Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[2D] Czy klient gier 2d ma jeszcze racje bytu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Zastanawia mnie jedno pytanie. Od jakiegoś czasu widzimy jak w szybkim tempie gry 2d via www się rozrastają. Coraz więcej ludzi tworzy gry via www bo nie trzeba ich pobierać i są dostępne dla szerszego grono osób. I pojawia się pytanie. Czy gry które mają własnego klienta (czyt. pobierasz aplikacja na komputer i przez nią grasz) mają jeszcze jakąś możliwość bytu czy raczej lepiej przenosić się na 2d via www? jak wy na to patrzycie ?

hcq0.png

Opublikowano

Jak to nie mają racji bytu?

Wyobraź sobie napisanego LoL'a w przeglądarce ,cs'a czy bf'a.

Jeżeli coś jest w kliencie napisanie to znaczy,że jest wymagające.Albo komuś latwiej tak bylo to zrobić.

Poza tym ładowanie zasobów - nie wiem jak to jest ,ale wyobraź sobie,że z każdym nowym połaczeniem do gry pobierasz z serwera model broni (chyba,że można zapisać).

A tak,to w z klienta .exe możesz sobie wczytać z dysku twardego.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

@Sodema spójrz na nazwę tematu rozchodzi się o gry 2D :-) Ale dużo racji.

@topic

Bardziej mnie interesuje raczej dostępność dla ludzi. Przeważnie nikomu się nie chce ściągać gry na komputer (gdy ta waży nawet tylko 40MB), bo po co mają pobierać skoro mają w przeglądarce. jak wy do tego podchodzicie ?

hcq0.png

Opublikowano

Jeśli gra jest dobra to nawet przeżyję jeśli już musi być w tej przeglądarce, ale jakby grepolis czy plemiona 2 były w wersji desktopowej (albo chociaż w czymś lepszym niż js. np. unity) to byłbym 10 razy szczęśliwszy. (Aktualnie już nie gram, ale na pewno byłbym bardziej chętny do powrotu).

I jak widzę coś na przeglądarkę to od razu pierwsze co mi się nasuwa a myśl to 'mikropłatności', a nie ma chyba nic bardziej wkurwiającego.

A i jeszcze jedno.

NAWET NIE MYŚL O KORZYSTANIU Z FLASHA PROSZE CIE

Opublikowano

NAWET NIE MYŚL O KORZYSTANIU Z FLASHA PROSZE CIE

bez przesady, ostatnio tylko 5 razy na dzień mnie w*****a.

Opublikowano

­2 raz: https://github.com/kripken/emscripten

A ogólnie to:
#Przegladarka jest do przegladania

A robio sie popularne po komputery ido do góry i coraz latwiej pisac 2D gierki, kiedys pokemony byly super ekstra, dzisiaj po paru mies można zacząć już coś w 2d skrobac.
Co nie oznacza ze wszystko bd upakowywane do przegladarek, jakbys sie mial uprzec to mozesz napisac plugin albo kozystac z istniejacego i tak samo bd dzialac ;c

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

­

@Sodema spójrz na nazwę tematu rozchodzi się o gry 2D :-) Ale dużo racji.

@topic

Bardziej mnie interesuje raczej dostępność dla ludzi. Przeważnie nikomu się nie chce ściągać gry na komputer (gdy ta waży nawet tylko 40MB), bo po co mają pobierać skoro mają w przeglądarce. jak wy do tego podchodzicie ?

(gdy ta waży nawet tylko 40MB)

A myslisz ze te twoje GET & POST ile ważo xD?

//oops double (sorry) mergnijcie mnie to pls

o8HfXuR.png

Opublikowano

@Sopelek997 Mikropłatności coś co pomaga utrzymać serwer. Wiadomo czasami jest przesadą ceny ale nic nie zrobisz

@[Polish Civil] Nie wiem czy wiesz ale jest coś takiego jak WebSocket ;-).

@PS
Flash nigdy nie myślałem i nawet nie chce ruszać a te pytania co tutaj są to czysto teoretyczne. Ciekawi mnie po prostu jak wpływa na rynek gier tak szybki rozwój oprogramowania w technologi WEB.

@PS2 Offtop
Jak oznaczyć kogoś kto ma Spacje w nicku ?

hcq0.png

Opublikowano

­

@Sopelek997 Mikropłatności coś co pomaga utrzymać serwer. Wiadomo czasami jest przesadą ceny ale nic nie zrobisz

@[Polish Civil] Nie wiem czy wiesz ale jest coś takiego jak WebSocket ;-).

