Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MySQL Connector - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem z mysql connectorem . Nawet taki prosty kod który znajdował się na stronie MySQL wywala mi mase błędów

#include <stdlib.h>
#include <iostream>

#include "mysql_connection.h"
#include "mysql_driver.h"

#include <cppconn\driver.h>
#include <cppconn\exception.h>
#include <cppconn\resultset.h>
#include <cppconn\statement.h>
#include <cppconn\prepared_statement.h>

using namespace std;

int main()
{
	cout << endl;
	cout << "Let's have MySQL count from 10 to 1..." << endl;

try 
	{
		sql::Driver *driver;
		sql::Connection *con;
		sql::Statement *stmt;
		sql::ResultSet *res;
		sql::PreparedStatement *pstmt;

/* Create a connection */
		driver = get_driver_instance();
		con = driver->connect("tcp://127.0.0.1:3306", "root", "root");
		/* Connect to the MySQL test database */
		con->setSchema("test");

}

catch (sql::SQLException &e)
	{

}

}

Mam MySQL connectora , biblioteka mysqlcppconn.lib dodana, include'y dodane , nawet boost dodany do projektu a i tak wywala mi 5 errorów

Error 4 error LNK2019: unresolved external symbol _WinMain@ referenced in function ___tmainCRTStartup C:\Users\Dom\documents\visual studio 2013\Projects\Just 4 Fun\Just 4 Fun\MSVCRTD.lib(crtexew.obj) Just 4 Fun

Error 3 error LNK2019: unresolved external symbol __imp__get_driver_instance referenced in function _main C:\Users\Dom\documents\visual studio 2013\Projects\Just 4 Fun\Just 4 Fun\program.obj Just 4 Fun

Error 2 error LNK2019: unresolved external symbol "__declspec(dllimport) public: __thiscall sql::SQLString::SQLString(char const * const)" (__imp_??0SQLString@sql@@QAE@QBD@Z) referenced in function _main C:\Users\Dom\documents\visual studio 2013\Projects\Just 4 Fun\Just 4 Fun\program.obj Just 4 Fun

Error 1 error LNK2019: unresolved external symbol "__declspec(dllimport) public: __thiscall sql::SQLString::~SQLString(void)" (__imp_??1SQLString@sql@@QAE@XZ) referenced in function _main C:\Users\Dom\documents\visual studio 2013\Projects\Just 4 Fun\Just 4 Fun\program.obj Just 4 Fun

Wie ktoś jak to rozwiązać ?

nostaleh.png
Opublikowano

to są błędy linkera, kod jest dobry, ale pewnie źle zlinkowałeś biblioteke.

Opublikowano

nie wiem w jaki sposób źle, nie jestem jasnowidzem. Radze poszukać poradników od twórców tej biblioteki (zapewne takie są) i wraz z nimi postępować.

Opublikowano

powinienes miec jakies pliki .lib wraz z plikami naglowkowymi od mysqla, i gdy juz masz te liby, to w ustawieniach projektu musisz je dodac, general->c++ directories ->lib jesli sie nie myle, potem piszesz w main.cpp czy gdzie tam je includujesz, po includzie,

#pragma comment(lib, "mysql.lib")
gdzie mysql.lib to nazwa twojego pliku, jesli masz kilka, to dajesz kilka pragm
Opublikowano

Naprawiłem te problemy . Po pierwsze jeśli ma się vs 2013 express czyli darmową wersję to działa on 64 bitowo więc trzeba ściągnąć mysql connector ale 32 bit . Zincludować wszystkie pliki , biblioteki . Wrzucić libmysql.dll i mysqlcppconn.dll do folderu z projektem i zmienić w  

Properties -> Linker -> System -> SubSystem (in Visual Studio).
from Windows (/SUBSYSTEM:WINDOWS) to Console (/SUBSYSTEM:CONSOLE)
nostaleh.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...