Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

kosciol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, chodze do gimnazjum i chyba nie bede mial bieżmowania, a raczej na 100%, jest to jakimś wielkim problemem w szkolach np. ponad gimnazlanych ? Do kosciola nie chodze, nie chce mi sie, jakos nie czuje tej potrzeby, aby chodzic. Co sie stanie jak nie bede mial bierzmowania ? Dużo jest takich osób, ktore nie chodza do kosciola ;D?

Opublikowano

Jakim problemem ? Nawet na religii nikt się nie będzie sapał, że nie masz. Nic się nie stanie jak nie będziesz miał bierzmowania, to sprawa indywidualna, a nie jakaś powinność.

52287137559562145640.png

Opublikowano

Żadnych problemów. Ja nie jestem katolikiem i nie mam powodów by sobie robić bierzmowanie. To moja prywatna sprawa i nikt mnie do tego nie zmusi. Nie będzie żadnych problemów.

Bez bierzmowania natomiast nie dostaniesz ślubu kościelnego. Ślub cywilny oczywiście jest jak najbardziej możliwy, ale nie kościelny. Ale w dorosłym życiu również masz możliwość wzięcia

bierzmowania gdybyś poczuł potrzebę takiego ślubu.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Nie żyjemy w państwie teokratycznym, więc nikt nie będzie się Ciebie czepiać, że nie jesteś bierzmowany. Nie rozumiem dlaczego wpadłeś na taki pomysł.

Opublikowano

Bierzmowanie nie jest obowiązkowe, nikt nawet Cie o ten fakt nie zapyta. 

Szkoła to nie jest miejsce, w którym masz obowiązek praktykowania religii, no chyba, że wybierasz się do jakiejś szkoły katolickiej, gdzie jest obowiązek by mieć owe świadczenia. 

Ale do sedna. 
Bierzmowanie nie jest Ci potrzebne, skoro nie czujesz potrzeby by do niego przystąpić. Również chodzenie do kościoła, to jedynie kwestia wiary. 

~ ~

Opublikowano

Bierzmowanie co najwyżej jest potrzebne jak będziesz chciał być chrzestnym lub brać ślub kościelny.

Niby wtedy trzeba chodzić z "gnojkami" do kościoła ale niekoniecznie. Wystarczy dać w łapę i mieć z głowy. Ale szczerze czekam aż ślub kościelny nie będzie jakąś "tradycją" i ludzie zaprzestaną go brać bo to żenada kompletna. Ślub się bierze cywilny, potem jechanka na wesele opić a nie kiszenie się w "burdelu pańskim" bo co powiedzą sąsiedzi.

579571423327107377857.png

Opublikowano

Za parę lat ułozy ci się we łbie, będziesz chciał się ożenić, to będziesz zapiepszał na bierzmowanie z gnojkami haha.

Ogarnij d***.

Dorośli idą na parę wizyt do katedry (płacisz przy tym pare złotych) i już masz bierzmowanie.

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...