@PS
Flash nigdy nie myślałem i nawet nie chce ruszać a te pytania co tutaj są to czysto teoretyczne. Ciekawi mnie po prostu jak wpływa na rynek gier tak szybki rozwój oprogramowania w technologi WEB.

@PS2 Offtop
Jak oznaczyć kogoś kto ma Spacje w nicku ?

Um, nie o to mi chodzilo, chodzi mi o to ze assety z gry zawsze bd wazyc tyle samo, gra (sam kod) wazy w wiekszosci przypadkow mniej niz 1mb xD nwm dla przykladu runescape 548kb.

Wpływa normalnie, tak jak zawsze były przegladarkowe gry tak a desktopowe zawsze będą na #1 miejscu z tego samego względu co wspomnialem - przegladarka to przegladarka. Ale jesli ci chodzi o strikte tylko i wylacznie 2D no to ja lublie np sobie przez przegladarke w jakas tam 2d pograc, wiec ta dla 2d to miodzio.

o8HfXuR.png

Opublikowano

­

@polishCivil

Tych linków to nie wysyłaj mi, tylko tym co piszą gry na przeglądarkę ;D

Nie no wysyłam mu, tworzenie gier to pewno sie pyta bo chce tako zrobić. Cos tam wspominales o uniti, on jest chyba na scripten

o8HfXuR.png

Opublikowano

Dla mnie gra w przegladarce nie jest warta nawet sprobowania , wiem moze to glupie ,ale dla mnie wszystkie te gry przegladarkowe to badziewia, i jakaby to nie byla zawsze tak ocenie :)

Opublikowano

@offtop

Kiedys bylo w planach zrobienie gry via www 2D lecz,projekt poszedl do szuflady po zastanowieniu.

@topic

Technologie web sa za wolne. A canvas ? WebGL ?co o tym sadzicie?

hcq0.png

Opublikowano

Canvas -

Na płótnie 1280 x 800 rysowałem około 240 monet naraz (wraz z animacją) + podłoże.

Na moim sprzęcie (AMD radeon r9 280,8 gb ram,i5-4460 ) wyciskało 60 fps. Na telefonie (nokia lumia 520) wyciskało ok. 15 fps ,ale jakbym popracował nad optymalizacją to by było z 20-25. Na innym komputerze z Geforce 9800 GT (512 mb pojemności ) wyciskał 40 fps.

Ale jak dla mnie jest to słabe. W C++ z SFML z dokładnie takimi samymi wymiarami,ilością monet + optymalizacja , na Geforce 9800 Gt chodziło lekko na 60 fps.

Problem jest w tym,że przeglądarka Ci zżera trochę dużo pamięci,a w takim C++ sam sobie nią zarządzasz.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

O @Sodema kwestia wydajności, popatrzmy na Margonem na przyklad. Gra napisana w elementach DOM a jednak plynnosc jakas jest ? Czy to nie wywodzą na to iz canvas jest zbyt ciezki jak na razie ??

Tak w ogole dzieki za argumentacje, bardzo wiele sie dowiedzialem :-)

hcq0.png

Opublikowano

­

O @Sodema kwestia wydajności, popatrzmy na Margonem na przyklad. Gra napisana w elementach DOM a jednak plynnosc jakas jest ? Czy to nie wywodzą na to iz canvas jest zbyt ciezki jak na razie ??

Tak w ogole dzieki za argumentacje, bardzo wiele sie dowiedzialem :-)

128736528131283 raz: emscripten

o8HfXuR.png

Opublikowano

To na czym polega ten fenomen via www 2D?

­

Na przenosnosci? Jak chcesz sobie zagrac w mala gre 2d 4fun na kazdej platformie bez wczesniejszej instalacji etc.

Wszystko 2d mozna wbudowac w przegladarke i bedzie smigac, tylko jak juz mowilem, ja lubie sobie pograc przez www, ale bez przesady.

o8HfXuR.png

Opublikowano

Gry via www były, są i będą. To nie jest tak, że gry przez przeglądarkę istnieją od niedawna. To flash już dawno temu zdoninował rynek gier przeglądarkowych. Jedynie niedawno zrobiło się troszkę głośniej za sprawą nowych technologii i narzędzi. Ale dalej jest to samo. Przeglądarki nie dają twórcom takiej swobody. Przeglądarki, tak jak były, są największym ograniczeniem.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...