Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] FarCry 3

ojciec mpc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Recenzja - Far Cry 3

60255309423319620526.jpg

Zacznijmy od tego że po nudnym i wręcz odpychającym Far Cry 2 nie interesowałem się nową odsłoną tej serii ale zostałem zachęcony przez kolegę że jest to naprawdę dobra, wciągająca gra na długie godziny. Stwierdziłem że jeżeli mi się nie spodoba to kolega prawdopodobnie dostanie niezły opierdziel... nie dostał.

W grze wcielamy się w Jason'a Brodie'go który jest [przynajmniej tak mi się wydaje] z zawodu fotografem. Razem z grupką znajomych postanawia pojechać na wakacje. I w tym momencie musicie znieść że dalej nie napisze co było gdyż zniszczył bym wam zabawę a Far Cry 3 posiada wręcz genialny początek. Wracając do bohatera trochę może zastanawiać dlaczego przemienia się z turysty w maszynkę do zabijania ale to dlaczego taki jest wyjawia fabuła w której wszystko trzyma się kupy i sensu. Ogólnie fabularnie Far Cry 3 stoi na dość wysokim poziomie posiada zwroty akcji, które gracza wręcz motywują by dorwał tego skurczybyka [głównego naszego wroga] niestety gra posiada według mnie słabe zakończenie ... ale do samej końcówki jest dobrze. Gra jest przedstawicielem z gatunku piaskownicy [sandbox] i to co można w tej piaskownicy robić jest naprawdę dobrze zrealizowane np: żeby nieść więcej broni i amunicji trzeba polować na zwierzęta, żeby odblokowywać mapę należy wchodzić na maszty radiowe [które dają też darmowe bronie jak się je odblokowuje], ogólnie jest jeszcze masa fajnych rzeczy [chociażby posterunki znane z FC2] ale lepiej by było gdybyście sami je odkryli niż gdybym ja je wszystkie tu wypisał i je podał na tacy. W Far Cry 3 w zasadzie mamy 2 możliwości wykonywania misji .. albo rambo [strzelanie z karabinów, granatników i wielu innych pukawek], lub odznaczamy wrogów aparatem i po cichutki ich eliminujemy. Wiele jednak zdolności może być zdobytych przez punkty zdolności które otrzymujemy głównie za zabijanie wrogów są to takie zdolności : jak zwiększenie pasków życia, eliminacja z powietrza i jeszcze wiele innych. Jeżeli chodzi o oprawę graficzną to Far Cry 3 [jak na rok 2012] wygląda bardzo ładnie. Gra światła i cienia, tekstury. Ogólnie gra została tak przygotowana że wygląda ładnie pod wodą,w jaskiniach .. no widać tutaj duże napracowanie. Oprawa audio stoi na przyzwoitym poziomie jednak mnie po pewnym czasie irytowały niektóre powtarzające się utwory ale mimo wszystko jest dobrze. Głosy są dobrze dobrane do postaci, muzyka jest też dobrze dobrana do tego, co dzieje się na ekranie a w tej grze dzieje się naprawdę dużo. Far Cry 3 niestety nie jest grą idealną. W zasadzie błędy w tak wielkim sandboxie jakim jest Far Cry były nieuniknione - zdarza się czasami że zwierzę lewituje nad ziemią, czasami bronie lewitują .. zdarzyło się tez kilka razy że stałem dosłownie obok wroga a on mnie nie zauważył ale takich sytułacji było mało i nie wiem czy wynika to z słabej inteligencji gdyż w zasadzie więcej grałem jako rambo, to co teraz też napisze błędem być może nie jest ale już jak wejdzie się do sklepów z bronią to można zauważyć że osoba sprzedająca jest taka sama .. podobnie z ludźmi na wyspie ale to w zasadzie są takie pierdoły których się troszkę czepia na siłę no ale też trzeba je wskazać.

72992589100860335403.jpg

Ocena: 9/10

Plusy: 

Fabuła

Grafika

Ogromny świat

Duża swoboda

Spory arsenał pukawek

Ciężko się oderwać od ekranu

Zapewniona gra na dłuuugie godziny

Minusy:

Głównie głupie błędy w których rzeczy, lub zwierzęta lewitują w powietrzu [znane chociażby z AC3,AC4]

Postacie na wyspie są do siebie w sumie są takie same..

Zakończenie...

Podsumowanie: Far Cry 3 jest grą ogromną, przepełnioną zawartością zdecydowanie warto zagrać zwłaszcza że mineło już naprawdę sporo czasu od premiery i gra jest dość tania. ;)

90783160459694775805.jpg

"Ojcowie gineli, a my dziś mamy wszystko"

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

fajna recenzja..

W Far Cry 2 minusem był "ogromny świat" bo trzeba było jeździć duże odległości samochodem.

to denerwujące było... nudne przedewszystkim...

W Far Cry 3 są piraci i jest ciekawiej ^^

#LenovoLegion Team

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Far Cry 2 podobało mi się na początku, potem stawało się strasznie monotonne... chciałbym zobaczyć odsłonę nowej części także w Afryce :D

Jeżeli Pomogłem Daj Like  [/color=green]

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Parę błędów (np. w ocenie końcowej " Postacie na wyspie są do siebie w sumie są takie same..")  ;)

Porady do: CSGO, Terraria, BF4, WOT, WOT Blitz, Trove, LoL oraz Fifa!

jClHFR0.gif

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...