

Kup Dysk SSD i zamontuj. Predkosc bedzie o niebo lepsza.

Plextor 128 gb

lub taniej Crucial 128 gb.

Czytaj ze zrozumieniem co napisałem, także mało wniosłeś do tematu.

Opublikowano

Podaj z programu HDTUNE zakładkę Health dysku. Może już jest coś z nim nie tak.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Podaj z programu HDTUNE zakładkę Health dysku. Może już jest coś z nim nie tak.

http://images69.fotosik.pl/752/db46a763a817cf2a.png

link do tego screen-a, Mam jeszcze takie pytanie a nie chciałbym zakładać nowego tematu, w laptopie mam ram samsunga i chce zostawić 2gb i dołożyć 4gb tylko że innej firmy i tutaj pojawia się pytanie czy tak można i będzie to działać?

Opublikowano

Optimum dla windowsa home premium x64 to zalecane 3 Gb , więcej nie  zaszkodzi jesli chodzi o system, co do gier dołożenie pamięci wcale nie pomoże w ich przyspieszeniu .

czyli dokładaj sobie jak Ci pasuje ale nie licz na duże zwiększenie prędkości działania.

Procesor jak najbardziej można wymienić kosztem grzania się laptopa i możliwością szybkiego zużycia się wentylatora czy przegrzania dysku w laptopie, chłodzenie raczej nie jest dostosowane do i5 a na pewno nie potrafisz w miarę tanio wymienić  procesora i chłodzenia na raz.  

Pomyśl lepiej o kupnie laptopa z i5/7  i z lepszą rozdzielczością matrycy, aktualnie matryce HD jaką posiadasz są tylko w nisko budżetowych laptopikach raczej do gierek przeznaczonych i do pracy biurowej. już sam wymiana na laptop z i5 może o 50% podnieś wydajność.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

­A o jakich grach mówisz w pierwszym poście?

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...