Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalizacja systemu - czy faktycznie coś daje?

Gość Kelar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyłączanie usług, kompozycji, tapet, dźwięku, usuwanie jakiś tam plików, wyłączanie funkcji czyli szeroko rozumiana optymalizacja - faktycznie coś daje czy to po prostu niepotrzebne babranie się i okrajanie systemu? Np. po formacie robicie coś takiego i czy coś wam to daje?

Opublikowano

Wszystko zależy od sprzętu i systemu jakiego używasz(dostosowanie systemu do możliwości sprzętu). Ale ogólnie, jeśli sprzęt jest dosyć słaby, to przyspieszenie będzie widoczne. Jeśli mocniejszy, różnica będzie raczej niezauważalna.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

­Po formacie tego nie robiłem, bo sam format wiele dawał.

Jak każdy wie, używasz dłużej kompa i zawsze się coś instaluje i zamuli kompa.

Optymalizacja daje efekty, ale nie licz na te głupie wpisy na różnych stronach że przyśpieszy ci komputer o 50% czy komputer będzie się włączał o 5-15 sekund szybciej.

Oczywiście opłaca się zbędne usługi i programy wyłączać, bo im tego więcej tym pulpit się dłużej przy włączaniu będzie ładował.

Również wszystko zależy od sprzętu, jeśli masz mocny sprzęt i ci się komputer uruchamia jak niektórym do 30 sekund, to nie ma raczej po co to stosować bo poprawisz o kilka setnych sekundy.

Tak jak wcześniej napisałem, przy słabszych sprzętach opłaca się to stosować.

Opublikowano

Oczywiście że daje, to tak jakby system był gruby i niezadbany, jak człowiek. Teraz porównaj go do wysportowanego człowieka. Oczywiste jest to że, gruby będzie wolniejszy. Optymalizacja systemu zawsze coś da i o komputer trzeba dbać, aby nie stracił "kondycji". Dodam, żebyś nie używał cudownych programów do optymalizacji, typu WinOptimizer, czy AVG Tune UP, one prędzej potrafią spowolnić cały system, lub nawet go zniszczyć, a wtedy zostaje tylko format, czyli niepotrzebne instalowanie systemu i męczenie się ze sterownikami. Co do programów do optymalizacji systemu, to nie chodzi mi tu o program CCleaner, ponieważ jest to "narzędzie" do czyszczenia systemu ze zbędnych plików, jak najbardziej go polecam do codziennego użytku. Pozdrawiam.

Opublikowano

Oczywiście że daje, to tak jakby system był gruby i niezadbany, jak człowiek. Teraz porównaj go do wysportowanego człowieka. Oczywiste jest to że, gruby będzie wolniejszy. Optymalizacja systemu zawsze coś da i o komputer trzeba dbać, aby nie stracił "kondycji". Dodam, żebyś nie używał cudownych programów do optymalizacji, typu WinOptimizer, czy AVG Tune UP, one prędzej potrafią spowolnić cały system, lub nawet go zniszczyć, a wtedy zostaje tylko format, czyli niepotrzebne instalowanie systemu i męczenie się ze sterownikami. Co do programów do optymalizacji systemu, to nie chodzi mi tu o program CCleaner, ponieważ jest to "narzędzie" do czyszczenia systemu ze zbędnych plików, jak najbardziej go polecam do codziennego użytku. Pozdrawiam.

I się mylisz, WinOptimizer 11 jest bardzo dobrym i wspaniałym programem, mój system ładuje się teraz o 10 sekund szybciej programy i sam system działa szybciej, wyczyścił mi on tyle syfu co nawet inne programy nie potrafiły by tego zrobić.

WinOptimizer jest jednym ( dla mnie ) z lepszych programów do optymalizacji windowsa ;)

Zrobiłem dokładny test i po optymalizacji dokładnej ( testowane na 3 grach ) 

CS GO : Przed 50 fps po użyciu win optimizer 75 

BF4 : 40 fps po 57

LOL : 120 fps po użyciu win optimizer 150 

Więc dla mnie program zdobywa 10/10 pkt ;)

Opublikowano

fajne porównanie do człowieka ale to już offtop. Odwołam się do tego, że napisałeś o AVG i CCLeanerze, stary nie mąć innym w głowie, AVG Tune UP może na darmówce nie daje takich efektów jakie każdy by chciał, ale jest to program wypuszczany przez sporą markę, i zapewniam Cie, że 100% nie spowolni twojego systemu a tymbardziej go nie zniszczy to wogóle wyssane z palca teorie poprzyj to jakimiś argumentami. Co do CCleaner'a to program, który tak rzeczywiście działa, działa do czasu, po nie długim okresie korzystania z tego narzędzia które tak polecasz, system się od niego uzależnia, tak jak człowiek np. od papierosów. Przez oprogramowanie w nim zawarte bez niego system przestaje funkcjonować, i tak to jest syf, który działa na krótką mete, daje niewiele i to właśnie CCleaner jest programem przez, który można pokusić się o format, dlatego błagam nie rób innym wody z mózgu pisząc takie .. pierdoły. Co do tematu jest tu ktoś kto byłby w stanie w mniejszym lub większym stopniu zrecenzować albo powiedzieć coś w temacie WinOptimizer'a ? z góry dzięki :) 

Never trust a computer you can't throw out a window.

