Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum vs technikum

KrzywyJP

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdzie pójść?

• Mechanikum (technikum mechaniczne)
      32
    • LO
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz pytanie, gdzie lepiej pójść? I tak poszedłbym na studia, bo inaczej zostałbym wyjebany z domu.

Zwykle dla ludzi jestem niemiły i w każdym temacie muszę komuś zrobić przykrość, ale nie tutaj. Porozmawiaj z rodzicami o tym. ;-)

hiFG4ZA.png

Opublikowano

Za wiedze się płaci, bez wiedzy to możesz machać łopatą na budowie. Jak chcesz iść na studia to wybierz liceum - takie moje zdanie.

1358809676-U384748.png

Opublikowano

A ja polecam technikum. Są to 4 lata, ale mimo wszystko - masz maturę i zawód. Teraz naprawdę ważne są papierki odnośnie zawodu. ;) 

Opublikowano

Za liceum przemawia to, że mam bliżej, są tylko 3 lata, więc szybciej zacznę studia. I są dziewczyny.

.

A w technikum nie ma?

Ja jestem zdania, że lepiej iść do technikum jeśli nie idziesz na informatykę bądź prawo/medycynę.

A w twoim wypadku to jeśli Ci zależy na dobrym i szybkim zawodzie idź do technikum, jeśli studia i wykształcenie to idź do LO. :D

Opublikowano

Tylko LO. W technikum musisz jeszcze się przyuczać do egzaminów zawodowych a jak idziesz na 100% na studia to tylko rok stracony. Ja poszedłem do technikum tylko dlatego że w LO była zamuła, ludzie tacy przyjebani że szok, na przerwach pustka na korytarzu i przy stoliku 3 osoby książki sobie czytały...

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

A w technikum nie ma?

Ja jestem zdania, że lepiej iść do technikum jeśli nie idziesz na informatykę bądź prawo/medycynę.

A w twoim wypadku to jeśli Ci zależy na dobrym i szybkim zawodzie idź do technikum, jeśli studia i wykształcenie to idź do LO.  :D

U nas w mieście w ZSM (mechanik) rzadko jest więcej, jak 2 dziewczyny na klasę, w porównaniu do LO, gdzie w klasach jest znaczna większość płci pięknej. Gdyby było inaczej, nie zastanawiałbym się długo :D

Tylko LO. W technikum musisz jeszcze się przyuczać do egzaminów zawodowych a jak idziesz na 100% na studia to tylko rok stracony. Ja poszedłem do technikum tylko dlatego że w LO była zamuła, ludzie tacy przyjebani że szok, na przerwach pustka na korytarzu i przy stoliku 3 osoby książki sobie czytały...

Tyle że w technikum poszedłbym na kierunek, który mnie interesuje, więc problemu z nauką by nie było. 

Właśnie mnie przeraża ten j****y rok dłużej...

Opublikowano

Teoretycznie w liceum idziesz rok szybciej na studia, ale po technikum masz dodatkowo wyuczony zawód. Dodatkowo gdy będziesz chciał kontynuować naukę tego zawodu na studiach będziesz mieć luz przez pierwszy rok, może 2 lata.

Opublikowano

Zdania są w tym temacie zawsze podzielone. 

Podam Ci mój przykład - w planach również mam studnia. Obecnie kończę II klasę LO. Czy żałuję? Nie, ale gdybym mogła się cofnąć wybrałabym jednak technikum. Wiedza, którą tam zdobywasz przekładasz zarówno na teorię jak i praktykę. Technikum również kończysz maturą, ale jako tako masz już zdobyty zawód. 

Wybór i tak zależy od Ciebie, przemyśl to sam, poradź się osób najbliższych. Na takich forach raczej odpowiedzi na jedną z pierwszych Twoich ważniejszych decyzji nie znajdziesz, a to będzie miało przełożenie w przyszłości. 

~ ~

Opublikowano

Dziś była u mnie pani w szkole która doradzała gdzie iść po gimbazjum. Mówiła, że jeżeli chcesz studiować informatykę, to lepiej iść do technikum o profilu informatycznym, bo później będzie łatwiej na studiach.

Opublikowano

Liceum. Masz bliżej, na 100% pójdziesz na studia. Jak się będziesz systematycznie uczyć to maturę zdasz z palcem w nosie, bo to nie są trudne rzeczy. Takie jest moje zdanie, nie każdy może się z nim zgodzić.

Opublikowano

skoro i tak idziesz na studia to po co pakować się do technikum i gnić rok dłużej w szkole? a te argumenty że "praca" po technikum są żenujące

jaka praca? taka sama jak po liceum, czyli na kasie w biedronce

Opublikowano

Liceum. Masz bliżej, na 100% pójdziesz na studia. Jak się będziesz systematycznie uczyć to maturę zdasz z palcem w nosie, bo to nie są trudne rzeczy. Takie jest moje zdanie, nie każdy może się z nim zgodzić.

Mautra do najtrudniejszych nie należy, przynajmniej podstawowa. A do rozszerzonej to 3 lata spokojnie starczą, żeby się przygotować. Tak poza tym, jak można nie zdać matury, gdzie wymagany procent na zdanie to 30%?

skoro i tak idziesz na studia to po co pakować się do technikum i gnić rok dłużej w szkole? a te argumenty że "praca" po technikum są żenujące

jaka praca? taka sama jak po liceum, czyli na kasie w biedronce

Chyba jednak wybiorę liceum. Takie pytanie, czy przedmioty rozszerzone/profil danej klasy bierze się pod uwagę przy rekrutacji na studiach?