Opublikowano

fajne porównanie do człowieka ale to już offtop. Odwołam się do tego, że napisałeś o AVG i CCLeanerze, stary nie mąć innym w głowie, AVG Tune UP może na darmówce nie daje takich efektów jakie każdy by chciał, ale jest to program wypuszczany przez sporą markę, i zapewniam Cie, że 100% nie spowolni twojego systemu a tymbardziej go nie zniszczy to wogóle wyssane z palca teorie poprzyj to jakimiś argumentami. Co do CCleaner'a to program, który tak rzeczywiście działa, działa do czasu, po nie długim okresie korzystania z tego narzędzia które tak polecasz, system się od niego uzależnia, tak jak człowiek np. od papierosów. Przez oprogramowanie w nim zawarte bez niego system przestaje funkcjonować, i tak to jest syf, który działa na krótką mete, daje niewiele i to właśnie CCleaner jest programem przez, który można pokusić się o format, dlatego błagam nie rób innym wody z mózgu pisząc takie .. pierdoły. Co do tematu jest tu ktoś kto byłby w stanie w mniejszym lub większym stopniu zrecenzować albo powiedzieć coś w temacie WinOptimizer'a ? z góry dzięki :)

WinOptimizer jest coś w stylu , ma prawie te opcje co wszystkie programy , nie spowalnia systemu , przyspiesza go i to widać różnice , jeżeli nie chcesz kupować masz cracka na chomikuj ale nie będę udostępniał bo nie mozna ;)

Naprawdę warto Win optimizer 11 Polecam ;)

Opublikowano

Czy wy przypadkiem nie przesadzacie z tymi porównaniami? Wyjaśnij mi w logiczny sposób, jak maszyna może się od czegokolwiek uzależnić? Microsoft raczej nie zaprogramował funkcji uzależnienie_ccleaner(). A jak tego nie zaprogramował, to niemożliwe jest, aby uruchomienie programu spowodowało jakieś "uzależnienie".

Rozwiń jeszcze tę myśl - "przez oprogramowanie w nim zawarte bez niego system przestaje funkcjonować". btw. to brzmi dość komicznie: przez oprogramowanie zawarte w oprogramowaniu (...).

I udowodnij, że CCleaner ma właściwości heroiny.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Każdy uruchomiony program, czy usługa wykorzystuje zasoby twojego komputera (RAM, CPU, odczyt/zapis danych na dysku), w mniejszym lub większym stopniu. Tak więc optymalizacja pomaga - to, czy zmiany będą zauważalne zależy od tego, co wyłączyłeś oraz jaki posiadasz sprzęt. Przykładowo - na słabym sprzęcie wyłączenie Aero da maszynie niezłego kopa - na mocniejszym PC z (przykładowo) i7 i GTX980 na pokładzie nie zauważysz różnicy.

Po formacie poświęcę chwilę na wyłączenie niepotrzebnych mi usług - zawsze przyspieszy to start maszyny o kilka sekund, a i będę miał później więcej pamięci RAM do wykorzystania. Podobnie z autostartem - po instalacji programów zwyczajnie je wywalam, wolę uruchamiać je ręcznie. :)

Jakoś raz na miesiąc włączę CCleanera, żeby zwolnić trochę miejsca na partycji systemowej i przy okazji wyczyścić rejestr (ot, taki dodatek, bo po czyszczeniu rejestru żadnej różnicy nigdy nie zauważyłem).

Nie korzystam z programów do optymalizacji systemu - mam z nimi niemiłe doświadczenia, poza tym wolę sam zdecydować co zostawić, a co wywalić.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Chciałbym też poruszyć jeszcze jeden temat związny z optymalizacją.Czy to możliwe, że gra chodzi lepiej na wyższych ustawieniach niż na niższych? Spotkałem się z tym u siebie grając w BF3, potem przeczytałem o tym na pewnym forum.Dla mnie to trochę nielogiczne i między innymi z tego powodu założyłem ten temat - czy faktycznie wyłączenie wszystkiego da dobry efekt.

Opublikowano

Chciałbym też poruszyć jeszcze jeden temat związny z optymalizacją.Czy to możliwe, że gra chodzi lepiej na wyższych ustawieniach niż na niższych? Spotkałem się z tym u siebie grając w BF3, potem przeczytałem o tym na pewnym forum.Dla mnie to trochę nielogiczne i między innymi z tego powodu założyłem ten temat - czy faktycznie wyłączenie wszystkiego da dobry efekt.

Wątpliwe,a raczej ja z czymś takim się nigdy nie spotkałem żeby na wyższych chodziło lepiej.

Raczej dla optymalizacji gier polecana jest optymalizacja systemu i stosowanie konfigów,wyłączanie wszystkiego POWINNO dawać lepsze efekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...