P.s.: nie chce mi się szukać, bo odrabiam zadanie z jebanego pola. Pozdrawiam.

Opublikowano

Mautra do najtrudniejszych nie należy, przynajmniej podstawowa. A do rozszerzonej to 3 lata spokojnie starczą, żeby się przygotować. Tak poza tym, jak można nie zdać matury, gdzie wymagany procent na zdanie to 30%?

Chyba jednak wybiorę liceum. Takie pytanie, czy przedmioty rozszerzone/profil danej klasy bierze się pod uwagę przy rekrutacji na studiach?

Jak chcesz się dostać na jakieś studia to przy rekrutacji dostajesz punkty za różne przedmioty zdane na maturze. Wejdź na stronę jakiejść uczelni która cię interesuje i tam znajdziesz jakie potrzebne są tobie przedmioty rozszerzone.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Chyba nie bardzo rozumiem pytanie, ale w każdym razie na studiach liczy się wynik matury. Sam wybierasz, jakie przedmioty chcesz pisać rozszerzone, a które podstawowe.

Opublikowano

z materiałem jakie jest w technikach nie ma sensu siedzieć rok dłużej dla jakiegoś nieważnego papierka, liceum

Opublikowano

z materiałem jakie jest w technikach nie ma sensu siedzieć rok dłużej dla jakiegoś nieważnego papierka, liceum

Skonczysz swoje studia po liceum i myslisz ze twoj papierek jest cos warte? Pracodawca nawet nie otworzy twojego cv.

Deus vult

Opublikowano

Skonczysz swoje studia po liceum i myslisz ze twoj papierek jest cos warte? Pracodawca nawet nie otworzy twojego cv.

Skończysz swoje technikum i myslisz z papierkiem technika to jest cos warte? Pracodawca nawet nie otworzy twojego cv. 

Opublikowano

Skończysz swoje technikum i myslisz z papierkiem technika to jest cos warte? Pracodawca nawet nie otworzy twojego cv.

Tak tylko da Ci praktyczne zadanie co i jak dziala lub rozpoznac elementy a ty wykurwisz oczy wtf i dziekujemy panu odzwonnimy. Jesli nie masz doswiadczenia lub swoich projektow to pozdro.

Deus vult

Opublikowano

Tak tylko da Ci praktyczne zadanie co i jak dziala lub rozpoznac elementy a ty wykurwisz oczy wtf i dziekujemy panu odzwonnimy. Jesli nie masz doswiadczenia lub swoich projektow to pozdro.

>sugerowanie iż po technikum większa wiedza niż po studiach

>sugerowanie iż praktyki nie da się nabyć 

XDDD

Opublikowano

>sugerowanie iż po technikum większa wiedza niż po studiach

>sugerowanie iż praktyki nie da się nabyć

XDDD

Tak sugeruje ze ludzie po najlepszych technikach maja wieksza wiedze niz licealista po randomowych studiach. Przykladem moze byc moj znajomy ktry twierdzi ze latwiej ma na uczelni niz w technikum.

Nieraz byly sytuacje gdzie student nosil narzedzia za doswiadczonym technikiem.

My tu mowimy o techniku + studia wiec twoj belkot to inwalida.

Powodzenia w szukaniu darmowych praktyk po liceum gdzie po technikum bedzie rozrywany przez pracodawc i zarabial krocie.

Deus vult

Opublikowano

Tak sugeruje ze ludzie po najlepszych technikach maja wieksza wiedze niz licealista po randomowych studiach. Przykladem moze byc moj znajomy ktry twierdzi ze latwiej ma na uczelni niz w technikum.

Nieraz byly sytuacje gdzie student nosil narzedzia za doswiadczonym technikiem.

My tu mowimy o techniku + studia wiec twoj belkot to inwalida.

Powodzenia w szukaniu darmowych praktyk po liceum gdzie po technikum bedzie rozrywany przez pracodawc i zarabial krocie.

boże rozrywany(aż tak?), sam jestem w technikum, ale widzę, że dla ciebie to jakaś świętość

do do tematu jeśli masz wybór mechatroniczne + rozszerzona matma i fizyka to bierz, może żarazisz się zajawką z arduino, a jeśli nie

chcesz stracić roku i tak idziesz na dobre studia to poszukaj sobie lo profilowanego mat fiz infa

Opublikowano

co za z*****a różnica, liczy się co umiesz, a nie gdzie się tego nauczyłeś, proponuje iść do byle jakiej szkoły i skończyć edukacje mając 18 lat /thread

Opublikowano

Powiem Ci tak, studia dobra sprawa w razie w masz tam świstek że ukończyłeś studia jest okejka.

Po technikum przykładowo cnc, po zdaniu egzaminu masz papier no i oczywiście zawód. Matura jest Twoją przepustką na studia którą możesz wykorzystać jeżeli Ci zależy.

Co prawda rok dłużej aczkolwiek masz zawsze większą sznase przygotowania się do matury bo dopiero w 4 roku zdajesz a nie w 3 jak w przypadku LO.

Co do nauki technikum masz nieco gorzej dochodzą Ci zawodowe aczkolwiek nie masz później zbędnych przedmiotów tylko coraz więcej zawodowych oraz przedmiotów rozszerzonych.

Sprawa jasna, ja postawiłem na technikum bardzo cieszę się z tego wyboru. Także polecam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...